Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 5 de novembre del 2018

Material per a la impessió 3D a partir de residus bioplàstics i orgànics com els pinyols d'oliva

Els projectes guanyadors de la darrera edició del Programa Generació d'Idees, centrat en trobar solucions en l'àmbit de l'economia circular, han estat Green3D i Cerclab, i actualment es troben en fase de desenvolupament. La vuitena edició d'aquest programa ha volgut trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. L'objectiu era crear sinergies entre investigadors, empreses, entitats i ciutadans per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica. Aquest estiu, una vintena d'investigadors i investigadores d'universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l?economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.
 -  -  <br />  <br />
 
Greene3D, millor iniciativa en economia circular

Els dos projectes guanyadors de la vuitena edició del Programa de Generació d'Idees, i que es troben actualment en fase d'incubació, han estat  Greene3D, que combina innovació i economia circular en el desenvolupament de material sostenible destinat a la impessió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstics, i Cerclab que proposa aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor.

Els premis es van atorgar el passat mes de juliol i els projectes es troben ara en fase d'incubació a l'edifici Eureka del PArc de Recerca de la UAB.

Greene3D -  -  <br />  <br />
Greene3D
 
Green3D va ser el projecte guanyador del primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d'incubació, per un projecte que combina innovació i economia circular, impulsat per Laura López Mir, doctora en física de Materials per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA).  Green3D utilitzen com a residu el pinyol d'oliva, un recurs molt abundant i accessible a l'estat espanyol. Actualment, el pinyol d'oliva ja es fa servir com biocombustible, com a additiu per a ciment i ceràmica o com a filtre de metalls pesats. Les dues emprenedores li afegeixen l'avantatge de la fabricació a mida que ofereix la tecnologia 3D. Entre les potencials aplicacions del material es troben l'absorció de metalls pesants, el filtratge d'aire o les peces industrials lleugeres amb propietats d'aïllament acústic i tèrmic.

 -  -  <br />  <br />

El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros, se l'va endur Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Barcelona i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semilla. Es tracta d'un laboratori 4.0 que té l'objectiu d'aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d'una perspectiva d'innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d'envasos. A més a més, també contempla una plataforma web d'innovació oberta on s'imparteixen cursos d'innovació social i tecnològica i es fomenta la col·laboració i sinèrgies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb diversitats o en risc d'exclusió.

Programa Generació d'Idees
El Programa Generació d'Idees fomenta l'esperit emprenedor, la cultura de la innovació i ajuda als investigadors i doctorands de tots els àmbits científics a trobar la millor aplicació a la seva recerca. Aquesta 8a edició del programa s'ha organitzat conjuntament entre el Parc de Recerca UAB , la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El programa combina la formació teòrica i pràctica per tal que els investigadors coneguin com transferir la seva tecnologia a la societat a partir d'una idea basada en la recerca que desenvolupen o provinent de reptes plantejats per altres actors del sector (empreses/administració i ciutadania). En aquesta edició el programa s'ha centrat en la generació d'idees en l'àmbit de l'economia circular i col·laborativa.
L'objectiu principal és fomentar sinergies entre agents del sector i potenciar projectes enfocats a generar nous models de consum i producció en aquest àmbit.


Article: MónSOStenible
Font: UAB-

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook