Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 2 de gener del 2018

Vilafranca del Penedès obté el certificat Biosphère de Turisme Responsable

Vilafranca ha obtingut el certificat Biosphère que atorga l'Institut per al Turisme Responsable (ITR), una institució avalada per l'UNESCO. A Catalunya, fins ara només havien obtingut aquest certificat tres ciutats més: Barcelona, Sitges i Tossa de Mar. Pel que fa a institucions, la Diputació de Barcelona també l?ha obtingut. El certificat Biosphère es basa en els paràmetres establerts pels 17 Objetius de Desenvolupament Sostenible de la ONU integrats a l'Agenda 2030, seguint les directrius i recomanacions de la Carta Mundial de Turisme Sostenible.
Què són els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
Es tracta d'objectius universals, integradors i ambiciosos que guien la implementació de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, aprovada el 25 de setembre del 2015. Les temàtiques que aborden van des de la pobresa, la fam, la pau, la salut, l'educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l'energia, el consum i la producció sostenibles i la governança.

Els 17 ODS és concreten amb 169 fites i els seus indicadors d'evolució. Els indicadors seran establerts per la Comissió d'Estadística de les Nacions Unides l'any 2017.

Els ODS són el resultat d'un procés de negociació que es va dur a terme després de la Cimera de Rio+20 (2012), partint de l'experiència adquirida amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Vilafranca ha obtingut el certificat Biosphère que atorga l'Institut per al Turisme Responsable (ITR), una institució avalada per l'UNESCO

La regidora de Promoció Turística de Vilafranca, M. Dolors Rius, ha explicat que fa un any l'Ajuntament ja va signar la Carta de compromís per al Turisme Responsable, un text orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i als resultats de la Cimera del Clima de París. La regidora ha explicat que el Servei de Turisme ha estat l'impulsor del projecte per obtenir aquesta certificació però s'hi ha implicat totes les àrees de l'Ajuntament. "Vilafranca ha presentat una memòria de sostenibilitat i un pla d'acció per als propers anys que ha estat avaluat positivament per l'ITR, atorgant la certificació. Això suposa un compromís de complir amb un seguit d'actuacions previstes", ha afirmat Rius. La regidora ha explicat que sostenibilitat "ho és tot. Des del respecte mediambiental fins a la sostenibilitat econòmica i social. El turisme pot ser una font de riquesa però s'ha d'entomar d'una forma responsable. Ha de ser el que decidim des del territori perquè el turisme pot esdevenir un problema". Una de les accions que es durà a terme és la implementació del decàleg del turista responsable.

Per la seva banda, el gerent de l'Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate, va afirmar que el turisme és la indústria principal "des del punt de vista econòmic a nivell mundial i és el que més afecta a escala global el planeta. Sostenibilitat i turisme van de la mà cada vegada més". Des d'aquest punt de vista l'Organització Internacional del Turisme i la UNESCO ha organitzat aquest 2017 4 cimeres a Barcelona per fixar la metodologia, els criteris i objectius del turisme sostenible (ciutat, interior, costaner i industrial). Azcárate ha felicitat Vilafranca per apostar per aquesta via. "Tot es pot mesurar. La sostenibilitat també. Cada vegada més els ciutadans demanen autenticitat i identitat cultural. La gent vol un mercat diversificat i que es pugui consumir productes i experiències úniques i autèntiques. I el turista cada vegada està més preocupat per la sostenibilitat", ha dit.

Per la seva banda, l'Alcalde de Vilafranca, Pere Regull afirmava que el certificat Biosphère "és més important del que sembla. Aquest equip de govern hem apostat molt pel turisme, malgrat que hi ha sectors que no ho veuen clar. Hem d'evitar caure en els errors d'altres destinacions que després són de difícil resolució". Per Regull, el turisme s'ha de saber canalitzar bé. "Ha de suposar un benefici per al visitant però també per als que vivim a Vilafranca tot l'any. L'obtenció de la certificació Biosphère de turisme sostenible és un compromís per seguir millorant Vilafranca per als vilafranquins i per als turistes. Estem fent els deures i els hem de continuar fent en el futur perquè cada any serem objecte d'avaluació", conclou l'Alcalde.

Article: MónSOStenible
Font: Ajuntament Vilafranca, Agències

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook