L’investigador en justícia ambiental Joan Martinez-Alier, premiat amb el Premi Holberg de 2023

Martinez-Alier ha rebut el premi per la seva investigació pionera en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental. L'economista i codirector de l'Atles de la Justícia Ambiental, és conegut per la seva crítica de la teoria econòmica establerta i les perspectives tradicionals del creixement econòmic. Martinez-Alier és també una figura important i un destacat intel·lectual públic en el florent moviment pel "decreixement". El decreixement emfatitza la necessitat de reduir el consum i la producció global, advocant pel reemplaçament del PIB com a indicador de prosperitat per mesures de benestar social i ambiental.

El Premi Holberg, un dels premis internacionals més importants atorgat a un destacat investigador en humanitats, ciències socials, dret o teologia, ha nomenat l’acadèmic català Joan Martinez-Alier com el seu premiat 2023

Joan Martinez-Alier és professor emèrit de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Ha rebut un premi de NOK 6.000.000 (aprox. EUR 550.000) durant una cerimònia celebrada el 8 de juny, a la Universitat de Bergen, Noruega.

 Martinez-Alier és també una figura important i un destacat intel·lectual públic en el florent moviment pel “decreixement” que considera necessari per assolir una societat socialment justa i ecològicament sostenible.”L’objectiu de la meva recerca és mostrar que el creixement econòmic i els canvis en els fluxos d’energia i materials a l’economia, d’una banda, i el nombre creixent d’injustícies ambientals, de l’altra, són dues cares de la mateixa moneda”, diu el premiat. “El meu propòsit principal és fer visibles els molts conflictes ambientals arreu del món.”

Martínez-Alier és codirector de l’Atles de la Justícia Ambiental (EJAltas), que fins ara ha documentat prop de 4.000 conflictes socials causats per la degradació ambiental o per la distribució desigual dels recursos ambientals. L’EJAtlas té com a objectiu visibilitzar els conflictes ambientals, assenyalar la repressió dels governs contra els ambientalistes i facilitar la investigació sobre la “irresponsabilitat social corporativa” de les empreses transnacionals.

“Martinez-Alier té la distinció inusual d’anticipar i comprometre’s activament amb els desafiaments planetaris interrelacionats de la pobresa, el canvi climàtic i la seguretat alimentària”, diu la presidenta del Comitè Holberg, Heike Krieger. “Les seves teories innovadores i la seva tutoria segueixen desenvolupant la capacitat de nous acadèmics i formuladors de polítiques per abordar aquestes crisis interrelacionades de la vida econòmica mundial.”

Joan Martinez-Alier

Nascut a Barcelona el 1939, Martínez Alier és catedràtic emèrit i investigador titular des del 2010 de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), del qual va ser un dels seus impulsors. La seva línia de recerca gira al voltant de la relació entre ecologia i economia. Va des de la història agrària o ambiental a la política ambiental o l’ecologia política. Actualment dirigeix ??la revista Ecologia Política i algunes de les seves publicacions destacades són “L’ecologisme i l’economia” (1984), l'”Economia ecològica i política ambiental” (amb Jordi Roca, 2001) o “L’ecologisme dels pobres” (2005). 

El novembre del 2021, Martínez Alier va ser guardonat en la categoria de “Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats”, concedit per la Fundació Internacional Balzan, a Milà.. La Fundació Internacional Balzan destaca “l’excepcional qualitat de les contribucions a la fundació de l’economia ecològica”. 

El premi Holberg

Establert pel parlament de Noruega, el Premi Holberg és un dels premis de recerca internacionals més grans atorgat per contribucions excel·lents a la investigació en humanitats, ciències socials, dret o teologia. Celebrant el vintè aniversari el 2023, el Premi està finançat pel Govern de Noruega a través d’una assignació directa del Ministeri d’Educació i Investigació a la Universitat de Bergen. Els premiats anteriors inclouen Julia Kristeva, Jürgen Habermas, Manuel Castells, Onora O’Neill, Cass Sunstein, Paul Gilroy, Martha Nussbaum i Griselda Pollock.

 

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...