Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 4 de desembre del 2023

Els conflictes bèlics i la salut a la COP28

Més d'un centenar de governs i organitzacions han signat la Declaració sobre Clima, Alleugiment, Recuperació i Pau aquest diumenge. La declaració respon al fet que en entorns afectats per conflictes, els fenomens meteorològics extrems afecten el triple de persones anualment en comparació amb altres països. Tot i això, aquests estats reben fins a 80 vegades menys finançament climàtic. Aquesta és la primera cimera que compta amb un pavelló de la Fe i també la primera que rep la visita d'un Papa. D'altra banda, 123 països han donat suport aquest dissabte a la Declaració sobre Clima i Salut que remarca la necessitat que els governs protegeixin les comunitats i preparin els sistemes sanitaris per fer davant dels impactes relacionats amb el clima com la calor extrema, la contaminació atmosfèrica i les malalties infeccioses. La declaració, impulsada aquest dissabte que s'ha declarat dia de la salut a la cimera, proposa mobilitzar 1.000 milions de dòlars per al finançament de la salut climàtica.
L'objectiu del dia dedicat a la salut és que tant els governs, com els sectors privats i financers estableixin un full de ruta per actuar ràpidament i brindar l'assistència necessària per garantir la salut. En aquest sentit, durant la jornada s'ha parlat de com donar suport als països per fer front al repte sanitari, com desenvolupar metodologies perquè puguin fer front a l'atenció requerida i com articular el finançament per poder implementar les mesures necessàries

La directora de Clima i Reducció de Riscos del Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides (WFP), Gernot Laganda ha recordat que els desastres climàtics impacten fortament en la salut provocant sequeres, inundacions i fam: "Cal enfortir les comunitats locals perquè es puguin proveir per si mateixes, perquè no depenguin de la caritat. Solem actuar després d'un impacte, quan ja és tard". Segons Laganda, el 2018 uns 28 milions de persones patien fam, una xifra que ha augmentat de forma dràstica fins als 67 milions el 2022.

70 governs i 39 organitzacions, entre les quals Unicef, han signat la nova Declaració sobre Clima, Alleugeriment, Recuperació i Pau

El document signat aquest diumenge és un compromís col·lectiu, que inclou un paquet inicial de mesures financeres, de programació i solucions d'aliances, per augmentar la inversió i les accions per impulsar la resiliència a països i comunitats afectats per conflictes, que viuen en situació de fragilitat o en què es presenten greus situacions humanitàries. Presidents de països de la Banya d'Àfrica, àrea que travessa la sequera més greu i de més durada de la que es té registre, han presentat les seves estratègies regionals de seguretat climàtica.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook