Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 11 d'agost del 2019

Catalunya perd un 33% de la collita de cereal a causa del canvi climàtic

Els pagesos catalans han recol·lectat aquest 2019 un total de 793.888 tones de cereal, un 33% menys que l'any passat. El motiu, segons han explicat des de l'Associació Agrària de Joves Agricultors és el canvi climàtic, ja que les fortes pluges de la tardor van retardar la sembra i, després, no va ploure en tres mesos. Les comarques més perjudicades són les de Lleida, mentre que Girona i la Catalunya Central han salvat la temporada.
 -  -  <br />  <br />
 

La davallada en la collita de cereal ha estat general a tot Europa. A Espanya, les pèrdues han estat del 26% i, a la Unió Europea, del 0,6%

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, va explicar el passat dia 7, que la campanya ha estat “irregular” a tot el territori. Girona i la Catalunya Central són les úniques demarcacions on s’ha salvat la temporada, mentre que a Lleida, on han arribat al 38%, és on s’han registrat més pèrdues. Pruna creu que, lamentablement, això tindrà conseqüències per a la butxaca dels consumidors, ja que probablement, els preus pujaran. “Amb l’excusa que hi ha menys producció, els intermediaris poden apujar el preu, tot i que al pagès se li continua pagant el mateix, un preu molt baix”, va afegir Pruna, que també va explicar que davant del canvi climàtic la pagesia haurà de replantejar-se les varietats de cereal que sembra. «Potser s'hauran de fer varietats de blat més resistents a la sequera com, per exemple, l'espelta», va assegurar. De fet, la presidenta d'ASAJA va explicar que, a territoris com Osona, alguns pagesos substitueixen el cultiu de blat pel de colze, que funciona millor amb sequera. La davallada en la collita de cereal ha estat general a tot Europa. A Espanya, les pèrdues han estat del 26% i, a la Unió Europea, del 0,6%. Pruna lamenta que, malauradament, això podrà tenir conseqüències per a la butxaca del consumidor, tot i que no hauria de ser així, ja que, segons assegura el pagès, continua cobrant un preu molt baix pel producte.

D'altra banda, pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues van anunciar ahir que tornaran a tallar la C-12, a Flix, per tercer diumenge consecutiu. Ho van decidir en una assemblea informativa celebrada dimecres a la nit a Bovera amb la participació d'agricultors de les poblacions afectades.

Article: MónSOStenible
Font: Agències

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook