Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese
Actualitat

La col·laboració entre la ciència natural i la social aporta més elements per abordar la crisi climàtica

 

Ara que el món ja ha viscut el dia més calorós de la seva història, és més urgent que mai que la ciència natural i la social col·laborin per fer front a la crisi climàtica i mantenir l'augment de la temperatura global per sota dels 2 °C que marca l'Acord de París. A aquest objectiu, un grup internacional de destacats investigadors acaba de publicar un innovador treball de recerca que posa en relleu la importància d'integrar els coneixements de les ciències naturals i socials per fonamentar polítiques i pràctiques eficaces en matèria de canvi climàtic.

Actualitat

Un projecte europeu permetrà adaptar al canvi climàtic 19 territoris de Catalunya

 

Es tracta del Life eCOadapt50, un projecte a vuit anys, fins al 2030, en el que hi participen 24 socis catalans i dues entitats associades i que compta amb un pressupost de prop de 19 milions d'euros. Es preveu executar, en 19 espais de Catalunya, un mínim de 76 actuacions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables al canvi climàtic com són l'agro-ramadera, forestal, pesquera i turística. L'Alt Penedès, una part de l'Anoia, el Bages i Osona i 10 parcs naturals gestionats per la Diputació de Barcelona són alguns dels espais de la província de Barcelona beneficiats pel programa. La resta d'espais formen part de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona.

Actualitat

L'any 2022 ha estat l'any més càlid registrat mai a Catalunya. A nivell mundial, els darrers 8 anys han estat els anys més càlids registrats mai

 

L'any 2022 ha estat un any càlid sense excepció a Catalunya i la temperatura mitjana anual ha estat rècord gairebé arreu, fins i tot a les sèries centenàries dels Observatoris Ebre i Fabra. L'anomalia de temperatura de l'any supera els +1,5 °C de manera general, i a gran part del país supera el llindar dels +2 °C. En analitzar les sèries de temperatures disponibles a Catalunya des de mitjans del s XX es constata que 2022 ha estat l'any més càlid de manera general a tot Catalunya. Els anys que ocupen la segona posició en el rànquing depenen de la zona, i són 2020, 2019, 2018, 2015, 2014, 2011, 2006 i 2003. Els quatre anys més càlids des que hi ha registres s?han donat del 2015 fins ara. A nivell mundial, segons sis importants conjunts de dades sobre temperatura d'àmbit internacional constatades per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els darrers vuit anys han estat els més càlids de què es té constància a escala mundial. A això hi ha contribuït l'augment constant de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle i l'acumulació de calor. Aquestes dades corresponen a l'informe provisional publicat per l'OMM. L'informe final sobre l'estat del clima mundial el 2022 contindrà informació més actualitzada i es presentarà i es publicarà a l'abril, coincidint amb el Dia de la Terra.

Actualitat

El canvi climàtic provoca hiverns cada cop més càlids i altera els calendaris naturals de la fauna i la flora i els seus períodes de floració i reproducció

La processionària del pi ha avançat molt el seu descens en processó a Catalunya 

Gràcies als projectes de ciència ciutadana, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha detectat i alerta de la floració prematura de plantes silvestres a Catalunya entre tres i cinc mesos abans del que és habitual, de l?observació de fileres de la processionària del pi des de principis de desembre, quan tocaria a finals de gener, i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona. El canvi climàtic, que provoca hiverns cada cop més suaus, altera els calendaris naturals de la fauna i la flora, els seus períodes de floració, reproducció o activitat.

Actualitat

La Diputació de Barcelona porta les energies renovables als municipis i consciencia la ciutadania sobre el canvi climàtic

Enllumenat públic cada vegada més sostenible Diputació de Barcelona

El nostre planeta té uns recursos naturals finits i, en un context d'emergència climàtica, hem d'apostar de manera ferma per la sostenibilitat, la minimització de residus, el desenvolupament de les energies renovables, l'autoconsum i la gestió sostenible de l'aigua. En els últims anys, la situació s'ha agreujat a causa d'un model basat en el consum de combustibles fòssils que ha derivat en una crisi energètica sense precedents. La conseqüència directa ha estat l'encariment del preu de l'energia, que ha afectat de ple l'economia dels ajuntaments i de la ciutadania. Ara mateix, hi ha un únic camí possible: la necessitat de reduir el nostre consum energètic. La Diputació de Barcelona i els municipis de la província treballem per l'emergència climàtica i articulem diverses estratègies d'adaptació i de transició energètica.

Actualitat

80 milions d'euros en 4 anys perquè els ens locals desenvolupin accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic

Segons ha explicat la consellera Jordà, la voluntat del Departament d'Acció Climàtica és afavorir l'accés dels municipis més petits a aquesta línia d'ajuts augmentant el percentatge de finançament de les actuacions i tenint en compte la menor població per valorar els projectes. De fet, els municipis que es podran acollir a les subvencions per redactar plans municipals i projectes (5 milions d'euros) seran els de menys de 20.000 habitants. Per als ajuts destinats a l'execució de projectes de mitigació i adaptació (35 milions d'euros), tots els ens locals en poden ser beneficiaris. Ara bé, en aquest cas es podran presentar fins un màxim de dos ajuts per ens local, un per cada àmbit d'actuació, que en seran dos per a cada àmbit en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants. 

En els propers dies es publicaran les bases dels ajuts, per part del Departament d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural que es convocaran a principis d'any per al període 2023-2024 per un import de 40 milions d'euros, i que provindran del Fons Climàtic. Aquest fons es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Una nova convocatòria haurà d'assumir els 40 milions restants fins l'any 2026.

Actualitat

Experts internacionals presenten a la COP27 un Decàleg amb les darreres investigacions sobre el canvi climàtic i els factors que hi incideixen

 

Una sèrie d'experts internacionals en ciències naturals i socials han presentat a la COP27 de Xarm al-Xeikh (Egipte) deu idees essencials sobre el canvi climàtic des del 2021. Un dels punts clau ha estat el dels límits de la humanitat per adaptar-se als impactes inevitables del canvi climàtic, que inclouen sequeres, tempestes i inundacions cada cop més freqüents i severes. L'informe 10 New Insights in Climate Science (10 noves reflexions a la ciència climàtica) presenta les idees clau de les darreres investigacions relacionades amb el canvi climàtic d'aquest any i respon a les clares peticions d'orientació política durant aquesta dècada crítica. L'informe, de síntesi científica, destaca i desgrana les complexes interaccions entre el canvi climàtic i altres factors de risc, com els conflictes, les pandèmies, les crisis alimentàries i els reptes de desenvolupament subjacents. Els científics constaten que el potencial d'adaptació al canvi climàtic no és il·limitat. L'estudi va ser presentat per les xarxes internacionals Future Earth, The Earth League i World Climate Research Programme.

Actualitat

La delegació del govern català arriba a la COP27 aquest divendres 11 de novembre

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que tindrà lloc fins al 18 de novembre, es va inaugurar el 6 de novembre amb l'objectiu principal de garantir la plena aplicació de l'Acord de París.  Les negociacions de la conferència sobre el clima més important del món es reprenen gairebé al final d'un any en què s'han produït inundacions devastadores, onades de calor sense precedents, sequeres greus i tempestes violentes, tot això signe inequívoc de l'emergència climàtica que s'està produint. Alhora, milions de persones a tot el món s'enfronten als greus efectes de crisis simultànies d'energia, aliments, aigua i cost de la vida, agreujades per greus conflictes i tensions geopolítiques. En aquest context advers, alguns països han començat a paralitzar o revertir les polítiques climàtiques i han duplicat lús de combustibles fòssils. 

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, encapçalarà a partir de divendres una delegació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que s'està celebrant des del diumenge 6, i fins al 18 de novembre, a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh. La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, completaran la delegació oficial a la COP27.

Actualitat

La importància dels boscos tropicals en la lluita contra el canvi climàtic

 

Mantenir un clima estable passa per conservar la natura i, amb ella, els boscos tropicals primaris són una de les prioritats. Els boscos tropicals són clau per refrigerar la superfície terrestre, per la dimensió i la quantitat d'aigua que evaporen. El canvi climàtic, la desforestació i la degradació alteren la facultat refrigeradora dels boscos tropicals, retroalimentant el canvi climàtic. El 2020 es va desforestar una extensió de boscos tropicals primaris equivalent al territori dels Països Baixos, un 19% més que el 2019. La desforestació i ús de la terra estan lligats a la degradació de la natura, temes de l'agenda de la COP 27.

Actualitat

Arrenca la COP27 a Egipte

 

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que tindrà lloc fins al 18 de novembre, avui s'ha inaugurat amb l'objectiu principal de garantir la plena aplicació de l'Acord de París. A la segona setmana de la COP, del 15 al 18 de novembre, se celebrarà un segment d'alt nivell en què participaran principalment ministres de tot el món. Per tal de garantir una COP veritablement inclusiva, s'ha habilitat la participació digital per complementar les negociacions físiques de la COP. Multitud d'esdeveniments es retransmetran en directe per diferents canals d'ONU Canvi Climàtic. Les negociacions de la conferència sobre el clima més important del món es reprenen gairebé al final d'un any en què s'han produït inundacions devastadores, onades de calor sense precedents, sequeres greus i tempestes violentes, tot això signe inequívoc de l'emergència climàtica que s'està produint. Alhora, milions de persones a tot el món s'enfronten als greus efectes de crisis simultànies d'energia, aliments, aigua i cost de la vida, agreujades per greus conflictes i tensions geopolítiques. En aquest context advers, alguns països han començat a paralitzar o revertir les polítiques climàtiques i han duplicat lús de combustibles fòssils.

Actualitat

El dia internacional del canvi climàtic coincideix a Catalunya amb la jornada de dol per les víctimes dels aiguats i la llevantada que ha patit el país

 

Catalunya va patir una forta llevantada la nit del 22 i la matinada del 23 d'octubre, un episodi d'intensa pluja i de vent que ha fet augmentar de forma sobtada i desmessurada els cabals dels rius al seu pas per alguns municipis com Montblanc, Arenys o Gualba segat vides humanes i provocan importants i greus destrosses tant en infraestructures com en bens mobles i immobles tant públics com privats. Ha estat una manifestació d'un fenomen meteorològoc extrem que, malauradament cada cop serà més freqüent pels efectes del canvi climàtic a casa nostra. Ironies del destí, el dia internacional del canvi climàtic, el 24 d'octubre, arriba en plena jornada de dol decretada pel govern català per les víctimes que ha provocat aquest greu i extrem temporal que a zones com a Gualba ha arribat en forma de tornado.

Actualitat

Barcelona i l'àrea metropolitana de Barcelona restringiran més la circulació de vehicles a les rondes per millorar la qualitat de l'aire

Les restriccions de circulació a les Rondes de Barcelona van començar el desembre del 2017. La ZBE Rondes de Barcelona implica una àrea de més de 95 km2 que inclou, totalment o parcial, els municipis de Barcelona (a excepció de la Zona Franca - Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l?Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià del Besòs 

Barcelona i quatre municipis més de l'àrea metropolitana de Barcelona volen regular la circulació dels vehicles més contaminants els dies laborables a partir de l'1 de gener per millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. El govern municipal de la ciutat comptal ha presentat la proposta d'ordenança que permetria la posada en marxa, el primer dia de l'any 2020, de la Zona de Baixes Emissions, coincidint amb el decret de situació d'emergència climàtica a Barcelona, Els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besos, Cornellà de Llobregat i Esplugues també estant tramitant les seves ordenances per posar en marxar restriccions en la circulació de vehicles contaminants en el seu terme municipal. Aquestes ordenances que estan coordinades per l'AMB tenen la finalitat de reduir la contaminació ambiental, preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. El darrer informe d'avaluació de la qualitat de l?aire de l'agència de Salut Pública de Barcelona xifra en més de 350 les morts per un excés de contaminació al 2018 a Barcelona.

Entitats
Ecologistes de Catalunya
 - Copyright de  - La Federació d'Ecologistes de Catalunya, és el fruit d'un procés de coordinació entre entitats ecologistes ccíviques catalanes i plataformes en defensa del territori que es va iniciar el 1996 i que vol servir per reforçar les dinàmiques i lluites ecologistes pròpies de cada associació que en forma part donant-los una projecció a tot l'àmbit territorial del Principat a través de l'intercanvi d'idees i experiències.
Greenpeace
 - Copyright de  - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
Societat Catalana d'Educació Ambiental
 - Copyright de  - La SCEA és una associació creada l'any 1985 per tal d'impulsar una educació renovada que contribueixi a formar ciutadans capaços d'analitzar la problemàtica socioambiental i donar-hi respostes.
The Ecologist
 - Copyright de  - The ecologist és una revista trimestral editada per l'associació Vida Sana, que inclou el butlletí Vida Sana i els diaris BioCultura.
Consell Assessor per al desenvolupament Sostenible
Logotip del CADS - Copyright de CADS - El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya és un òrgan creat per assessorar el Govern i promoure la participació en l'àmbit de les polítiques i actuacions sobre el desenvolupament sostenible.
Fundació Fórum Ambiental
 - Copyright de  - Sóm una entitat no lucrativa, que té com a objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, amb la finalitat d'aconseguir conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.
Barcelona Climate Change Talks 2009
 - Copyright de  - La Conferència de Barcelona va acollir més de 4.000 delegats de diversos països i observadors internacionals per tal d'arribar a un text de possible acord a la Conferència de les Parts COP15 que tindria lloc el desembre del mateix any a Copenhaguen.
Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC)
 - Copyright de  - L'ADENC és una entitat ecologista que té com a fi general la defensa i l'estudi del patrimoni natural.
Ecologistes.net
 - Copyright de  - El portal ecologistes.net va néixer fruit de la inquietud dels moviments ecologistes d'apropar-se a la societat a través d'una eina tan innovadora com Internet.
RIO+20
 - Copyright de  - La Generalitat de Catalunya , la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona han impulsat conjuntament aquest web amb l'objectiu de d'apropar a la ciutadania i a tots els actors interessats la informació més rellevant de la Conferència Rio+20. Per conèixer-ho tot sobre Rio+20 i dir-hi la teva, endinsa't al web i fes ús de les eines que et posem a l'abast!
Eco-union
 - Copyright de  - eco-union és una associació que ofereix serveis d'ecologia aplicada i desenvolupa projectes en cadascuna de les seves àrees d'actuació.
Ecodiari
 - Copyright de  - Publicació ecologista independent d'actualitat, crítica i anàlisi per a la nova era solar
Fundación Vida Sostenible
 - Copyright de  - La Fundació Vida Sostenible te com a objetiu potenciar i desenvolupar en la societat estils de via responsables amb el nostre futur al planeta.
Associació Catalana de Ciències Ambientals
 - Copyright de  - L'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) està constituïda per professionals i estudiants de l'àmbit del mediambient que tenen la vocació de potenciar d'adequada integració de les Ciències Ambientals en la recerca, la docència, el món professional i el conjunt de la societat en general.
sostenible.cat
 - Copyright de  - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Oficina Catalana del Canvi Climàtic
 - Copyright de  - L'Oficina és l'encarregada de vetllar per la implantació de les mesures contra el canvi climàtic i el compliment del Protocol de Kyoto.