La campanya contra el Quart Cinturó complia 30 anys el passat mes de maig. Amb motiu d'aquesta efemèride i, sobretot perquè la lluita continua viva ja que el problema continua sense resoldre's, la Plataforma contra el Quart Cinturó, també anomenada B-40, va organitzar aleshores un n debat sobre mobilitat, energia, canvi climàtic i salut. Un acte que va anar acompanyat d'una exposició per recordar la lluita de l'entitat durant aquests 30 anys i la presentació del nou logo i del nou lema que des aleshores és «Quart Cinturó o vida» prenen el relleu al lema vigent fins el 2022 que era «Quitrà o vida», Avui que el Quart Cinturó torna a ser noticia perquè precisament s'ha convertit en l'escull per a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat ja que el PSC exigeix al govern que enllesteixi la B-40 si vol els seus vots, us recordem el contingut d'aquell acte, les reivindicacions dels grup ecologistes al llarg de tots aquests anys i les propostes i camins alternatius que presenten en un moment en que la necessària i urgent reducció de les emissions que imposa l'emergència climàtica apunta cap a una mobilitat més sostenible fpra de les carreteres.
L'Associació de Micropobles de Catalunya s'ha obert als municipis de fins a 1.000 habitants i ha assolit la xifra de 230 associats. Al llarg d'aquest 2022, l'associació ha impulsat diferents projectes entre els que destaca la posada en marxa d'Oportunitat500 i la feina feta amb l'estatut de municipis rurals per a millorar les capacitats de prestar serveis als habitants dels micropobles i s'ha col·laborat en el desplegament de l'Agenda Rural. Finalment, aquest gener l'associació ha entrat a formar part de la Mancomunitat Cultural. L'Associació de Micropobles de Catalunya (MdC) és una organització sense afany de lucre, formada per ajuntaments de municipis de menys de 1.000 habitants i per les quatre diputacions catalanes. La voluntat de l'associació és donar veu a aquests ajuntaments i contribuir a millorar la seva capacitat de gestió i la qualitat de vida de les persones que hi viuen.
L'exposició "Toquem fusta" es pot visitar fins aquest diumenge 22 de gener al Museu del Disseny de Barcelona com a part integrant de la conferència anual de l'Institut Forestal Europeu, organisme que va designar Barcelona com a Capital Europea del Bosc aquest any 2022. Darrera d'aquest projecte que posa el focus en la fusta i el paper clau que ha tingut -i te- com a material clau al servei de l'evolució cultural humana i que es mostra a través de l'exposició i del llibre hi trobem el doctor en Ciències Ambientals Martí Boada i la fins fa poc directora del Museu del Disseny Pilar Vélez que han dirigit el projecte i comissarien l'exposició.
Acció Climàtica abona prop de 10 M d'euros de l'ajut agroambiental de Compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques de la campanya 2022. L'objectiu d'aquests ajuts és assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d'una comunitat rural viable, que possibiliti la conservació del camp, i mantenir i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració envers les exigències mediambientals. Aquests ajuts s'emmarquen dins el PDR.cat2022, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
La Plataforma per la Defensa del Riu Ripoll ha editat un calendari pel 2023 amb obres de 12 artistes. L'acte de presentació s'ha fet aquest dimecres i forma part de la campanya #StopSurfCity en contra de la construcció d'una macropiscina d'ones artificials a la llera del riu Ripoll al seu pas per la ciutat de #Sabadell. El calendari conté imatges del riu Ripoll, de fauna i de vegetació i de motius simbòlics sobre l'aigua i està fet amb una reproducció horitzontal de 40x50 en alta qualitat.
La masia històrica de la Mata, situada al terme municipal de Mura, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, es convertirà en el Centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El projecte, que es realitza en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha rebut un ajut del fons Next Generation de la Unió Europea per executar la primera fase del Pla director del recinte de la Mata.
Mantenir un clima estable passa per conservar la natura i, amb ella, els boscos tropicals primaris són una de les prioritats. Els boscos tropicals són clau per refrigerar la superfície terrestre, per la dimensió i la quantitat d'aigua que evaporen. El canvi climàtic, la desforestació i la degradació alteren la facultat refrigeradora dels boscos tropicals, retroalimentant el canvi climàtic. El 2020 es va desforestar una extensió de boscos tropicals primaris equivalent al territori dels Països Baixos, un 19% més que el 2019. La desforestació i ús de la terra estan lligats a la degradació de la natura, temes de l'agenda de la COP 27.
El Parc Natural de la Serra de Montsant ha alliberat aquest dimarts una seixantena de tortugues mediterrànies (Testudo hermanni), en el marc del projecte de reintroducció d'aquesta espècie que desenvolupa des de l'any 2005. Aquesta espècie es troba en perill d'extinció a la península Ibèrica, a conseqüència principalment de la pèrdua d?hàbitats, i a tot l'Estat només es localitza a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
Entre avui divendres 4 de novembre i demà dissabte dia 5, la predicció meteorològica indica un reforçament del vent de component nord i oest, que implicarà, primer, vents de ponent i mestral a la meitat sud i, després, tramuntana a l'Empordà. Aquesta situació suposarà en aquestes àrees un perill d'incendi entre alt i molt alt. Les comarques amb major afectació de risc d'incendi són Alt Camp, Alt Penedès, Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta. I les de risc d'afectació parcial: Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Garrigues, Moianès, Segarra, Segrià, Tarragonès, Urgell i Vallès Occidental.
Catalunya, és una país amb una biodiversitat extraordinària. Per posar un exemple a nivell de flora, s'escampen pel nostre teritori més de tres mil espècies, i per a situar-nos, podem referenciar que Anglaterra en té unes mil dues-centes. Aquest dada la podríem fer extensiva a d'altres grups d'organismes vius, i trobariem, amb mitjanes semblants, aquesta riquesa més enlla del que podria semblar: una informació de caire naturalístic, d'interès restringit. Lluny d'això, és una expressió, almenys en una bona part de les caracterísitques, dels paisatges catalans, caracteritzats per la diversitat i l'heterogeneitat, amb una naturalesa que podria explicar la diverstat territorial i sociocultural del país.
Les perforacions a l'Àrtic han destrossat un fràgil ecosistema. I si s'han suspès no han estat pels milions de veus que s'han mostrat contràries a la petroliera angloholandesa Shell, sinó pels mals resultats econòmics obtinguts de tal activitat. És important recalcar-ho, perquè la paralització del projecte no és fruit de la reflexió i del bon judici, sinó dels escassos, si no nuls, beneficis econòmics. Malgrat aquesta paralització, l'impacte causat ha afectat, afecta i afectarà la fauna marina. Aquestes són algunes de les reflexions que la comissària de la mostra, en la que també col·labora Greenpeace, fa al voltant de desÀrtic, una exposició itinerant que actualment es pot veure a Granollers.
Ja ha començat la cinquena edició de la campanya de reciclatge "Anar a la deixalleria té premi" del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. Des d'avui i fins el 31 de maig, totes les persones que facin ús de les deixalleries poden participar al concurs. L'objectiu de la campanya és promoure l'ús d'aquestes instal·lacions, augmentar el nombre d'usuaris i els materials recollits. La deixalleria donarà una butlleta a cada visitant que porti residus per reciclar, independentment de la quantitat. S'hi pot participar tantes vegades com es vulgui, mentre no es repeteixi el mateix dia. Quin és el premi?