Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 3 de març del 2011

Situació d'alerta per risc de nevades en cotes baixes al centre i nord-est de Catalunya

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades (NEUCAT) arran de l'avís de situació meteorològica de risc per neu en cotes baixes per avui, i que afecta especialment les comarques del nord-est de Catalunya i les comarques centrals. Les comarques afectades són: Garrotxa, Osona, Ripollès i Selva; i possible (entre el 10 i el 30%) a l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Maresme, Noguera, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Segarra, Solsonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Segons el SMC, entre la 01.00 i les 07.00 hores de dijous 3 de març, és probable (entre un 30 i un 70% de probabilitat)que s'acumulin gruixos de neu superiors als 5 cm en cotes superiors a 700 metres a les comarques del nord-est de Catalunya: Garrotxa, Osona, Ripollès i Selva; i possible (entre el 10 i el 30%) a l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Priorat, Segarra, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

De cara a dijous al matí, el risc de nevades augmentarà, i la previsió del SMC pel període de les 07.00 hores a les 13.00 hores indica que s'afegiran a les del nord-est del país, en grau de probable, les comarques centrals: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat i Segarra. També estaran en possible l'Alt Camp, Alt Urgell, Baix Camp, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Maresme, Noguera, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Solsonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La cota de neu voltarà els 600 metres, tot i que esporàdicament podrà baixar fins els 500 metres. D'altra banda, al Ripollès, Garrotxa, Osona, Selva, Gironès i Pla de l'Estany, durant la primera meitat del dia la cota de neu podrà baixar fins els 400 metres, i es podrà superar el llindar de més de 2 cm de neu per sobre dels 500 metres.

Davant d'aquesta situació de risc de nevades a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d'emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l'alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.

CONSELLS A LA CIUTADANIA
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:

Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
cal extremar les precaucions en cas d'haver d'agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d'iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l'estat de la xarxa viària a través de:
- telèfon d'informació ciutadana, 012
- web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
- portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
· el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques
· Consells a la població sobre riscos d'aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm
trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d'emergència.

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d'evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D'altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:
disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
comprovar l'estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions. 

Protecció Civil remarca que es manté el risc d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i segueix recomanant extremar les precaucions a les activitats de muntanya Tot i que segueix sense activar-se el Pla d'Emergències per Allaus a Catalunya (Allaucat), que es manté en situació de prealerta, es recomana precaució degut a les nevades que afecten la zona l'Aran Franja Nord de la Pallaresa des del cap de setmana passat i que fan augmentar el perill d'allaus

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana extremar les precaucions en les zones de muntanya de l'Aran Franja Nord de la Pallaresa on es manté un risc d'allaus elevat des del passat cap de setmana. En aquest sentit, segons l'últim butlletí d'allaus emès per l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) destaca la situació estacionària del perill d'allaus de nivell FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, situació que no comporta l'activació del Pla d'Emergències Allaucat.

Segons l'IGC des d'ahir dimarts fins avui dimecres a mig matí ha continuat nevant de forma feble i s'han acumulat fins a 10 centímetres de neu nova amb temperatures baixes i vent suau del nord i oest. Des de diumenge passat el total de neu recent acumulada a 2.200 metres és de 40-80 centímetres.

A la Franja Nord de la Pallaresa aquesta neu ha estat mobilitzada pel vent i s'han format plaques de vent inestables en orientacions oest, sud i est, així com també en nord arrecerades. A l'Aran la mobilització de la neu pel vent i la formació de plaques se centra principalment a cotes altes i a les mateixes orientacions que hem indicat abans. De cara a demà, amb l'obertura de clarianes s'espera que augmenti la probabilitat de caiguda d'allaus de forma espontània en els vessants assolellats.

Es pot consultar el butlletí d'allaus de l'IGC a http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php

Article: MónSOStenible
Font: Protecció Civil

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook