Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 30 d'octubre del 2023

El creador del Santuari Ecològic de Gallifa, mossén Dalmau, homenatjat a Sant Llorenç Savall, el seu poble natal

Mossen Josep Dalmau ha estat homenatjat al seu poble natal, Sant Llorenç Savall, d'on ja és fill predilecte. Com si fos una premonició, la casa on va néixer Dalmau l'any 1926 al carrer Torrent Micó de Sant Llorenç, es diu Cal Bonhome. Tant el president del Patronat de Gallifa Toni Navarro, com el bisbe de Vic Romà Casanovas, el direcor general d'Afers Religiosos de la Generalitat Carles Armengol i el mateix alcalde de Sant Llorenç Joan Solà, van lloar precisament la bohomia de Josep Dalmau i la seva figura com a pioner en camps com l'ecologisme, l'independentisme, la lluita contra el franquisme o els diàlegs amb el marxisme i l'anarquisme. Un home profundament cristià, lluitador amb una gran capacitat per la paraula parlada i escrita, però sobretot, per l?acció. Una mostra de tot això es el Santuari Ecològic de Gallifa que ell va crear molt abans que l?ecologisme fos un corrent extès.
 -  -  <br />  <br />

A mossèn Dalmau li hagués agradat un acte popular i discret. I així va ser l'homenatge que el dissante 28 d'octubre va fer Sant Llorenç Savall a un dels fills predilectes del municipi: Josep Dalmau, mossén Dalmau, que el 20 d'octubre de 1926 va néixer a Cal Bonhome, una casa del carrer Torrent Micó, on des d'ara hi llueix una placa commemorativa. També la plaça que hi ha ben aprop de la casa natal de Josep Dalmau porta des d'aquest mes el nom de qui fou el creador del Santuari Ecològic de Gallifa.

L'acte de commemoració i record a Dalmau va ser al migdia, va aplegar més d'un centenar de persones i va comptar amb els parlaments del president del Patronat de Gallifa Toni Navarro, del bisbe de Vic Romà Casanovas, del director general d'Afers Religiosos de la Generalitat Carles Armengol i de l'alcalde de Sant Llorenç Savall Joan Solà,

El president del Patronat del Santuari Ecològic, Toni Navarro va obrir els parlaments  davant Cal Bonhome, recordant que tot i que la creació del Santuari Ecològic a Gallifa va ser, en el seu moment, una mica incòmode, aquesta obra de Dalmau, s'ha vist ara avalada per la preocupació del Papa Francesc pel medi ambient reflectit en les seves encícliques. Navarro va recordar també la tasca pastoral de Dalmau que potser, diu, ha quedat una mica oblidada darrera la seva activitat combativa. Tot i amb això, hi ha gent que ha tornat a l'església gràcies a mossèn Dalmau, afirma Navarro, que defineix Dalmau com un entussiasta. Diu que sempre li deia que amb bona voluntat no es feia res, que calia entussiasme. I mossèn Dalmau el tenia.

El director general d'Afers Religiosos de la Generalitat Carles Armengol, remarca que "mossén Dalmau va influir molt tant pels seus missatges com per les seves actituds vitals". Armengol recorda que Dalmau va ser un precursor en molts àmbits: l'ecologia, la lluita antifranquista -amb la manifestació de capellans amb sotana- amb el diàleg amb el comunisme i amb l'anarquisme. "Quan molts hi arribaven, ell ja feia temps que hi era" afirma Armengol. "I també amb l'independentisme"- remarca Armengol assenyalant que Dalmau "va començar un moviment cívic per l'independentisme".

El bisbe de Vic Romà Casanovas, parlà de mossèn Dalmau com "un home produndament cristià, sacerdot". I un lluitador. "Moltes foren les seves lluites tant amb la paraula com amb l'acció". Casanovas recorda que quan va arribar a Gallifa, l'any 1956, mossèn Dalmau va ajudar molts joves a obrisr-se camí a la vida.  Casanovas afirma que tothom a la vida te una missió per descobrir i complir i que Dalmau tenia el do de la inteligència, del treball i de la paraula -tant dita com escrita-, i que a través d'aques do va ajudar a moltes persones a estimar "el nostre poble", Catalunya.

Finalment, l'alcalde de Sant Llorenç Savall, Joan Solà, va lloar la figura de Dalmau com un home treballador, i la seva faceta ecologista aixi com la seva obra principal, el Santuari Ecològic de Gallifa, l'únic temple del món dedicat a la Mare de Deu de l'Ecologia que s'aixeca a partir de la reconstrucció de l'ermita romànica del Castell de Gallifa el 1985.
Article: Miriam Viaplana

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook