El coipú és espècie exòtica invasora que es reprodueix i s'expandeix amb rapidesa, tot i que,el 80% dels coipús moren durant el primer any de vida, i menys del 15% arriben als tres anys. Es tracta d'un rosegador originari de Sud-amèrica que pesa entre 4 i 7quilos, vu en llacunes, rius, canals, estanys,embassaments i zones humides amb abundant vegetació aquàtica i pastures al voltant. Els exemplars són madurs sexualment al cap de sis mesos de néixer i les femelles poden tenir 2 o 3 ventrades a l'any. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l'any, per prevenir l'expansió del coipú i que forma part d'un Pla de xoc i control del coipú dissenyat pel departament i que inclou una desena de mesures.
La masia històrica de la Mata, situada al terme municipal de Mura, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, es convertirà en el Centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El projecte, que es realitza en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha rebut un ajut del fons Next Generation de la Unió Europea per executar la primera fase del Pla director del recinte de la Mata.
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han lliurat els distintius dels nous centres educatius que s'han afegit a la Xarxa d'Escoles Verdes. Enguany, han rebut aquest distintiu un total de 78 centres de les comarques de l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alta Ribagorça, l?Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Garraf, el Gironès, la Garrotxa i el Maresme. Amb la incorporació d?aquests centres, ja són 923 els centres educatius que tenen el distintiu d'Escoles Verdes.
En els propers dies es publicaran les bases dels ajuts, per part del Departament d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural que es convocaran a principis d'any per al període 2023-2024 per un import de 40 milions d'euros, i que provindran del Fons Climàtic. Aquest fons es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Una nova convocatòria haurà d'assumir els 40 milions restants fins l'any 2026.
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, encapçalarà a partir de divendres una delegació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que s'està celebrant des del diumenge 6, i fins al 18 de novembre, a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh. La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, completaran la delegació oficial a la COP27.
El govern espanyol vol prohibir la matriculació i venda de cotxes dièsel i gasolina a partir de 2040 i la seva circulació el 2050 amb l'objectiu que a la metitat del segle XXI ja no circulin vehicles que emetin CO2. La prohibició també afectaria els vehicles híbrids que no tinguin emissions zero. Aquestes són algunes de les principals mesures que inclou la nova Llei del canvi climàtic i transició energètica, que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja ha lliurat a la resta de grups polítics. L'esborrany preveu també la prohibició del 'fracking', la reducció dels gasos d'efecte hivernacle en almenys un 20% per a l'any 2030 i l'impuls de les energies renovables. En concret, preveu que el sistema elèctric es basi exclusivament en fonts de generació d'origen renovable.
Les perforacions a l'Àrtic han destrossat un fràgil ecosistema. I si s'han suspès no han estat pels milions de veus que s'han mostrat contràries a la petroliera angloholandesa Shell, sinó pels mals resultats econòmics obtinguts de tal activitat. És important recalcar-ho, perquè la paralització del projecte no és fruit de la reflexió i del bon judici, sinó dels escassos, si no nuls, beneficis econòmics. Malgrat aquesta paralització, l'impacte causat ha afectat, afecta i afectarà la fauna marina. Aquestes són algunes de les reflexions que la comissària de la mostra, en la que també col·labora Greenpeace, fa al voltant de desÀrtic, una exposició itinerant que actualment es pot veure a Granollers.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa a finals del 2017 un nou paquet de mesures destinat als sectors de la indústria i les obres públiques. Malgrat que el principal causant de la contaminació atmosfèrica és el transport terrestre, responsable del 70% de les emissions de petites partícules sòlides i líquides disperses a l'atmosfera (PM10) i del 80% de les de diòxid de nitrogen (NO2), la indústria i les obres contribueixen també amb un 30% de la generació de PM10 i un 20% de NO2.
La Comissió Europea d'Indústria i Energia ha aprovat un nou informe sobre energies renovables, que reforça el dret ciutadà a l'autoconsum energètic i les perspectives de futur per a l'energia renovable, que la UE espera incrementar del 27 al 35% al 2030. Si bé és cert que els organismes europeus donen suport a les energies renovables impulsades per la societat, la UE no obliga directament als Estats a marcar-se objectius nacionals vinculants per fomentar les renovables. A més, els deixa un marge del 10% en el compliment dels objectius establerts.
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que va posar el Govern de Madrid en contra de la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya, i ha decidit suspendre la seva aplicació de forma cautelar. A efectes pràctics, el TC té 5 mesos per confirmar o desestimar la suspensió.
Entre els anys 2015 i 2017, les empreses han posat en marxa més de 1.480 mesures de prevenció amb l'objectiu de reduir l'impacte mediambiental dels envasos, de les quals el 55% han estat encaminades a la reducció del pes dels envasos o el redisseny. En el marc de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, Ecoembes valora la tasca de les diferents empreses que participen en la campanya Empresarial de Prevenció per a la reducció d'envasos, que han promogut l'Ecodisseny per tal de reduir la producció insostenible d'envasos i residus.
La comunitat científica alerta sobre el retorn de malalties extingides a causa del canvi climàtic. A Catalunya, malalties que ja no eren presents amenacen amb tornar, així com un augment de la mortalitat a causa de l'escalfament global.