Un projecte europeu permetrà adaptar al canvi climàtic 19 territoris de Catalunya

Es tracta del Life eCOadapt50, un projecte a vuit anys, fins al 2030, en el que hi participen 24 socis catalans i dues entitats associades i que compta amb un pressupost de prop de 19 milions d'euros. Es preveu executar, en 19 espais de Catalunya, un mínim de 76 actuacions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables al canvi climàtic com són l'agro-ramadera, forestal, pesquera i turística. L'Alt Penedès, una part de l'Anoia, el Bages i Osona i 10 parcs naturals gestionats per la Diputació de Barcelona són alguns dels espais de la província de Barcelona beneficiats pel programa. La resta d'espais formen part de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona.

Liderat per la Diputació de Barcelona, el Life eCOadapt50, que s’ha presentat durant el V Fòrum de Medi Ambient i Món Local celebrat a Mataró (Maresme) els dies 28 de febrer i 1 de març, és la continuació del Life Clinomics en el que ja hi va participar la Diputació. El nou programa “vol augmentar la resiliència de les activitats econòmiques especialment vulnerables”, segons ha indicat el president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar. La iniciativa es desenvoluparà en 19 espais de Catalunya que representen el 60% de la superfície catalana -prop de 19.400 km²- i impliquen un terç de la població, més de 900.000 habitants. “L’objectiu del programa és actuar i buscar solucions basades en la natura en temes d’adaptació al canvi climàtic; no només mitigar el que està produint el canvi climàtic sinó fer accions en el territori on ja preveiem que tindria gran impacte”, explica la gerent de Serveis de Medi Ambient Diputació de Barcelona, Imma Pruna qui afegeix que el Life eCOadapt50 “no vol redactar estratègies, això ja ho havíem fet en el Life Clinomics, sinó que el que es vol fer ara és implantar accions en el territori, accions coordinades i decidides entre tots els actors del territori”.

Territoris beneficiats pel programa

A la província de Barcelona formen part del Life eCOadapt50 la comarca de l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, el Bages i Osona i 10 parcs naturals gestionats per la Diputació de Barcelona, excepte el parc natural de la Serra de Collserola i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

La resta d’espais formen part de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona i els integra amb els anomenats grups Leader i que estan formants per agents socioeconòmics i grups d’acció local d’aquests territoris. El projecte incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques climàtiques, orogràfiques i d’activitat econòmica (muntanya mitjana i baixa, terres d’interior com agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos…) de comarques com Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Anoia, Bages, Osona, Ripollès, Garrotxa, Baix Empordà, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell i Segrià, comarques.

Accions a desenvolupar

Tot i que encara no hi ha accions concretes definides -el programa va entrar en vigor l’1 de gener d’aquest any- s’aprofitaran idees i propostes sorgides a l’anterior Life com la utilització de ramats en la gestió forestal; l’anàlisi de la vulnerabilitat dels boscos al canvi climàtic i la proposta de gestió forestal per fer-hi front; l’Observatori de la Sequera com a eina de gestió en l’agricultura, “en el cas del Penedès veure com les vinyes es poden adaptar a l’escenari de sequera greu o a les Terres de l’Ebre fer inversions en temes pesquers com en vivers per l’ostreïcultura”, apunta Pruna.

Altres actuacions que ja s’han proposat des de diferents grups Leader són, per exemple, les relacionades amb noves tècniques per a l’agricultura, el reg més eficient i la promoció de mercats locals.

Inversió

Els prop de 19 milions d’euros d’inversió amb que compta el projecte seran aportats en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 26 socis públics i privats que en formen part. El projecte, però és molt més ambiciós, ja que es podria arribar a ampliar fins als 73 milions d’euros amb fons complementaris provinents de fons europeus d’ajuda al desenvolupament; fons estatals, regionals i provincials, fons climàtic; crèdit privat; i autofinançament. Amb aquesta ampliació es podria actuar en el 75% del territori català replicant les accions que es facin en els 19 territoris inicials i promovent-ne de noves en espais litorals, boscos d’alta muntanya i planes agrícoles.

Els socis

Forment part del Life eCOadapt50 6 administracions locals: les quatre diputacions de Catalunya, el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès; 4 agents socioeconòmics d’àmbit general: la Cambra de Comerç de la Diputació de Barcelona, ARC Corredoria d’Assegurances, els sindicats CCOO i UGT; 8 agents socioeconòmics locals; 7 grups d’acció local (GAL) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...