Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 15 de setembre del 2018

Canvi climàtic i art s'uneixen a l'exposició desÀrtic

Les perforacions a l'Àrtic han destrossat un fràgil ecosistema. I si s'han suspès no han estat pels milions de veus que s'han mostrat contràries a la petroliera angloholandesa Shell, sinó pels mals resultats econòmics obtinguts de tal activitat. És important recalcar-ho, perquè la paralització del projecte no és fruit de la reflexió i del bon judici, sinó dels escassos, si no nuls, beneficis econòmics. Malgrat aquesta paralització, l'impacte causat ha afectat, afecta i afectarà la fauna marina. Aquestes són algunes de les reflexions que la comissària de la mostra, en la que també col·labora Greenpeace, fa al voltant de desÀrtic, una exposició itinerant que actualment es pot veure a Granollers.
Una sixantena d'artistes col·laboren en aquesta exposició que fins l'11 de novembre es pot visitar a la capital del Vallès Oriental. Una mostra integrada per obres de petit format que pretenen generar consciència sobre el desglaç que està patint l'Àrtic i les seves conseqüències sobre el canvi climàtic i per tant sobre el conjunt del planeta i els éssers que l'habiten.

 -  -  <br />  <br />


L'exposició va obrir portes dijous 13 de setembre, gairebe una setmana després que Granollers patís el divendres 5 un dels episodis d'aigua i vent més forts de la seva història, amb un registre de pluja de 80 litres per m2 en 40 minuts, combinat amb vent de ratxes de 77 km/hora. Un episodi imprevist i molt localitzat, com cada vegada se'n produeixen més. De fet, la mateixa matinada de divendres es produien pluges importants a les comarques barcelonines amb episodis torrencials en alguns barris de Barcelona com el Raval.

A través de l'art i de les obres dels sixanta artistes d'arreu del món que hi han participat, desÀrtic posa l'accent en la natura i les espècies que depenen directament del gel de l'Àrtic, però també en tota la Humanitat ja que, com recorda la comissària de l'exposició Montserrat Pérez "l'Àrtic és l'aire condicionat del planeta" i, paradoxalment, la temperatura a l'Àrtic ha augmentat el doble que a la resta del món.Recordem que Greenpeace, que també col·labora en aquesta exposició, ha demanat que l'ÀRtic sigui declarat un Santuari del món. De fet, la ONG ecologista te en marxa la campanya "Save the Artic" on amb la que ha recollit més de 8 milions de signatures.

"Els científics descriuen el problema, però és responsabilitat de la societat aportar la solució" diu un dels plafons de l'exposició que pretén arribar a través de l'art, a la consciència de les persones que la visiten i, en especials, dels nens i nenes.. Per això també hi ha previst fer visites guiades tant amb les escoles com amb el públic en general, amb la realització d'activitats i tallers.

Hi ha una activitat que es manté durant tota l'exposició: "Cosir l'Àrtic"
Es tracta d'una activitat simbòlica, lligada amb l'origen tèxtil del Museu La Tela, i que incita a les persones visitants a cosir peces de roba posant l'agulla i la consciència al servei de la restitució d'Àrtic, aquest santuari de gel i baròmetre del planeta, que està patint perforacions per part de les petroleres i permeses pels governs americà i rus, i que, pel be de la Humanitat, s'ha de mantenir verge i sense extraccions.

Més informació a l'Agenda de monSOStenible.  

Article: Míriam Viaplana
Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook