Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 10 de maig del 2018

Peatges per a una Barcelona més neta?

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) estudia la possibilitat de posar peatges a l'entrada de la capital per reduir el trànsit i les emissions de CO2 a la ciutat. En principi, es tractaria de peatges intermitents que s'activarien en cas d'episodi d'alta contaminació. La iniciativa ja està implantada a ciutats com Londres o Milà.
Fedea ha publicat aquesta setmana un estudi sobre els ambussos i la contaminació a les grans ciutats, que proposa la instal·lació d'un peatge a l'entrada de Barcelona i Madrid, amb l'objectiu de reduir els ambussos de trànsit i la contaminació atmosfèrica que generen els automòbils.

Els seus autors, Xavier Fageda de la Universitat de Barcelona, i Ricardo Flores de la Universitat Rovila i Virgili, destaquen que "hi ha elevats costos socials" derivats dels embussos de trànsit, ja que "augmenten en més d'un 25% el temps mitjà de desplaçament" causant una pèrdua de temps als conductors que es tradueix en més de 840 milions d'euros l'any per a les empreses espanyoles.

D'altra banda, la contaminació atmosfèrica provoca unes 30.000 morts anuals a l'estat espanyol, i és una de les principals causes mortals al món, amb més de 3,3 milions de morts l'any. 

Segons els autors, un peatge és una mesura més eficient i eficaç que les restriccions quantitatives que bloquegen l'entrada de vehicles contaminants durant les etapes d'alta contaminació. L'estudi conclou que aquestes mesures només tenen com a objectiu minimitzar la contaminació atmosfèrica, però no tenen en compte els embussos. Així doncs, Fageda i Flores estan convençuts que la instal·lació d'un peatge a l'entrada de les ciutats pot ser la solució "definitiva i permanent" pels embussos, alhora que ajuda en la lluita contra la contaminació. L'aplicació d'un peatge barat en hores punta, al seu parer, seria suficient per provocar una reducció de trànsit que mitigui els embussos.

De moment, no hi ha res decidit, però la viabilitat del model a ciutats com Londres, Milà, Estocolm o Oslo fa que augmenti el suport públic i polític pels peatges urbans.
Article: MónSOStenible
Font: Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook