Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 31 d'agost del 2013

Una bona temporada de bolets

La temporada de bolets 2013 ja ha començat en algunes comarques catalanes, principalment a les del Pirineu i Prepirineu, tot i que ja se'n pot trobar en altres indrets de Catalunya. De fet, al Pirineu ja fa uns mesos que s'hi poden trobar ceps, rossinyols, rovellons, etc. Darrerament, també s'han començant a trobar bolets al Prepirineu: rovellons, pebrassos, cuagres, pinetells i fins i tot camagrocs. En altres indrets elevats de Catalunya també se'n comencen a trobar, tot i que en menor mesura.
Les generoses precipitacions durant l'estiu i les temperatures inferiors a les habituals estan sent claus per poder trobar bolets a molts indrets de Catalunya, principalment al Pirineu i Prepirineu

Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor sense anomalies pel conjunt de Catalunya, pel què fa a precipitacions i temperatures, s'espera que la campanya de bolets 2013 sigui superior a la mitjana dels darrers 18 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets a l'any (69.000 t de bolets a tot Catalunya) i potser similar a la campanya 2003, quan es van arribar a superar els 124 kg/ha (149.000 t). La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions. De fet, les prediccions fetes per al CTFC al 2012 no es van arribar en complir, quedant-se molt per sota de les produccions finals.

Des del CTFC, Juan Martínez de Aragón, Dr. Enginyer de Forests i investigador del Centre, incideix en què les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 18 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d'informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les els darrers 18 anys.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d'aigua, clau perquè s'acompleixin les previsions de producció, s'han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.

Article: MónSOStenible
Font: CTFC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook