Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 31 d'octubre del 2023

Palau-solità i Plegamans instal·la una màquina que premia amb diners el reciclatge d'envasos de plàstic i llaunes

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental, ha iniciat la campanya "Recicla. Tu hi guanyes, tots i totes hi guanyem" amb l'objectiu de fomentar el reciclatge d'envasos de plàstic i llaunes. Es tracta d'una màquina innovadora a Catalunya, però el sistema de retorn remunerat d'envassos i llaunes funciona amb total normalitat a països com Holanda, Alemània o Noruega on les màquines estan situades tant al carrer com als supermercats on et descompten l'import del retorn del tiquet de la compra. La campanya de Palau-solità i Plegaments gira al voltant d'una màquina situada a l'interior del pavelló municipal i que dona diners a canvi de dipositar els envasos. Aquesta iniciativa és la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2022.
 -  -  <br />  <br />

Tant amb la campanya com amb la màquina, una de les primeres d'aquestes característiques que s'instal·len a Catalunya, "volem fomentar la recollida i reciclatge d'ampolles de plàstic i llaunes i aconseguir que el poble estigui una mica més net perquè molts d'aquests envasos van a parar a les papereres i a la via pública", explica el regidor de Gestió de Residus, Neteja Viària, Govern Obert i Participació de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Ignasi Fargas.

Per poder instal·lar aquesta màquina l'Ajuntament ha hagut de contactar amb una empresa especialitzada que és l'encarregada de buidar-la quan està plena i reciclar degudament el que s'ha recollit. "Ens ha costat molt trobar un referent perquè a Catalunya no n'hi ha cap", explica Fargas qui de moment es mostra un xic prudent sobre el seu funcionament. "Estem una mica a l'expectativa perquè la màquina ja s'ha avariat alguna vegada i hem de fer els ajustos necessaris", indica el regidor.

La màquina recompensa econòmicament amb monedes de 2 cèntims d'euros a totes aquelles persones que dipositin ampolles de plàstic i llaunes d'alumini. Segons el tipus d'envàs és reben 2 o 4 cèntims. Així per una ampolla de plàstic PET (plàstic transparent) de menys d'un litre es reben 2 cèntims d'euros i si l'ampolla és més gran d'un litre, la recompensa és de 4 cèntims d'euro. En el cas de les llaunes si és més petita de 400 mil·lilitres s'obtenen 2 cèntims d'euros i si és més gran de 400 mil·lilitres, 4 cèntims d'euros. No hi ha un límit de diners per persona. Això vol dir que es pot aconseguir la quantitat de diners que sigui segons el nombre d'envasos introduïts a la màquina.

Sensibilització
A més de premiar per reciclar la campanya té també l'objectiu de conscienciar sobre l'ús d'envasos d'un sol ús i promoure la seva reducció. Per aquest motiu quan es dipositen els envasos a la màquina els ciutadans reben informació sobre el temps que triga una ampolla de plàstic o una llauna a degradar-se i els impactes negatius que tenen sobre el medi ambient quan no es reciclen de manera adequada. "Volem tenir un poble més net i fomentar el reciclatge; a veure si d'aquesta manera evitem que aquests envasos vagin a les papereres o es deixin abandonats pels carrers del poble", assevera Fargas.

35.000 euros de cost
La instal·lació d'aquesta màquina suposarà un cost, per l'Ajuntament, de 35.000 euros dels quals 20.000 euros corresponen pròpiament a la màquina i 15.000 a la compensació econòmica que rebran els ciutadans.

En principi no es preveu instal·lar més màquines a altres indrets del municipi i caldrà veure si aquesta mateixa tindrà continuïtat "perquè una de les normes dels Pressupostos Participatius és que no es poden generar despeses fixes a l'Ajuntament", recorda Ignasi Fargas.

Altres iniciatives a Catalunya
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos, van instal·lar el novembre del 2020 màquines de reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes a 10 estacions dels FGC de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, 

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook