Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 20 d'agost del 2020

La UCE, que enguany s'ha fet íntegrament on-line a causa dels rebrots de la crisi sanitària a França, ha ofert un curs que relaciona emergència climàtica i covid i un altre sobre sostenibilitat i medi ambient

La Universitat Catalana d'Estiu que s'ha celebrat a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, entre el 16 i el 23 d'agost enguany ha tingut per lema "Construir el país en llibertat". La sessió inaugural va versar sobre les repercusions polítiques per a Catalunya i el Procés de la pandèmia de la covid19,i va anar a càrrec del secretari de salut pública de la Generalitat Josep M. Argimon. L'activitat acadèmica va començar dilluns 16 i es va allargar fins el 23 d'agost, el mateix dia de la cloenda. Debut a la situació de crisi sanitària, les sessions s'han fet íntegrament on line. Tot i que la situació inicial era la d'oferir només alguns cursos on line, la situació de risc de rebrot de la covid19, van portar a prendre la decisió de fer finalment tots els cursos on line, així com les sessions, conferències i activitats que en cap cas s'han pogut seguir de forma presencial i només s'han pogut seguir a través del web de la UCE en streeming. A part de marcar el format de les sessions que enguany s'han ofert totes on line, la Covid 19 ha estat present també en els continguts dels cursos de diferents àrees de coneixement com la de Ciències de la Natura o la d'Economia. Així el curs "Risc ambiental: emergència climàtica i Covid 19" que relaciona el canvi climàtic amb la crisi sanitària i un sobre "Sostenibilitat i medi ambient. Planeta Terra" són els dos programes que abracen la temàtica ambiental i la sostenibilitat, també sempre present cada any a la UCE. Malgrat que l'oferta inicial de la 52ena edició de la UCE oferia només alguns cursos on-line, la decisió d'última hora ha estat la de celebrar tota l'edició on line i per streeming.
Cada dia podeu seguir el resum de les ponències del dia des de l'Instagram i el Twitter de  @monsostenible i al final dels cursos us oferirem una crònica més complerta amb la informació principal de cada ponència i els missatges més rellevants llançats pels seus ponents en aquest portal.

Cartell de l'edició d'aquest any de la UCE, que tindrà lloc a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, entre el 16 i el 23 d'agost -  -  <br />  <br /> Cartell de l'edició d'aquest any de la UCE, que tindrà lloc a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, entre el 16 i el 23 d'agost

Els cursos «Risc ambiental: emergència climàtica i COVID 19» coordinat pel Dr. Martí Boada i Juncà de la UAB, «Sostenibilitat i medi ambient. Planeta Terra» coordinat per la Dra. Núria Ferrer i Anglada de la UPC i «Cignes negres, pobresa, desigualtats, canvi climàtic, catàstrofes naturals, crisi, atur, fam, guerres, refugiats: el món va cada cop pitjor? O no?» coordinat pel Dr. Oscar Mascarilla i Miró de la UB, són els programes en clau ambiental que ofereix la Unversitat Catalana d'Estiu que enguany també ofereix un curs específic sobre Salut i Covid 19. I precisament debut a la crisi sanitària, per primera vegada l'oferta de la UCE inclou sessions en linia.


El curs sobre emergència climàtica i Covid 19, que obre els cursos on line de la UCE d'aquest estiu, serà el darrer que coordinarà el Dr. Martí Boada com acadèmic ja que aquest 31 d'agost es jubila i deixa d'exercir com a docent a la UAB. 

El programa d'aquest curs, que parla del risc ambiental que caracteritza el que alguns experts denominen l'entrada a una nova era, inclou sessions del cap de Meteorologia de TV3 Tomàs Molina, Pep Canadell del Climate Science Centre, Austràlia, Jordi Serra-Cobo de la UB, Eduard Rojas de la Universtiat de València, Carles Ibàñez, (director del Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, al Centre de Sant Carles de la Ràpita) Franz Peters de l'Institut de Ciències del Mar, CSIC i Oriol Domènech, enginyer de forests de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

Pel que fa al curs «Sostenibilitat i medi ambient. Planeta Terra» coordinat per la Dra. Núria Ferrer i Anglada de la Universitat Politècnica de Catalunya, es fa del 21 al 23 d’agost, també en línia, i te com a objectiu donar informació i base científica per a coneixer i comprendre els mecanismes que intervenen en els diferents elements que conformen el planeta Terra: l’aigua i els oceans, els materials sòlids i els sistemes vius. Tractarà el canvi climàtic i l'energia, la problemàtica ambiental actual (contaminació, pèrdua de biodiversitat, destrucció d’hàbitats, espècies invasores, canvi climàtic, exhauriment de recursos per a l’ésser humà, pèrdua de serveis ambientals), del canvi necessari vers la sostenibilitat de l’ecosistema Terra (estratègies fonamentals) i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.

Les sessions d'aquest curs estan impartides per Francesc Castells de la Universitat Rovira i Virgili, Xavier Obradors, director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB, CSIC,  Jose Ma Baldasano, de la UPC i Barcelona Supercomputing Center, Jofre Carnicer de la Universitat de Barcelona, Joandomènec Ros de la UB i l'Institut d’Estudis Catalans i Arnau Queralt  director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya CADS, Generalitat de Catalunya.

La UCE

La Universitat Catalana d'Estiu és des de fa cinquanta anys un espai de llibertat i de trobada d'estudiants, professors, professionals, polítics i assistents en general dels set territoris que conformen els Països Catalans: l'Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià. Durant set dies Prada i la comarca del Conflent acullen una de les manifestacions culturals de més pes i projecció de Catalunya Nord i s'hi poden sentir tots els accents de la nostra parla. Tothom hi és acollit: els més menuts fins a catorze anys van a l'Esplai, de quinze a disset anys van a la Universitat Jove, i de divuit en endavant (sense límit d'edat) participen als cursos, seminaris, jornades, tallers, debats, actes commemoratius, homenatges, excursions, espectacles de teatre, música clàssica, música tradicional, rock, cançó i cinema. Els que hi vénen per primera vegada hi tornen, i els que ja hi ha vingut saben què és sentir-se part dels Països Catalans, als peus de l'imponent Canigó.

La diferència amb altres campus universitaris d'estiu és que, durant set dies, els assistents comparteixen les classes universitàries del matí (de 9:00 a 12:00 h), els actes i commemoracions (de 12:00 a 13:00 h), els tallers (de 15:00 a 17:00 h), els debats (de 17:00 a 18:30 h), els espectacles (de 21:00 a 23:00 h), el cinema (de 23:00 a 00:30 h) i el bar.

De tota manera, enguany, debut a la crisi sanitària, els cursos es faran tots on line i les sessions, conferències i activitats només es podran seguir a través del web de la UCE en streeming

El 5 d'agost, la Universitat Catalana d'estiu va penjar aquest comunicat al seu web informant que, debut als rebrots de la crisis sanitària, l'edició d'enguany de la UCE es farà tota on line i que la presencialitat es restringeix a les persones que l'organitzen. A continuació podeu llegir el comunicat íntegre:

"Ahir dia 4 d'agost vam rebre la carta signada pel batlle de Prada, en la qual ens comunicava el decret municipal de prohibició d'utilització de les instal·lacions municipals i de l'espai públic durant l'edició d'enguany de la Universitat Catalana d'Estiu, atesa la crisi sanitària epidemiològica que vivim.

Tot i això, el batlle ens informava que ens era permès de fer ús de les instal·lacions privades de les quals l'UCE és responsable. Ens cal fer-hi el manteniment i prendre totes les mesures sanitàries establertes per a garantir-hi la seguretat sanitària de les persones que hi siguin presents.

En les converses mantingudes, la condició que ens posa el Consell Municipal és que només allotgem a les nostres instal·lacions l'equip organitzatiu estrictament necessari; altrament, posaríem en risc la celebració de la 52ª edició de l'UCE i la seva continuïtat.

Davant d'aquest decret municipal, l'UCE ha decidit d'oferir tots els cursos en línia, sense presencialitat, amb accés restringit als matriculats.

Els actes, les commemoracions i els debats previstos cada dia, a les dotze del migdia i a les cinc del capvespre, seran emesos des de les nostres instal·lacions a Prada en streaming, com sempre, i amb accés obert.
Els concerts i els espectacles s'emetran, també des de les nostres instal·lacions a Prada, per primera vegada en streaming i amb accés obert.

Ens veurem obligats a rebutjar la presència a les nostres instal·lacions de tota persona que no participi directament en un acte.

Prada, 5 d'agost del 2020"
 

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

El geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada és el coordinador del curs El geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada és el coordinador del curs "Riscos ambientals: Emergència climàtica i covid19" que s'imparteix entre el 17 i el 20 d¡agost a la UCE La física Núria Ferrer i Anglada de la Universitat Politècnica de Catalunya és la coordinadora del curs La física Núria Ferrer i Anglada de la Universitat Politècnica de Catalunya és la coordinadora del curs "Sostenibilitat i Medi Ambient. Planeta Terra" que s'imparteix entre el 21 i el 23 d'agost a la UCE Oscar Mascarilla i Miró de la Universitat de Barcelona, UB, és el coordinador del curs Oscar Mascarilla i Miró de la Universitat de Barcelona, UB, és el coordinador del curs "Cignes negres, pobresa, desigualtats, canvi climàtic, catàstrofes naturals, crisi, atur, fam, guerres, refugiats: el món va cada cop pitjor? O no?" que s'imparteix a la UCE entre el 20 i el 23 d'agost

Enllaços

Programa complert dels cursos Web de la UCE

Informació relacionada

Dimecres, 17 d'agost del 2022
La Universitat Catalana d'Estiu aplega els rectors de les universitats públiques del principat
Divendres, 12 d'agost del 2022
El despoblament i el seus efectes sobre la sostenibilitat territorial, a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord
Dimarts, 1 de setembre del 2020
Alerta científica sobre la necessitat d'un canvi urgent per mitigar el canvi climàtic, que ja és aquí, i evitar l'escalfament global més enllà d'1,5º
Dilluns, 17 d'agost del 2020
L'Agenda Verda catalana a la Universitat Catalana d'Estiu de la ma del conseller Damià Calvet
Dimarts, 20 d'agost del 2019
El president Quim Torra obre el curs polític a la Universitat Catalana d'Estiu, que enguany homenatja l'ecòleg Ramon Margalef i ofereix un curs sobre els boscos als Països Catalans