Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 29 de juny del 2010

Per la Fundació Prevenció de Residus i Consum, la reducció d'un 30% en el consum de bosses de plàstic és insuficient

Segons la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable, promotora del Dia Català Lliure de Bosses, els resultats de l'estudi presentat per l'Agència Catalana de Residus són positius, però no suficients. Segons la Fundació, els esforços per a reduir les bosses de plàstic per part de les associacions de comerciants, gremis, supermercats, ajuntaments, consumidors, cadenes, etc. ha estat possible a a partir de les diverses campanyes i actuacions que s'han anat realitzant durant dues dècades (partint d'iniciatives ecologistes) i sobretot a la campanya Catalunya Lliure de Bosses que ha provocat que el sector privat de la fabricació i distribució de bosses reconegués la problemàtica ambiental de la bossa de plàstic i que assumissin la seva responsabilitat en matèria ambiental.
Segons la Fundació, la comissió creada pel govern català el 2009 va néixer per trobar una solució eficient al consum de bosses. Finalment i sense el recolzament del sector social i ecologista, es va deixar les decisions en mans del sector privat amb l'acord voluntari del Pacte de la Bossa. Per tant, no va ser ni l'administració ni els representants del sector social qui decidissin les mesures més eficients en benefici social i ambiental. Pel que fa al Pacte de la Bossa, la Fundació el considera un avenç en relació a la situació anterior, però, no una opció generalitzada per a tot el comerç (com el cobrament de la bossa), sinó que la majoria de cadenes, supermercats i comerços han optat per una diversificació de campanyes de sensibilització ambiental, que comporta un procés més lent i menys efectiu.

Pel que fa als resultats de l'estudi presentat per l'Agència Catalana de Residus i que fixa en un 30% la reducció del consum de bosses des del 2007, la Fundació valora com a postitiu el fet  que hagi hagut una reducció de bosses de plàstic, però insuficient.

En conclusió, la Fundació considera que els grups parlamentaris han d'apostar en la propera legislatura i el pròxim govern per mesures més valentes i eficients com aplicar un gravamen ambiental a la bossa, que està avalat per altres experiències europees que, a l'aplicar, l'impost ambiental han reduït en pocs mesos fins el 95% de les bosses.

3 juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses. http://www.bagfreeday.org

Article: MónSOStenible
Font: Fundació Prevenció de Residus

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook