Amb motiu del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica que, des de l'any 1998, es celebra el 5 de març, l'Institut Català de l'Energia, l'ICAEN, proposen sis mesures que podem posar en prà ctica per sacsejar el model energètic i les eines que tenim a l'abast per fer-ho. També us proposem rellegir el Decà leg de mesures d'eficiència energètica publicat pel Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya, el CEEC.i fer un cop d'ull al resum de mesures d'eficiència energètica amb i sense inversió econòmica que proposen des del CEEC, l'ICAEN i l'ARCbcn, entre d'altres. Hi ha accions i intervencions que, com a ciutadania, podem incorporar en el nostre dia a dia. Tenim al nostre abast prendre algunes decisions diferents que tinguin també unes conseqüències diferents i més positives pel nostre entorn i per les generacions futures. També en el marc del Dia Mundial de l?Eficiència Energètica, Barcelona Energia trenca amb els falsos mites sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a casa
L'AMB ha finalitzat la substitució d'enllumenat dels túnels de Colom, Pla de Palau i Poblenou, que s'ubiquen en el tram del front marÃtim de la ronda Litoral de Barcelona. Aquesta actuació ha comportat la substitució de 927 punts de llum. La renovació dels projectors suposa un estalvi de 2.229.753,84 kWh/any, que equival al consum anual de 300 habitatges. L'AMB té la previsió de fer tres actuacions més a partir del març del 2023, als túnels de Can Clota, Sant Feliu i Borrà s de la ronda de Dalt, que completaran la substitució d'enllumenat als túnels de rondes.
El vol es va dur a terme per LATAM Cargo Xile des de Saragossa, Espanya, cap a Amèrica del Nord. El combustible d'aviació sostenible utilitzat, va ser coprocessat i produït a partir d'oli de cuina usat, i compta amb un factor de reducció atribuït al voltant del 80% del CO2 del seu cicle de vida , en comparació al convencional. Per a aquest vol en particular, el combustible SAF utilitzat es troba certificat internacionalment mitjançant els procediments ISCC EU (International Sustainability Carbon Certification) que asseguren la sostenibilitat d'aquest.
La planta tindrà una superfÃcie de 100.000 m² amb una potència instal·lada de 5,8 Mwp i s'espera que entri en funcionament el 2025. L'empresa públic-privada Acelera EnergÃa SCR SA, serà qui gestionarà la planta fotovoltaica després d'haver guanyat el concurs públic convocat. A banda d'instal·lar les plaques, Acelera EnergÃa, s'encarregarà del manteniment i el subministrament energètic durant 25 anys.
El projecte, que porta el nom de plataforma d'Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) i que es canalitzarà a través de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), consisteix en la construcció d'una plataforma flotant a la mar Mediterrà nia, que aniria situada a la Bahia de Roses, i serviria de laboratori tant per a activitats energètiques en l'à mbit marÃ, amb especial atenció a l'energia eòlica flotant, com per a l'estudi de la seva interacció amb l'entorn i també del canvi climà tic a la mar Mediterrà nia. Segons el Govern, amb aquest equipament es pretén facilitar i promoure la investigació en totes les fases del desenvolupament d'un sistema d'energia eòlica marina flotant i d'altres tecnologies energètiques renovables en el medi marÃ, i també la formació d'investigadors i professionals vinculats a aquests à mbits.
Les oficines comarcals de transició energètica tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democrà tic cap al qual avança Catalunya. Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l'à mbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions sobre energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica com ara comunitats energètiques, autoconsums compartits en l'à mbit industrial, i ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d'energies renovables en els seus termes municipals. Aquesta tasca es realitzarà de manera coordinada amb la Direcció General d'Energia i l'ICAEN, i s'integrarà en el Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d'energies renovables a Catalunya, el document que prepara el Govern per definir la distribució en el territori d?instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. L'objectiu és assolir un model en què es doni prioritat a la generació distribuïda i a l'aprofitament dels espais antropitzats, i que sigui un dels factors per aconseguir la descarbonització de la societat catalana l'any 2050.
Més de 75 vols de Vueling que s'han enlairat des de l'aeroport de Sevilla ho han fet amb un 4,5% de SAF (combustible sostenible d'aviació) en els seus dipòsits superant l'objectiu del 2% que estableix la Unió Europea pel 2025. Amb aquests vols que s'han fet en col·laboració amb Cepsa l'aerolÃnia ha evitat l'emissió d'uns 500 quilos de CO? per vol.
El govern català , mitjançant els departaments d'Empresa i Treball i d'Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural, obrirà una lÃnia d'ajuts de 8 milions d'euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, siguin de nova creació o ja existents. L'objectiu és facilitar la participació de la ciutadania en la generació i gestió de la seva pròpia energia d'origen renovable a través de l'economia social i cooperativa. La mesura també pretén estimular l'activitat econòmica en l'à mbit cooperatiu, i que les energies renovables siguin una font de riquesa que reverteixi en el territori.
Un any més, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el MNACTEC acull a Terrassa una nova edició del congrés Som Elèctrics!, enguany dedicada al present i el futur de l'energia. És aquest dimecres 30 de novembre i el dijous 1 de desembre. En aquesta setena edició, es parlarà del present i futur de l'energia, però amb una visió no únicament econòmica o geopolÃtica, també amb una mirada més introspectiva i realista de la interacció entre la societat i el nostre entorn. De com podrÃem ser competitius, però també competents; de com industrialitzar-nos o moure'ns, alhora que renaturalitzem espais, sòls i infraestructures.
Barcelona i quatre municipis més de l'à rea metropolitana de Barcelona volen regular la circulació dels vehicles més contaminants els dies laborables a partir de l'1 de gener per millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. El govern municipal de la ciutat comptal ha presentat la proposta d'ordenança que permetria la posada en marxa, el primer dia de l'any 2020, de la Zona de Baixes Emissions, coincidint amb el decret de situació d'emergència climà tica a Barcelona, Els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besos, Cornellà de Llobregat i Esplugues també estant tramitant les seves ordenances per posar en marxar restriccions en la circulació de vehicles contaminants en el seu terme municipal. Aquestes ordenances que estan coordinades per l'AMB tenen la finalitat de reduir la contaminació ambiental, preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. El darrer informe d'avaluació de la qualitat de l?aire de l'agència de Salut Pública de Barcelona xifra en més de 350 les morts per un excés de contaminació al 2018 a Barcelona.
Un estudi realitzat per la Diputació de Barcelona i el Clúster de Biomassa de Catalunya, posa de manifest que el 20 % de la demanda tèrmica del teixit industrial de la demarcació de Barcelona pot ser cobert, de forma sostenible, amb biomassa forestal procedent dels boscos del territori. L'estudi també afirma que en les zones estratègiques de prevenció d'incendis forestals i que representen el 15% de la superfÃcie boscosa de Catalunya, podrien cobrir la demanada d'energia tèrmica per a les industries locals, especialment en sectors d'un elevat consum energètic com ara l'agroalimentari, el paperer o el quÃmic.
Un equip format per 35 estudiants de l'Escola d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i tres estudiants de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), ambdues escoles de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), presentaran aquest divendres, 14 de juny, el projecte 'TO', la casa sostenible amb què participaran aquest estiu a la competició internacional Solar Decathlon Europe 2019, a Hongria. És un dels tres equips espanyols i l'únic català que hi participarà .