Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 27 de desembre del 2023

La necessitat d'un segell ecològic català

Els aliments ecològics catalans es produeixen, elaboren i etiqueten segons dues estrictes normatives que defineixen les tècniques i els mètodes de cultiu, cria, pesca i producció més respectuosos amb el planeta: l'europea, que en garanteix el valor agroecològic, i la catalana, que fixa uns criteris específics per al nostre territori. Però com trobar-los i identificar-los? L'Ecoteca és una eina per cercar on comprar i on tastar els productes ecològics catalans.
 Ara l 'Aliança Fulla Verda, integrada per set entitats i associacions entre elles Unió de Pagesos, reclama una identificació que fomenti i distingeixi la producció ecològica local i de proximitat.

L’Aliança Fulla Verda, que s'anomena així pel logotip europeu que identifica els aliments ecològics, és una plataforma de defensa del sector ecològic formada per Unió de Pagesos, l’Associació Vida Sana, l’Associació Empresarial per l’Agricultura Ecològica (AE2), l’Associació Espanyola d’Elaboradors i Comercialitzadors Ecològics (ASOBIO), la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE), l’associació L’Era (Espai de Recursos Agroecològics) i la Sectorial de Cooperatives de Consumidores Agroecològiques


El segell català ecològic és una identificació que demana des de fa temps el sector ecològic. De fet, el projecte compta des del 2019 amb un estudi de viabilitat i la plataforma reclama al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que el reprengui. Es tractaria d’una eina per als consumidors que volen contribuir a la mitigació de al crisi de biodiversitat, climàtica i energètica comprant producte de proximitat i ecològic
El 2019, el Departament d’Acció Climàtica ja va encarregar un estudi sobre aquesta qüestió que va evidenciar les dificultats jurídiques de la proposta. Aquest 2023, després que el procés participatiu per a un nou Pla d’Acció de la Producció Agroalimentària Ecològica posés la demanda altre cop sobre la taula, el DACC ha encarregat un nou estudi per intentar trobar sortides viables que no topin amb la legislació europea.

La reivindicació del distintiu català ja va ser un dels temes que l'Aliança Fulla Verda va posar sobre la taula en la reunió mantinguda amb el conseller Mascort el passat mes de setembre en la que també es va reclamar l'aprovació del Pla d’Acció de la Producció Agrària Ecològica. Fulla Verda recorda que l’elaboració i execució d'aquest Pla d’Acció 2023-2027 és una de les principals demandes del sector per implementar les propostes que es van aprovar en el II Congrés de la Producció Agrària Ecològica celebrat el maig del 2022. 

L'Aliança Fulla Verda va organitzar el passat 14 de desembre la jornada "Per a què un segell ecològic català?" on va tornar a reclamar una identificació que fomenti i distingeixi la producció ecològica local i de proximitat

Salomó Torres, de l’Associació Empresarial d’Agricultura Ecològica AE2,  va ser l’encarregat d’obrir la sessió i va presentar l’Aliança com a lobby de pressió que treballa en pro del conjunt del sector. La xerrada principal de la jornada va anar a càrrec de Xabier Lejarzegi, coordinador del Consell d’Agricultura i Alimentació Ecològica d’Euskadi/Ekolurr, que va explicar l’experiència d’aquest organisme de control en el disseny de l’acreditació Ekolurra Alimentos Ecológicos de Euskadi.

Ferran Berenguer, responsable nacional d’Agricultura i Ramaderia Ecològiques d’Unió de Pagesos, i José María Hervás, representant de Sectorial de Cooperatives de Consumidores Agroecològiques van exposar la necessitat de disposar d’un segell ecològic català. Isidre Martínez, responsable de la producció agroalimentària ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va explicar les dificultats jurídiques de poder dotar-se d’un segell ecològic català i va apuntar que el terme “de proximitat” tindria més possibilitats. Segons el seu parer, és una aposta que tindria sentit i que prendria més força si es fes des de tot el sector eco europeu.

La jornada es va tancar amb una taula rodona moderada per Montse Escútia, de l’Associació Vida Sana i en la que hi va participar David Torrelles, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Les paraules del públic van reafirmar l’interès per una distinció que diferenciés els aliments eco catalans i es van apuntar algunes línies de treball que podrien donar algunes possibilitats.

L'Ecoteca, un cercador per localitzar productes ecològics catalans

Els aliments ecològics catalans es produeixen, elaboren i etiqueten segons dues estrictes normatives que defineixen les tècniques i els mètodes de cultiu, cria, pesca i producció més respectuosos amb el planeta: l’europea, que en garanteix el valor agroecològic, i la catalana, que fixa uns criteris específics per al nostre territori. Són l’elecció preferida per a molts consumidors a l’hora de fer la compra i també de triar-los en un restaurant. A falta d'un segell identificador adherit al propi producte, l'Ecoteca és una eina útil per localitzar on es poden trobar els productes ecològics catalans, un cercador que indica on comprar i tastar els productes ecocatalans.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Enllaços

Ecoteca

Informació relacionada