Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 26 d'octubre del 2023

Un centenar de plataformes i entitats del territori exigeixen als grups parlamentaris que orientin la transició energètica al servei de la ciutadania

A mesura que avancen les autoritzacions per a construir macrocentrals renovables, han aparegut tensions territorials en els territoris afectats que cada vegada s?han generalitzat més. Organitzacions que formen part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa s'han reunit aquest dimecres amb grups parlamentaris per tal seves propostes que advoquen per una transició energètica sostenible i socialment justa i defensen un model d'implantació de les energies renovables que no vulneri els drets de la ciutadania. Per la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, la transició energètica ha de basar-se en dos pilars fonamentals: combatre l'emergència climàtica i garantir una transició energètica justa que no deixi enrere ni a les persones ni al planeta.
Coincidint amb el debat al ple del Parlament sobre les polítiques energètiques i el grau d'implantació de les energies renovables, les entitats ecologistes i les plataformes de defensa del territori s'han reunit amb els grups parlamentaris. Sol·liciten que integrin en les seves propostes els elements essencials per una transició energètica sostenible i socialment justa. Aquestes són:
- Aplicar el desplegament de les renovables d'acord amb els valors de la Llei 16/2017 del canvi climàtic.
- Impulsar l'aprofitament de fonts d'energia diversificades.
- Realitzar una auditoria de la demanda energètica de Catalunya i debatre els usos a través del participació ciutadana.
- Planificar correctament la distribució de les renovables sobre el territori català abans d'autoritzar la instal·lació de macrocentrals, així com donar veu a la ciutadania dels territoris afectats.
- Fer una acurada Avaluació de l'Impacte Ambiental de cada macrocentral que inclogui tot el cicle de vida de les instal·lacions.
- Evitar les afectacions al patrimoni natural i la biodiversitat i prioritzar la implantació de renovables en espais degradats, alterats o antropitzats.
- Impulsar l'autoconsum a les famílies i les empreses, així com les comunitats energètiques impulsades per agents locals.
- Impulsar la generació de renovables mitjançant la col·laboració i cooperació público-pública o público-comunitària.
- Planificar sistemes d'emmagatzematge de les grans quantitats d'energia que es perden diàriament a les hores de màxima producció de renovables.
- Establir mesures de protecció de la salut i la qualitat de vida de les persones.

A la reunió hi han participat Montserrat Coberó (Xarxa Catalana per una Transcició Energètica Justa), Josep Babot (Xarxa per la Sobirania Energètica), Laura Broto (SOS Vall del Corb), Ferran Capell (Associació Ribera d'Ondara), Jaume Darné (Sos Costa Brava), Marta Olich (IAEDEM Salvem l'Empordà/SOS Costa Brava), Imma Soler (Preservem l'Anoia).

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook