Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 16 de maig del 2023

Entre les mobilitacions per la sequera, el Govern aprova un nou Pla de gestió de l'aigua amb una inversió de més de 2.400 milions d'euros per afrontar futures sequeres a Catalunya

El nou pla aprovat pel Govern de Catalunya, que triplica la inversió de l'anterior, vol assegurar que el país estigui preparat per afrontar fenomens meteorològics extrems i cada vegada més freqüents com sequeres o inundacions. Duplicar la capacitat de la dessalinització i la regeneració, i incrementar l'aprofitament del riu Besòs són algunes de les mesures més destacades. L'Executiu també ha iniciat avui els tràmits per a la creació del Cos d'Acció Exterior i ha aprovat la Programació de desenvolupament rural pel període 2023-2027. Tot plegat el mateix dia que el sindicat agrari Unió de Pagesos ha arribat amb una tractorada a Saragossa on ha protagonitzat una concentració davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per exigir al govern espanyol mesures extraordinàries i transparència per abordar la sequera. També aquest dimarts, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha fet una roda de premsa a Tortosa on ha exigit als partits polítics que liderin la defensa de l'aigua i ha qualificat d'"immoral" que el sector turístic del Camp de Tarragona no tingui restriccions d'aigua mentre els productors d'arròs sí que en pateixen.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, durant la roda de premsa posterior la Consell Executiu  -  - Jordi Bedmar <br />  <br />
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, durant la roda de premsa posterior la Consell Executiu
Autoria: Jordi Bedmar

El Govern ha aprovat avui el Pla de gestió de l'aigua de les conques internes de Catalunya que inclou una inversió superior als 2400 milions d'euros per desplegar una nova cultura de l'aigua i poder afrontar fenòmens meteorològics cada vegada més freqüents com sequeres o inundacions. Així ho han explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, en una roda de premsa posterior al Consell Executiu i a la Comissió Interdepartamental de la Sequera, celebrada també aquest matí. Segons ha explicat la portaveu del Govern, "l'objectiu a mig termini és preparar el país per afrontar aquesta sequera, però sobretot per les futures sequeres que vindran, cada vegada més freqüents, les noves situacions d'estrès hídric que caldrà gestionar sense condicionar-ho tot al cel, a les precipitacions". Patrícia Plaja ha destacat la importància "d'avançar-nos, planificar i preveure que la dependència que com a país tenim de l'aigua no només depengui de les pluges i que cada vegada serà més necessari produir aigua i ser més eficients". Segons les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua, de cara a l'horitzó 2050, es preveu una reducció de fins un 18% de la disponibilitat d'aigua a Catalunya.

Les inversions de pla aprovat avui asseguraran la qualitat del medi hídric a través de la incorporació de recursos no convencionals com la regeneració i també la dessalinització. Un dels seus principals objectius és duplicar la capacitat de la dessalinització i la regeneració i incrementar l'aprofitament del riu Besòs, entre d'altres. El total d'actuacions previstes pel Govern incrementaran prop d'un 30% la disponibilitat de nova aigua.

També es preveuen destinar 266 milions d'euros a suports als ajuntaments i al món local per a millores de l'abastament, l'eficiència en l'ús de l'aigua, la regeneració i la prevenció d'inundacions i es multiplicarà fins a 5 vegades la inversió en restauració ambiental del cicle de l'aigua.La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que amb totes les actuacions incloses al pla "queda palès que l'objectiu principal és avançar en la autosuficiència hídrica del país a través de l'eficiència en la gestió de l'aigua".

Per la seva part, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes,ha fet un balanç de l'estat dels embassaments després de les precipitacions de les últimes setmanes. "En alguns punts de Catalunya, han arribat a caure fins a 100 litres, una quantitat interessant a la capçalera del riu Ter, però a Ponent no ha plogut" ha explicat Reyes, que ha assegurat que "podríem tenir un bon mes de maig però no compensa els 32 mesos sense pluges".

Pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua, que també ha destacat la importància del Pla de gestió de l'aigua aprovat avui pel Govern per afrontar l'actual situació de sequera, "ens trobem amb les reserves com fa 3 o 4 setmanes i tenim més marge per tirar endavant actuacions per afrontar millor la tardor". Reyes ha recordat que "amb 10 dies de pluja no s'acaben els 32 mesos de sequera i és important continuar estalviant aigua".

Programació de Desenvolupament Rural 2023-2027

El Govern ha aprovat també avui la Programació de Desenvolupament Rural pel període 2023-2027. "La nova estratègia de desenvolupament rural a Catalunya comptarà amb un import total de 688 milions d'euros, i centrarà els seus esforços en els ajuts agroambientals, el foment del relleu generacional, la competitivitat del sector, i la metodologia Leader" ha explicat la portaveu del Govern. La Generalitat de Catalunya segueix apostant pel desenvolupament rural, sent l'administració que més inversió destinarà al total de la programació, amb un 53% de la despesa pública total. L'objectiu final és garantir uns ingressos justos als agricultors i augmentar la competitivitat.

D'altra banda, l'Executiu ha iniciat els tràmits per a la creació del Cos d'Acció Exterior. Es tracta d'una aposta per la professionalització i l'especialització del personal que duu a terme la política internacional del Govern i que suposa un pas més en el desplegament i l'enfortiment de l'acció exterior catalana. El Consell Executiu ha aprovat avui una memòria preliminar que obre la porta a la redacció de l'avantprojecte de llei que permetrà especialitzar els professionals encarregats de l'acció exterior de la Generalitat. La creació d'un cos de funcionaris especialitzats en les polítiques internacionals i de la Unió Europea permetrà fer un salt endavant i reforçar encara més la projecció internacional de Catalunya i les relacions del Govern amb altres governs del món i organismes internacionals, seguint els objectius definits pel Departament d'utilitat, credibilitat i reputació.

A més, el Govern ha aprovat avui la transferència de més d'un milió i mig d'euros des del Departament d'Interior per a finançar el model de gestió integral d'emergències a la Val d'Aran. Aquesta transferència es fa en el marc del conveni de col·laboració entre el Departament d'Interior i el Conselh Generau dera Val d'Aran en matèria d'extinció d'incendis i salvaments, per a finançar el model de gestió integral d'emergències a l'Aran en l'àmbit dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i rescats de muntanya.

Reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts 16 de maig -  - Jordi Bedmar <br />  <br />
Reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts 16 de maig
Autoria: Jordi Bedmar


Article: MónSOStenible
Font: ACAAR

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Concentració d'Unió de Pagesos aquest dimarts davant la seu de la CHE. El sindicat exigeix al Govern de l’Estat per pal·liar la sequera, mesures urgents econòmiques (ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions dels ajuts directes i dels de desenvolupament rural de la Política Agrària Comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l’aigua, IBI de rústica, etc.), socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector, etc.) i obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de conreus llenyosos. Concentració d'Unió de Pagesos aquest dimarts davant la seu de la CHE. El sindicat exigeix al Govern de l’Estat per pal·liar la sequera, mesures urgents econòmiques (ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions dels ajuts directes i dels de desenvolupament rural de la Política Agrària Comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l’aigua, IBI de rústica, etc.), socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector, etc.) i obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de conreus llenyosos. La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha fet una roda de premsa aquest dimarts a Tortosa en la que ha exigit als partits que liderin la defensa de l'aigua del riu Ebre, més enllà de les eleccions. La plataforma ha qualificat d'immoral que els productors d'arròs hagin de patir restriccions d'aigua mentre el sector turístic del Camp de Tarragona no en pateix. La Plataforma també s'ha expressat en contra del projecte que la dessaladora de Cunit serveixi per interconnectar les conques i fer arribar aigua del riu a Barcelona. Des de la PDE temen que el pla de sequera acabi reduint els cabals ecològics de l'Ebre i els seus afluents i recorden que el PHE no concreta cap cabal ambiental per als canals del Delta, tot i que siguin imprescindibles per la seva funció ecològica La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha fet una roda de premsa aquest dimarts a Tortosa en la que ha exigit als partits que liderin la defensa de l'aigua del riu Ebre, més enllà de les eleccions. La plataforma ha qualificat d'immoral que els productors d'arròs hagin de patir restriccions d'aigua mentre el sector turístic del Camp de Tarragona no en pateix. La Plataforma també s'ha expressat en contra del projecte que la dessaladora de Cunit serveixi per interconnectar les conques i fer arribar aigua del riu a Barcelona. Des de la PDE temen que el pla de sequera acabi reduint els cabals ecològics de l'Ebre i els seus afluents i recorden que el PHE no concreta cap cabal ambiental per als canals del Delta, tot i que siguin imprescindibles per la seva funció ecològica

Informació relacionada

Dijous, 21 de setembre del 2023
Es recupera l'aigua de la piscina municipal de Guardiola de Font-rubí per reomplir un punt d'aigua d'incendis forestals al Penedès
Dijous, 20 de juliol del 2023
La mort silenciosa dels pins a causa de la sequera
Dissabte, 1 de juliol del 2023
Segon paquet d'ajuts per la sequera
Dissabte, 17 de juny del 2023
La Terra és d'ella, lema del Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera d'aquest 2023
Dilluns, 22 de maig del 2023
Catalunya i Espanya acorden el finançament d'obres d'emergència a través dels fons europeus.
Divendres, 12 de maig del 2023
Unió de Pagesos es mobilitza per reclamar mesures urgents i eficients contra la sequera
Divendres, 12 de maig del 2023
Ajuts del govern espanyol a l'agricultura i a la ramaderia per la sequera
Dijous, 13 d'abril del 2023
Més aigua regenerada per augmentar la dotació i la suficiència d'aigua de la regió de Barcelona
Dilluns, 13 de març del 2023
Les primeres calors de l'any han arribat en plena fase d'excepcionalitat per sequera