Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 6 de febrer del 2024

La fi de la pagesia, la fam de la ciutadania. Els sectors de l'agricultura i la ramaderia es mobilitzen

El sector de la pagesia comença les mobilitzacions anunciades. Milers de tractors han sortit a les carreteres, autovies i autopistes dimarts passati han provocat talls de vies arreu del territori i marxes lentes que provoquen importants problemes de trànsit. Les protestes contra la burocràcia, els elevats costos i la competència deslleial tallen la circulació a l'A-2 a Fondarella i a l'AP-2, l'AP7 al Penedès, la N-240 a Montblanc i la NII a Lleida, entre d'altres punts, impossibilitant per tant la connexió per carretera d?alta capacitat entre Barcelona i Lleida, i entre Lleida i Tarragona. Les protestes i marxes lentes de tractors també han tallat la C-16 en ambdós sentits a Sallent. Segons el Servei Català de Trànsit també estan tallades la C-14 a Alcover i la C-15 a Vilafranca del Penedès. Unió de Pagesos també convoca mobilitzacions a Madrid, el 21 de febrer, davant del Ministeri d'Agricultura.
Unió de Pagesos crida la pagesia de Catalunya a participar en les mobilitzacions convocades aquest dimarts 6 (i dimecres 7 a la Plana de Lleida) al territori, algunes de les quals convoca el sindicat i en altres hi participa, en defensa de la situació arran dels costos de producció desmesurats i pels greus efectes de la sequera, a més de l’excés de burocràcia.

Altres reclamacions del sindicat són acabar amb els abusos a la cadena alimentària, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea, entre altres qüestions com que cal que el Ministeri adapti els plans estratègics a la realitat mediterrània.

Pel que fa a la sequera, Unió de Pagesos reclama a l’Administració que pagui els ajuts compromesos per la sequera de l’any passat en el sector de cereals i herbacis perquè la pagesia pugui assumir els costos de la llavor, el gasoil, l’aplicació de dejeccions i la fertilització del sòl i la sembra, tot i les dificultats de la sequera i els danys de fauna.

Quant al gasoil agrícola, cal un suport més directe i àgil i amb el mínim gravamen. El sindicat demana que es reguli un gasoil professional agrari que tingui el descompte al lloc de proveïment, com s’havia fet en l’època postcovid per a tota la ciutadania, en lloc del sistema actual, que consisteix en una desgravació d’impostos a final d’any, quan es presenten les despeses anuals.

 

L’Administració també ha de resoldre la competència deslleial d’importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels països membres de la Unió Europea, així com les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia.

Calendari de Mobilitzacions a Catalunya i a Madrid


Plana de Lleida (dimarts 6 i dimecres 7)

8 h. (dies 6 i 7). Concentració de tractors a l’àrea de Vila-sana, Punt Estrella (Fondarella, Pla d’Urgell). 

Comarques de Girona (dimarts 6)

8 h. Concentració al pàrquing de Fontajau de Girona 

Camp de Tarragona (dimarts 6)

9 h. Concentració a les rotondes de Vila-rodona (Alt Camp) i Montblanc (Conca de Barberà)

Terres de l’Ebre (dimarts 6)

11 h. Concentració de tractors a la Torre de la Candela de l’Aldea (Baix Ebre).

Punts de trobada:

10 h. Tortosa (Coperativa Soldebre)

10 h. Amposta (Passeig del Canal_Pavelló de Fires) 

Marxes lentes a N-420 i C-12 i talls de circulació a la Ribera d’Ebre

Punts de trobada:

7 h. Mora d’Ebre (Illa de Saurí)

8 h. Falset (Cooperativa Agrícola)

8 h. Gandesa (Estació d’Autobusos 

Catalunya Central (dimarts 6)

9 h. Concentració al Recinte Firal El Sucre de Vic (Osona)

9 h. Concentració al pàrquing del Menfis a Sant Fruitós del Bages (Bages) 

Comarques de Muntanya (dimarts 6)

10 h. Concentració a Vilaller (Alta Ribagorça).

11 h. Concentració a la Seu d’Urgell (Alt Urgell).

Marxes lentes a la N-260 i N-145

Punts de concentració:

11 h. Polígon Industrial la Seu, Carrer D de la Seu d’Urgell (davant de Seuwagen).

11 h. N-260, 17, Sant Pere (davant del bar la Ballena).

 Àrea Metropolitana (dimarts 6)

 8 h. Concentració davant de l’oficina del Departament d’Acció Climàtica del Vallès Oriental, a Granollers (Vallès Oriental).

 

 
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

"La nostra fi, la vostra fam" un dels lemes més explícits de les protestes de la pagesia i de la ramaderia de CAtalunya que ha sortit al carrer aquest dimarts La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha expressat La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha expressat "la màxima empatia i comprensió per les reclamacions de la pagesia catalana, que no només són legítimes sinó que són absolutament necessàries". Ho ha dit, aquest migdia al Palau de la Generalitat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'Executiu. "Aquest Govern ha defensat sempre, en les institucions europees i de l'Estat espanyol, que la pagesia de Catalunya es mereix un tracte en igualtat de condicions respecte a tercers països, sabem que això, relacionat amb el cost de producció i distribució, és una de les principals demandes que fa avui el sector" ha explicat la portaveu, que també ha volgut destacar que és "un dels col·lectius més castigats per aquest sequera extrema que estem patint". Patrícia Plaja ha assegurat que “no és el mateix el què costa un producte en origen a casa nostra i el què costa en altres llocs. Les regles del joc no són iguals per tothom, hi ha algú que hi surt perdent i en aquest cas és la pagesia catalana, el Govern serà sempre al seu costat”. “Entenem les seves demandes i són necessàries que siguin una realitat i es puguin concretar, veurem com evolucionen en els propers dies” ha conclòs la portaveu del Govern..

Informació relacionada

Dimecres, 14 de febrer del 2024
Les mobilitzacions pageses a Catalunya continuen
Divendres, 9 de febrer del 2024
La pagesia i la ramaderia marxa de Barcelona després d'haver aconseguit tres acords, però manté calendari de mobilitzacions a Catalunya i a Madrid