Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini

Divendres, 7 de gener del 2011

Prevenir abans de guarir

Determinades queixes principals de salut que ens incomoden i no ens permeten seguir el nostre ritme de vida, com ara les al·lèrgies, el cansament o la facilitat per patir refredats, fan que ens abraonem sobre components farmacèutics que ens prometen un alleujament dels símptomes. Però abusar d'aquests principis actius ens exposa a una potencial pèrdua dels seus efectes i fa que alterem el medi, al qual arriben després de ser utilitzats per les persones. Deposats al medi, poden persistir-hi diversos anys, ja que són molt resistents als processos de degradació de les depuradores. Es tracta de substàncies actives pensades per interaccionar amb els organismes i ja es coneixen alguns exemples d'afectació a diferents espècies de fauna.
Per cuidar el nostre cos de manera preventiva i reservar l'ús d'aquests remeis per als moments en què siguin imprescindibles, una de les claus és un descans correcte i reparador per al cos i la ment, amb una quantitat suficient d'hores de son en un llit fresc (roba de fibres naturals renovada cada 8-12 dies, matalàs girat periòdicament per evitar l'acumulació de pols i humitat), i un entorn net d'elements pertorbadors, com acumulacions d'objectes desendreçats o radiacions electromagnètiques. Caldria desconnectar o desendollar els aparells elèctrics presents en el dormitori mateix o les estances adjacents, en el cas dels mòdems de connexió sense fil a Internet, davant la possibilitat que les ones emeses puguin interferir amb les del nostre propi cos [1]. La presència de plantes, entre altres, també contribueix a un ambient domèstic més sa que propiciï un bon descans [2].

Una dieta variada i rica en vitamines, minerals, antioxidants i fibra, amb abundància d'aliments frescos i vegetals, ajuda que l'organisme resisteixi els efectes agressius de l'entorn. Fins i tot hi ha nutrients que són "medicaments naturals": una bona dosi natural de vitamina C, present a fruites i hortalisses, actua com a un antihistamínic natural que, juntament amb mesures com evitar l'exposició als desencadenants o agreujants de les crisis al•lèrgiques (com els perfums sintètics), pot reduir la dependència dels medicaments de síntesi. La salut del medi i la nostra van de la mà [3]. En evitar l'excés de substàncies químiques, mantenir una dieta més sana o caminar més, estarem propiciant una situació win-win per al nostre cos i el nostre planeta.

[1] BUENO, Mariano. El libro práctico de la casa sana. Barcelona: RBA Libros, 2004.
[2] Calculadora per saber quines plantes poden desintoxicar casa nostra http://www.quelles-plantes-depolluantes.com/
[3] SUNYER, Jordi. Promoción de la salud frente al cambio climático, http://www.elsevier.es/revistas/ctl_servlet?_f=7264&articuloid=13149011&revistaid=138Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible