Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 14 d'abril del 2022

Tres municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu seran zona de protecció acústica especial

Comença el procés per declarar una zona d'especial protecció de la qualitat acústica a tres municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La declaració suposarà restringir el trànsit de motos, quads i buguis no elèctrics a la vall de Bonabé i a les pistes forestals del municipi de Farrera.En aquest moment compten amb el distintiu ZEPQA (Zones d'Especial Protecció de la Qualitat Aqústica) el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de la Serra de Montsant, i les àrees de sòl no urbanitzable del municipi del Papiol.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimecres l’anunci pel qual se sotmet a informació pública l’inici del procediment de declaració d’una zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) al Parc Natural de l’Alt Pirineu, en sòl no urbanitzable dels termes municipals d’Alins, Alt Àneu i Farrera. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, després d’haver comprovat que l’àrea que comprèn els tres municipis interessats a obtenir la ZEPQA compleix els requisits per declarar-la, ha dut a terme, a través del Parc Natural de l’Alt Pirineu, un procés de participació amb els agents locals per redactar un pla d’actuacions amb vista a posar en valor i conservar els valors de quietud i silenci associats a l’espai.
Escoltar el silenci

La declaració serà una oportunitat per preservar uns recursos excepcionals i assegurar unes condicions de vida òptimes per als seus habitants. Així mateix, també pot obrir les portes a consolidar un turisme sostenible, interessat en la tranquil·litat i l'escolta de la natura i els sons tradicionals del món rural. També es podran crear itineraris o fomentar activitats guiades per descobrir-lo, amb la presentació d’una oferta complementària, no estacional, als molts atractius turístics de la zona, tot fent valer el popular lema amb què es coneix la Vall Ferrera (Alins) “Aquí es pot escoltar silenci”. De fet, la declaració comportarà la restricció del trànsit sorollós provocat per vehicles com ara motos, quads i bugies no elèctrics a la vall de Bonabé (Alt Àneu) i a les pistes forestals del municipi de Farrera, per tal de fomentar el gaudi del silenci i la tranquil·litat, i afavorir els sons de la natura i els vinculats a l’ús agroramader tradicional, com el de les esquelles del bestiar pasturant.

Mantenir al màxim possible les condicions naturals dels sorolls afavoreix la fauna, la flora i l’ecosistema en general. La baixa emissió de sons d’origen humà permet gaudir del silenci i afavorir les relacions personals i la salut. La ZEPQA preveu també contribuir a la potenciació de les activitats artístiques inspirades en la natura i les muntanyes, com les que es duen a terme des del Centre d’Art i Natura de Farrera.

 

 

Article: MónSOStenible
Font: ACAAR

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada