Dilluns, 25 de juliol del 2011
Nou anellament de flamencs al Delta de l'Ebre
Més de 200 persones han participat aquest passat cap de setmana en el setè anellatge de flamencs (Phoenicopterus roseus) que s'ha dut a terme a Catalunya i amb el qual el Parc Natural del Delta de l'Ebre amplia el seu suport a diferents projectes científics i de divulgació i sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental. Aquest anellatge permetrà conèixer molts aspectes de la biologia d'aquestes aus i promoure'n més activament la conservació.
Aquest any s'ha dut a terme l'anellatge de 360 polls, als quals es col·loca una anella metàl·lica i una altra de PVC blanca amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l'exemplar a distància i conèixer els moviments de cada individu anellat a gran escala. Per exemple, dels 2.350 flamencs nascuts i anellats al delta de l'Ebre, actualment es disposa d'informació de 1.503 individus (64% del total d'anellats).
Les observacions dels flamencs nascuts i anellats al delta de l'Ebre es distribueixen per 12 països, si bé el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (34,4%), l'Estat espanyol (21,5%), Itàlia (20,9%) i Tunísia (10,7%). Això no obstant, també hi ha observacions disperses a Algèria, Portugal, el Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.
La temporada reproductora de flamenc discorre amb normalitat
Enguany, s'han reproduït 3.012 parelles de flamencs a la salines de la Trinitat al Parc Natural del Delta de l'Ebre, el segon valor més alt de tot el registre històric. El període reproductor va iniciar-se al març - abril, quan els exemplars adults van començar a ocupar un dels dics de les salines i la Tora dels Conills, una petita illa enmig de les salines.
El maig passat, tècnics del parc natural van efectuar, amb el suport logístic de la Unitat Aèria del cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode permet avaluar amb molta precisió el contingent reproductor i alhora disminueix al màxim els destorbs. Fins al dia de l'anellatge, tots els polls de la colònia es trobaven agrupats als estanys saliners, formant una guarderia.
El flamenc Phoenicopterus roseus és una espècie resident al delta de l'Ebre, si bé presenta fortes fluctuacions al llarg de l'any. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no hi ha dades més recents fins a les dècades de 1970-1980, quan en va realitzar alguns intents. El flamenc va començar a reproduir-s'hi amb èxit l'any 1993 i actualment ha esdevingut una espècie emblemàtica del Parc Natural del Delta de l'Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i de les poques localitats estables a Europa.
El procés d'anellatge
Diumenge a la matinada, es va iniciar l'anellatge quan voluntaris i responsables dividits en tres grups a la punta de la Banya van encerclar els polls de flamenc cap al corral. Aquest indret és l'únic punt de cria de flamenc de Catalunya. El conjunt de polls va anar avançant en bloc en una mateixa direcció, cap al corral, tal com estava previst.
L'arribada al corral va ser un dels moments de més tensió, i alhora un dels més espectaculars, en què calia una gran coordinació. Un cop allà, una persona amagada en un aguait va comptar els polls que entraven per assegurar-ne entre 500 i 600 dels aproximadament 1.100 que formaven la guarderia de flamencs. Una altra persona, també oculta, esperava l'ordre de tancar la porta del corral.
Un cop tancats els polls, al costat del corral, es van formar grups encarregats de dur a terme les diferents seqüències d'anellatge. Primer, s'anellaven, i després se'n mesurava l'ala, el bec, el tars i el contingut d'aliment al pap. El tercer procés era pesar-los. Finalment, els voluntaris van haver de caminar uns 50 metres i arribar fins a un punt on ja podien alliberar-los.
El Parc Natural agraeix el suport rebut de totes les persones, institucions, col·laboradors i patrocinador que han participat en aquest esdeveniment i l'han fet possible, especialment a l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita el suport humà i material en la preparació logística de l'anellatge.
Article: MónSOStenible
Font: DARPAMN
Comparteix aquesta notícia