Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Diumenge, 8 de març del 2020

Nou conflicte relacionat amb la massificació de projectes d'energia eòlica a Catalunya

Davant de l'allau de nous projectes eòlics a les comarques del Baix Camp, Ribera d'Ebre, Conca de Barberà, Segarra i Anoia, des del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans GEPEC i Ecologistes de Catalunya, volem fer públic el nostre recolzament a la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors, i anunciar que hem presentat un total de deu informes tècnics (un per a cada parc) contraris a la tramitació d'aquestes infraestructures en sòl rústic o forestal. No ha estat casual que, just amb el començament de l'any 2020, la nostra entitat s'hagi vist completament desbordada amb la tramitació simultània d'onze parcs eòlics, concretament: Tivissa I, Tivissa II, Vandellòs, Serè, Esteve, Ondara, Portella, Trilla, Millars, Les Planes i Gilet.
No són els únics que el Departament de Territori ha posat en safata als promotors per a acabar de trinxar les comarques que ja havien viscut una implantació d'energia eòlica completament caòtica i desmesurada. El problema no acaba aquí, doncs sembla que el festí eòlic a Catalunya ha atret especuladors que no saben què fer amb el capital provinent de la ja trencada bombolla immobiliària. La bombolla eòlica ha començat a inflar-se a partir de la tramitació del Decret Llei 16/2019, aprovat d'urgència pel Govern i pel Parlament, i equiparat amb rang de Llei per saltar-se a la torera normatives de rang superior com el Text Refòs de la Llei d'Urbanisme, la Llei 21/2013 d'avaluació ambiental, la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat, entre altres normatives d'abast estatal que posen contra les cordes el marc constitucional de competències entre l'Estat i Catalunya. Una de les il·legalitats més flagrants que hem detectat és el fraccionament de "clústers eòlics" de més 100 MW de potència en projectes més petits que no arriben als 50 MW. De fet, hi ha un buit competencial que han aprofitat els promotors per dissenyar projectes entre 30 MW i els 50 MW.

Per si aquest nivell de picaresca no fos suficient, estem descobrint atònits com alguns projectes s'estan tramitant per la via autonòmica a través d'unes empreses determinades, i per la via estatal a través d'unes altres, però casualment AL MATEIX LLOC. Entenem que forma part d'una estratègia perfectament consensuada entre els promotors i el Govern de Catalunya, que, al igual que es va fer en els temps del "pujolisme" i que GEPEC-EdC va denunciar llavors, ara tornen a repartir el pastís eòlic entre les famílies polítiques més properes al "règim".

Creiem que aquest nou desgavell legislatiu (de torpesa equiparable al que es va produir amb la tramitació de les ZDP i que va acabar en conflicte territorial) l'hem d'aturar des dels Ajuntaments i les entitats que, de forma conjunta, ens estem organitzant per fer la feina que no fa la Generalitat: consensuar solucions i portar la generació d'energia a prop dels llocs on es consumeix, reduint així els impactes ambientals a la nostra biodiversitat i minimitzant els danys al paisatge.

És completament intolerable que es faci servir l'argumentació de la transició energètica i la crisi climàtica per destruir territoris on, precisament, s'ha optat per la conservació dels seus valors naturals, del seu paisatge i on es proposa un model socioeconòmic basat en la capacitat de decisió pròpia, i no pas per les imposicions de Naturgy, Green Capital Power, Energia de Portugal o qualsevol altre monstre energètic que cregui que ens podrà espantar. Aquí ens hi trobaran, com sempre, defensant la natura i la salut de les persones.




Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
GEPEC i EdC