Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dimecres, 1 d'agost del 2018

Els bioplàstics no solucionen la contaminació per plàstics

Cada minut, l'equivalent a un camió d'escombraries ple de plàstics arriba al mar i cada any fins a 12 milions de tones de plàstic acaben en els nostres oceans causant greus danys. Està clar que necessitem canviar aquesta situació, i que necessitem alternatives, però els bioplàstics i els plàstics biodegradables no són una d'elles. Els plàstics biodegradables o els bioplàstics realment no ens ajuden a frenar la contaminació per plàstics, ni a reduir el consum insostenible de recursos naturals. Continuen sent polímers derivats del petroli, que generalment s'utilitzen per produir objectes d'un sol ús i per tant poden arribar als nostres mars i oceans després de ser ràpidament rebutjats.
A més els plàstics biodegradables es fragmenten en microplàstics, estenent aquest tipus de contaminació per tots els racons dels oceans i quedant disponibles per a peixos i altres organismes que posteriorment nosaltres mateixos consumim. Hi ha molts tipus de plàstics biodegradables, però cap es degrada fàcilment en el medi marí. Només es degraden en condicions industrials, ja que necessiten processos especials, com ara exposar-los a altes temperatures; condicions que no es donen en el medi natural on molt difícilment es degradaran. Per tant, en seguir presents en el medi ambient, causaran els mateixos danys a la fauna marina que els plàstics convencionals. A més, aquests materials no frenaran la producció i el consum massiu de plàstics, i incrementaran el sobreconsum de recursos naturals, que són l'origen d'aquest problema.

 -  -  <br />  <br />  

El que realment necessitem és aplicar solucions efectives per poder frenar el problema de les escombraries marines, del sobreconsum de recursos i el dels plàstics en particular. Necessitem un canvi real en el sistema de producció i consum perquè la mera substitució de plàstics d'un sol ús per altres materials no és ni serà suficient. Utilitzar plàstics biodegradables o altres productes d'un sol ús només alimentarà falses solucions que impediran solucionar la crisi de contaminació per plàstics a la qual ens enfrontem.

Per això, Amics de la Terra, Greenpeace, Retorna, Rezero, i Surfrider Espanya demanem que s'elaborin polítiques i normatives que siguin realment efectives per frenar aquest problema d'arrel. Els bioplàstics i els plàstics biodegradables no són una alternativa als plàstics convencionals i per tant no s'haurien de fomentar com a tal. En el marc del "Juliol lliure de plàstic" (Plastic Free July), promogut per l'aliança global BreakFreeFromPlastic, volem que les alternatives plantejades per la legislació espanyola avancin realment per a una eliminació del plàstic d'un sol ús, i tots els seus impactes associats. La veritable solució a aquest problema és promoure l'ús de materials reutilitzables per a tot tipus d'objectes, i acabar amb la cultura d'usar i llençar.


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook