Dilluns, 21 de febrer del 2011
Nova plantada popular al riu Ripoll: més de 800 arbres, arbust i plantes d'espècies autòctones
Malgrat un temps inestable, més d'un centenar de persones han participat a la novena plantada popular de "Fes Reviure el Ripoll!". S'han plantat unes 800 unitats d'arbres, arbusts i plantes de 14 espècies diferents.Tot i no estar previst, s'ha fet una neteja de part de la llera i s'han retirat les deixalles més voluminoses. Aquesta setmana hi ha programades noves activitats desplegades en el marc d'aquest projecte .
Aquest diumenge, 20 de febrer, s'ha realitzat la novena plantada del projecte "Fes Reviure el Ripoll!". A més dels voluntaris i voluntàries que han col·laborat en la plantada, una trentena de participants d'una sortida organitzada per la Unió Excursionista de Sabadell han fet una aturada programada per plantar alguns exemplars abans de continuar amb la seva excursió.
Les 800 unitats de vegetació fluvial autòctona que s'han plantat s'han distribuït bàsicament en tres parcel·les. En una de les parcel·les s'han plantat tamarius acompanyats de joncs, vinques i mentes. En una altra de les parcel·les s'han plantat gatells acompanyats de saücs i oliveretes. A l'altra parcel·la s'han plantat pollancres com espècie principal i roser, sanguinyol, carex, vidalba, heura i corniol com acompanyants.
Neteja improvisada
En aquesta ocasió a més de la plantada i vista la proximitat de nous abocaments incontrol·lats, s'ha fet una neteja de part de la llera: s'han retirat les deixalles més voluminoses, entre les quals hi havia una gran quantitat de pneumàtics i algun matalàs.
Ja s'havien fet dues jornades de neteja en el marc del projecte "Fes Reviure el Ripoll!", però s'han continuat produint abocaments de deixalles, principalment des de dalt del talús del marge dret del tram. Aquest talús havia estat netejat per membres de la secció d'espeleologia de la Unió Excursionista de Sabadell durant una de les jornades
de neteja del projecte. Malgrat aquesta actuació especial, el talús torna a presentar uns abocaments localitzats. Difícilment aconseguirem retornar el Ripoll al seu estat original si no hi ha una actitud més responsable per part de tota la ciutadania sabadellenca, més enllà de les actuacions que les administracions o les entitats vinculades al projecte "Fes reviure el Ripoll!" endeguem.
Properes convocatòries relacionades amb el projecte "Fes reviure el Ripoll!"
El projecte "Fes reviure el Ripoll!" no s'executa exclusivament en el riu, ni és només una plantada: és un projecte que té una clara vocació de convertir-se en un referent d'actuació pluridisciplinar i concertada entre societat civil, administracions públiques i entitats privades. És així que en el marc del projecte aquestes properes setmanes hi ha noves activitats programades.
Noves activitats programades
- Curs d'iniciació a la Bioenginyeria en l'àmbit fluvial
El dijous 24, divendres 25 i dissabte 26 de febrer l'ADENC i l'AEIP (Asociación Española de Ingeniería del Paisaje) organitzen un curs d' iniciació a les tècniques de bioenginyeria en l'àmbit fluvial. L'objectiu del curs és iniciar en les tècniques d'Enginyeria Biològica als
responsables de direcció d'obra persones que treballin en temes de restauració, llicenciats o estudiants, per tal de familiaritzar-los en el maneig d'aquestes tècniques. La part pràctica del curs es realitzarà a l'àmbit d'actuació del projecte "Fes Reviure el Ripoll!", sent una de lesactuacions incloses en el projecte de recuperació ecològica. Aquest curs compta amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua i de l'Obra Social d'Unnim,
i amb la col·laboració del Consorci per la Defensa de la Conca del riu Besòs.
- Inauguració exposició "Fes Reviure el Ripoll! Un projecte de restauració ecològica, un
projecte de ciutat"
El divendres 25 de febrer s'inaugura a dos quarts de 8 del vespre al Casal Pere Quart l'exposició: Fes Reviure el Ripoll! Un projecte de Recuperació ecològica, un projecte de ciutat". L'exposició pretén donar a conèixer el projecte "Fes Reviure el Ripoll!" i explica
perquè cal recuperar la qualitat ecològica dels rius, quin ha estat el paper del Ripoll
històricament, quina és la seva situació actual i tot allò que s'està duent a terme en el marc del projecte. L'exposició hi romandrà fins al diumenge 27 de febrer.
Després d'aquesta inauguració l'exposició inicia una itinerància per diversos equipaments sabadellencs.
De l'1 al 13 de març, l'exposició podrà ser visitada al Centre Cívic Can Puiggener; del 14 al 27 de març, al Centre Cívic Creu Alta - Cal Balsach.
- "Fem dissabte", neteja popular
Dissabte 26 de març, de 10 a 14 h, molí de l'Amat (Sabadell). Activitat de neteja del llits dels rius promoguda per l'Associació Hàbitats a tot Catalunya, i a Sabadell amb el suport de l'Ajuntament de Sabadell i la col·laboració de l'ADENC.
- 10a plantada "Fes reviure el Ripoll!"
Diumenge 27 de març, de 10 a 14 h, a Sant Vicenç de Jonqueres (Sabadell). Nova plantada.
El projecte "Fes reviure el Ripoll!"
"Fes reviure el Ripoll!" és un projecte impulsat per l'ADENC i finançat majoritàriament per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), al qual s'han adherit una trentena d'entitats (la major part sabadellenques) i en què hi aporten finançament algunes entitats privades i públiques (veure'n el llistat més endavant).
"Fes reviure el Ripoll!" és un projecte que compta amb dues finalitats complementàries:
1) recuperar la vegetació de ribera del nostre riu, i per tant, millorar el seu estat ecològic;
2) fer un exercici d'educació ambiental in situ envers tota la ciutadania. Un exercici, una
activitat que pugui ser compartida amb tota la família, amb els amics i que sigui perdurable al llarg de les nostres vides.
El projecte "Fes reviure el Ripoll!", iniciat a principis de 2009, es porta a terme en el tram del Ripoll que va des del pas de Sant Vicenç de Jonqueres fins al molí de l'Amat, a Sabadell. Fins ara, s'hi han desenvolupat diferents actuacions: neteja de la llera, eliminació de les espècies vegetals no pròpies i invasores, anàlisi de l'estat ecològic del riu en aquest tram i plantades. Una altra de les actuacions realitzades ha estat l'obertura d'un braç del riu a mig tram per tal d'incrementar-hi la diversitat d'hàbitats. Amb excepció d'aquesta darrera actuació i una part de l'eliminació de la canya americana,
realitzades per professionals, la resta d'actuacions han estat dissenyades des del voluntariat i desenvolupades pel voluntariat majoritàriament sabadellenc.
Entitats col·laboradores
Aquest projecte s'executa amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua, de l'Obra Social d'Unnim,de la Fundación Biodiversidad, de la Fundació Banc Sabadell i del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren diferents entitats sabadellenques: ADF Sabadell; AMPA de les escoles Catalunya, Enric Casassas, Floresta, Miquel Martí i Pol, Ribatallada i Teresa Claramunt; Amics del Ripoll; Associació de Veïns de Can Puiggener; Associació de Veïns de la Creu Alta; Bastoners de Sabadell; Campanya Contra el Quart Cinturó; CIPO SCCL; Colla de l'Olla; Creu Roja; CRFS de Torreferrussa; Ecologistes de Catalunya; Esplai Can Colapi; Esplai de Gràcia; Esplai La
Baldufa; Esplai Esparver; Esplai La Ganyota; Esplai La Llar del Vent; Esplai La Teranyina; Esplai Xivarri; Fundació Club Natació Sabadell; Federació d'Associacions de Veïns de Sabadell; Gegants de la Concòrdia; Gegants del Rodal; Moviment d'Esplais del Vallès; Pallasso Paupèrrim Pèssim; Parròquia de la Puríssima; Projecte Rius; Regidoria de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes de l'Ajuntament de Sabadell; Servei General d'Informació de Muntanya; Societat Catalana d'Anellament; Solidaris amb el Poble Saharaui; Tabals de les Bruixes del Nord; Unió Excursionista de Sabadell.
Article: MónSOStenible
Font: ADENC
Comparteix aquesta notÃcia