Dilluns, 21 de febrer del 2011
Un projecte liderat per l'ICTA de la UAB estudiarà els efectes de l'escalfament global al Mediterrrani
L'objectiu del projecte, cofinançat pel 7è Programa Marc, és investigar l'impacte ecològic i socioeconòmic de l'acidificació del mar Mediterrà ni causada per l'escalfament global. Les bases de l'estudi s'assentaran del 22 al 24 de febrer en una reunió que aplegarà una cinquantena d'investigadors europeus i que tindrà lloc a l'Institut de Ciències Marines de Barcelona (ICM-CSIC).
Aquest dimarts, 22 de febrer, es posa en marxa el projecte europeu "Mediterranean Sea Acidification in a changing climate (MedSeA)", liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
MedSeA realitzarà una prospecció dels canvis químics, climàtics i biològics que tenen lloc al Mediterrani a causa de l'increment del diòxid de carboni (CO2), amb especial atenció a l'impacte de l'acidificació sobre els organismes marins, i estudiarà també les conseqüències socioeconòmiques d'aquests canvis. Les investigacions es duran a terme de manera interdisciplinària, amb la participació de químics, biòlegs, ecòlegs i economistes, i serviran per recollir dades i valoracions noves sobre les respostes dels ecosistemes marins mediterranis a l'acidificació, per tal d'elaborar un mapa de les zones més vulnerables. Els resultats ajudaran a millorar els models oceanogràfics actuals i permetran desenvolupar estratègies polítiques regionals per mitigar el seu efecte. Els dies 22 i 23 de febrer es dedicaran a debatre i establir les principals directrius del projecte. El dia 24 hi haurà la primera trobada entre els científics i un grup d'usuaris de referència (reference user group), format per experts polítics, industrials i representants d'organismes no governamentals de la Mediterrània (MRUG), encarregats d'informar i d'assessorar als governants europeus sobre els resultats del projecte.
En el projecte MedSeA participen 86 investigadors de 16 institucions de deu països diferents -inclosos tres països de l'International Cooperation Partner Countries: Marroc, Tunísa i Egipte. El pressupost total del projecte, que tindrà una durada de tres anys, és d'uns 6 milions d'euros, dels quals 3,5 milions estan finançats per la Unió Europea.
Article: MónSOStenible
Font: UAB
Comparteix aquesta notÃcia