Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 29 d'abril del 2018

Plaga de meduses a la costa catalana

Les platges de la costa catalana estan repletes de meduses que han arribat en els darrers dies. N'hi ha desenes de milers i són del tipus velella. Es tracta d'una espècie habitual a la costa oest dels Estats Units, encara que també es poden trobar en aigües interiors del litoral català. De fet, aquest és el cas d'ara que han arribat a les platges de la costa brava des de Palamós fins al Port de la Selva, però també el Maresme i el Garraf. Els especialistes, que afirmen que no s'havien vist mai colònies tan grans a la costa catalana. diuen que malgrat que tenen tentacles, el verí d'aquestes meduses és inofensiu per a les persones.
A la primavera, és relativament freqüent que arribin a lesplatges exemplars de Velella velella

Les cèl·lules urticants d'aquesta espècie són inofensives per a les persones. Aquesta medusa, coneguda com barquetes de Sant Pere, viu surant sobre la superfície de l'aigua, és de color blau fosc-violeta i té una forma molt característica, que ve donada per una làmina quitinosa en forma de vela que sobresurt per sobre de l'aigua i li permet desplaçar-se arrossegada pel vent. Les que han arribat a les platges catalanes són petites, d'uns set centímetres de llarg,  

 -  -  <br />  <br />
 

Segons els especialistes, la combinació del vent de component sud que ha bufat en els darrers dies amb una eclosió important d'aquesta espècie de meduses mar endins pot haver generat l'arrossegament de les meduses pels corrents fins a les platges.

L'Agència Catalana de l'Aigua informa que les proliferacions de meduses i altres organismes que composen l'anomenat plàncton gelatinós són un fenomen natural tant en aigües costaneres com oceàniques, però la seva presència a les platges pot ocasionar un cert senyal d'alarma.com a conseqüència de les picades que poden ocasionar als banyistes. En aquest cas l'ACA no té prevista cap intervenció ja que les meduses no suposen risc ni impliquen contaminació. 

Causes de la proliferació de meduses

Com altres organismes planctotrófics, les meduses es concentren de forma natural en zones riques en plancton per a la seva alimentació,  també pròximes al talud continental on troben el sustrat rocós, que necesiten par reproduir-se.. L' época reproductiva pot ser variable depenent de l'espècie, pero per les meduses mediterrànees generalment es situa entre principis de primavera i finals d'estiu. Aquesta   es caracteritza també per l'abundància de determinades condicions meteorològiques que afavoreixen la seva aparició, tals com pluges fortes, vents i corrents marines.

També es considera que existeixen d'altres factors que influeixen en l'abundància i la freqüència de les plagues de meduses. Destaquen els canvis en la climatologia dels ecosistemes, associats a l'escalfament global dels mars i la disminució de les pluges durant la temporada hivernal. 

Article: MónSOStenible/ M.V.
Font: Agencies, ACA, CSIS, meduses.org

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook