Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dilluns, 25 d'octubre del 2010

Trobades amb menys carboni

Cada any, més de 80 milions de persones a tot el món assisteixen a una trobada o conferència, i molts més visiten exposicions, fires o mostres. Una de les primeres experiències que va posar de rellevància l'impacte d'un gran esdeveniment va ser la Cimera Internacional sobre el Desenvolupament Sostenible de Johannesburg de l'any 2002. En deu dies, l'esdeveniment va generar l'equivalent a la meitat de les emissions diàries associades a l'ús de combustibles fòssils de tot Sud-àfrica i va usar tant paper, aigua i electricitat com els que farien servir 672 sud-africans en tot un any
Les possibilitats d'ambientalització de qualsevol esdeveniment són nombroses. Pel que fa a la localització, hauria de ser accessible en transport comunitari i oferir un nivell de confort adient però amb una climatització racional. En els materials lliurats o el mobiliari efímer com cartelleria, estands i moquetes, se n’haurien d’ajustar les quantitats i minimitzar l’ús d’objectes de vida curta i elevat impacte. Els participants estarien ben informats sobre els mitjans de transport col•lectius disponibles o la separació selectiva de residus. En els àpats i refrigeris s’emprarien ingredients procedents de l’agricultura ecològica i el comerç just, i hi hauria una presència important de menús a base de productes vegetals. Algunes d’aquestes mesures reduirien l’impacte de la mobilitat dels assistents per desplaçar-se a l'esdeveniment, que sovint arriba a ser responsable d’un 90 % o més de l'impacte energètic.

El complement a aquesta reducció seria la compensació de les emissions associades a l'esdeveniment amb la promoció de projectes d’estalvi d’emissions o de promoció de les energies renovables.

Les trobades són inherents a la manera de fer humana, per l’oportunitat que representen d'intercanvi de coneixements i de socialització. Fins ara, l’austeritat ha estat l’últim valor a considerar, però avui disposem de criteris i d’experiències exitoses que haurien de facilitar que tots els organitzadors, i no només els sensibles, converteixin els seus esdeveniments en esdeveniments de catifa verda.

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell assessor per el Desenvolupament sostenible