Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Agenda d'activitats

ABR
13
ABR
14

EL PATRIMONI INTERNACIONAL DE LA INDÚSTRIA DE L'AIGUA - Debat al Museu Agbar de les Aigües -13 i 14 d'abril- CORNELLÀ DE LLOBREGAT

El Museu Agbar de les Aigües acull avui i dissabte la conferència temàtica del The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage (TICCIH) sobre el patrimoni de la indústria de l'aigua. El congrés situarà les infraestructures industrials hidràuliques en el seu context històric, tecnològic i social; examinarà els orígens de les solucions tècniques que es van desenvolupar, i compararà com es van aplicar en diferents ciutats industrials d'arreu del món. Les presentacions, a càrrec d'experts internacionals, analitzaran com s'han de valorar aquestes infraestructures històriques i reflexionaran sobre els elements més significatius del patrimoni de la indústria de l'aigua. Aquesta conferència és la part final d'un estudi temàtic comparatiu elaborat pel TICCIH per al Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS), una associació civil lligada a la UNESCO, amb l'objectiu de definir els criteris que cal seguir per avaluar el patrimoni de la indústria hidràulica i identificar?ne els llocs més emblemàtics: preses, dipòsits i torres d'aigua, aqüeductes, centrals d'abastament i de bombament, plantes de filtratge i de tractament, i les xarxes hidràuliques i de canonades que serveixen per connectar?los (incloent-hi els que puguin ser declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO).

Central Cornellà de la Societat General d'Aigües de Barcelona

L'any 1905 es va atorgar a la Compagnie des Eaux de Barcelone una concessió per extreure aigua de l'aqüífer del riu Llobregat, ja que l'aqüífer de Dosrius d'on extreien aigua fins llavors era insuficient per al volum creixent de població que havien d'abastir.

Per aquest motiu, la companyia va encarregar a l'arquitecte modernista Josep Amargós i Samaranch la construcció d'una estació de captació i bombeig d'aigua a Cornellà de Llobregat. Les obres es van iniciar l'any 1905 i la instal·lació es va inaugurar l'any 1909, i es convertir en la principal instal·lació de captació d'aigua i bombeig de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Actualment, la Central Cornellà desenvolupa la mateixa funció que en els seus orígens: és una planta industrial en funcionament, i, al mateix temps, és el Museu Agbar de les Aigües, un museu dedicat a l'aigua promogut per la Fundació Agbar, que preserva i mostra un patrimoni industrial de primer ordre en un estat de conservació excepcional.

El Museu de les Aigües va rebre el premi Micheletti 2010 atorgat pel European Museum Forum en el camp de la museologia, i els premis Bonaplata 2006 a la difusió al projecte educatiu i 2009 en la categoria de rehabilitació de béns mobles per la "Memòria del projecte de posada en marxa de la màquina de vapor núm. 3 de la Sala de l'Electricitat".

El TICCIH és un organisme internacional dedicat a l'estudi de l'arqueologia industrial i a la conservació, protecció, difusió i interpretació del patrimoni industrial. Està integrat al comitè científic del patrimoni industrial del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS), una associació civil no governamental lligada a les Nacions Unides a través de la UNESCO, i és l'única xarxa mundial d'especialistes sobre aquesta disciplina.

 


Comparteix aquesta activitat

Twitter Facebook