Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 1 d'abril del 2010

Mesures per reduir el consum de bosses de plàstic d'un sol ús

El sector de la distribució aplica diverses mesures per reduir el consum de bosses de plàstic d'un sol ús. Les principals mesures contemplen sensibilitzar en l'ús d'alternatives a la bossa (el carretó, bosses reutilitzables o compostables, capses de cartró o de plàstic); polítiques comercials de cobrament de la bossa o el seu descompte si no s'utilitza i fomentar la reutilització de bosses i el seu reciclatge
El Departament de Medi Ambient i Habitatge i les entitats del sector del comerç, la distribució i la fabricació de plàstics van signar l'any passat el Pacte per la bossa, un compromís per reduir el consum a Catalunya de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús. L'objectiu del Pacte és reduir el consum d'aquest tipus de bosses un 50% l'any 2012, respecte del 2007, en què es van consumir més de 2.300 milions de bosses de plàstic.

Aquest Pacte és el primer d'aquestes característiques a Catalunya i l'han signat totes les organitzacions sectorials de la distribució i la fabricació: Asociación de Cadenas Españolas de Supermercados (ACES), Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED), Asociación Española de Distribuidoras, Autoservicios y Supermercados (ASEDAS), Confederación Española de Comercio (CEC), Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC), PIMEC i Asociación Española de Fabricantes de Bolsas de Plástico (AEFBP).

Les empreses que formen part d'aquestes organitzacions han fet arribar, de manera individual o agrupades en associacions, gremis o establiments, les seves adhesions concretant les mesures que desenvoluparan per reduir el consum de bosses de plàstic en els seus establiments.

Fins ara el Pacte ha rebut 13 adhesions, que representen un ampli sector de la distribució i el comerç. Així doncs, s'hi ha adherit Lidl Supermercados, El Corte Inglés, Caprabo, Dia, Sabeco, Carrefour, Alcampo, Mercadona, La Sirena Alimentación Congelada, la Unió de Botiguers de Cassà, la Federació de Consumidors de Salt, la Federació de Comerç de la Selva i l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines. Altres empreses, associacions i gremis estan formalitzant la tramitació per adherir-se al Pacte.

Cadascun d'aquests establiments o agrupacions comercials ha indicat quines són les mesures que aplicarà en els seus punts de venda per reduir el consum de bosses de plàstic d'un sol ús. En la majoria dels casos, els establiments han posat en marxa diferents actuacions per aconseguir l'objectiu fixat: campanyes de sensibilització i orientació ambiental del consumidor per al foment de la reutilització de bosses i del seu reciclatge; habilitació d'espais adequats per fomentar l'ús del carretó de la compra; establiment de mecanismes de control de bosses dispensades: incorporació a l'oferta de bosses reutilitzables, bosses compostables, capses de cartró o de plàstic reutilitzables; polítiques comercials que potenciïn conductes ambientals respectuoses en el consumidor com, per exemple, el cobrament al consumidor del cost de la bossa en el cas que se n'utilitzi, o el descompte al consumidor del cost de la bossa si aquest no la utilitza, etc.

Durant l'any 2007 es van consumir a Catalunya 2.345.686.828 bosses de plàstic d'un sol ús. Això equival a 45 milions de bosses a la setmana, és a dir, 908 bosses a l'any a cada llar. Pràcticament, cada català consumeix una bossa de plàstic d'un sol ús al dia durant tot l'any. D'altra banda, el conjunt de bosses de plàstic consumides representa el 0,43% del total dels residus municipals generats a Catalunya. Totes les normatives mediambientals vigents estableixen criteris de reducció de residus, donant una gran importància a les accions de prevenció promovent la minimització dels impactes ambientals dels béns i serveis en totes les seves etapes: disseny, producció, distribució i comercialització.

Més informació: Pacte per la Bossa (Agència Catalana de Residus)
Article: MónSOStenible
Font: a partir de dades facilitades per Departament de Medi Ambient

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook