Es reuneix la Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya

Si bé l'amiant ha estat molt utilitzat per les seves propietats aïllants, de durabilitat, de flexibilitat o de resistència a altes temperatures, l'exposició a les seves fibres pot afectar greument els pulmons i la pleura, així com provocar malalties com l'asbestosi i certs tipus de càncer. ÿs per aquest motiu que l'eliminació de l'amiant al territori català esdevé tot un repte de país. El Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya forma part del compromís del Govern present al Pla de Govern de la XIV legislatura, al Pla normatiu 2021-2023 i a l'Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026.

La Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya (CEAC), adscrita a la Secretaria del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’ha reunit aquest divendres, al Palau de la Generalitat, en sessió plenària, amb la Comissió tècnica Desamiant-Cat. El motiu de la trobada ha estat parlar de les línies estratègiques que engloben el Pla nacional d’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032 (PNEAC), de l’avantprojecte de Llei per a l’eliminació de l’amiant i de les actuacions més rellevants desplegades fins ara.

El secretari del Govern i president de la CEAC, Xavier Bernadí, ha començat la reunió tot recordant l’objectiu del PNEAC, que pretén assolir el propòsit de la Unió Europea de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans de 2028 i del conjunt de la Unió el 2032. En el transcurs de la jornada s’ha informat de la previsió de convocatòries d’ajuts públics per a l’eliminació del fibrociment i la instal·lació de plaques, coincidint amb la publicació del DOGC de les bases reguladores de les subvencions.

La sessió també ha estat enfocada a revisar les primeres accions desplegades, com ara la retirada de materials que contenen amiant de tots els parcs de bombers i comissaries que pertanyen al Departament d’Interior, així com l’impuls del pla calendaritzat per a la retirada de l’amiant dels conjunt d’immobles propietat de la Generalitat.

Representants de l’Associació de Micropobles de Catalunya, de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona i de l’associació Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, entre d’altres, han destacat la importància de crear consciència sobre la perillositat de l’amiant i la necessitat de disposar d’estudis sobre com afecta la salut i les víctimes.

L’eliminació de l’amiant, un repte de país

A Catalunya, encara avui dia resten prop de 4 milions de tones d’amiant presents en diverses instal·lacions, equips i elements constructius. Aquest material tòxic es pot trobar en forma de fibrociment en teulades, jardineres, baixants o dipòsits, entre d’altres. El cicle de vida dels materials que contenen amiant és d’uns 30 i 50 anys, i es calcula que en 2030 més del 85% d’aquests materials ja hauran superat la seva vida útil.

 

 

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...