Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 28 de juny del 2012

Rio+20, un altre fracàs

Greenpeace lamenta profundament els resultats de la Cimera de Rio+20, una reunió que, segons l'organització ecologista, passarà a la història "per la manca d'ambició dels Gverns participants i per les seves bones paraules buides de continguts". Un dels objectius inicials de la cimera era la creació d?una agència mundial de les Nacions Unides per al medi ambient una proposta que es va descartar en favor de la potenciació del programa de la ONU pel Medi Ambient. Un altre dels objectius frenats pels governs presents a Rio ha estat l'eliminació de les subvencions als combustibles fòssils a favor d'una major i clara potenciació de les energies renovables.
Per la delegació espanyola de Greenpeace, la intervenció a la cimera del president del govern espanyol, Mariano Rajoy ha estat "contradictòria" ja que a Europa diu una cosa i a Espanya en fa una altra. En aquest sentit, i referint-se a les energies renovables Rajoy diu que s'han de potenciar, mentre que el desenvolupament de les renovables a Espanya està aturat a causa de la moratoria que té implantada el govern espanyol. Les organitzacions civils presents a la cimera de la Terra celebrada a la capital brasilera han batejat Rio+20 com la cimera de Greenwashing+20, del maquillatge verd sense compromís i sense mesures reals per a canviar la situació del planeta. Del text de la declaració final de la cimera, redactat i proposat pel govern fins i tot abans de la celebració d'aquesta per a evitar-ne el fracàs estrépitos que s'anunciava, no se'n poden extreure desicions ni passes endavant per a començar la transició cap a un model de desenvolupament que pugui fer front a l'actual crisi econòmica i ambiental.

La declaració final de la cimera, que porta per títol "El futur que volem" és, segons Greenpeace, "un text descafeinat sense ambició que no afegeix res als compromisos de la comunitat internacional". En aquest sentit, el reponsable de Biodiversitat i Contaminació de l'organització ecologista, Miguel Angel Soto ha dit que "els pocs objectius i compromisos que es podien aconseguir en aquesta cimera, han estat eliminats".

Un dels objectius inicials era la creació d'una agència mundial de les Nacions Unides per al medi ambient, similar a l'OMS en matèria de salut o a la FAO, una proposta que ja va quedar descafeinada d'entrada amb el compromís de potenciar el programa de la ONU pel Medi Ambient. També la crida internacional per a posar fi a les subvencions als combustibles fòssils ha estat frenada pels governs presents a Rio que no han volgut aprovar un paragraf que recordi que el desenvolupament sostenible només serà possible quan s'acabin els subsidis a les energies brutes i es potenciïn decididament les renovables.

 

Article: MónSOStenible
Font: Greenpeace

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook