Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 20 de març del 2023

Barcelona dedica a l'ecòleg Ramon Margalef els jardins d'Aclimatació de Montjuïc

L'ecòleg Ramon Margalef dona nom a partir d'aquest mes al jardí d'Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic de la ciutat, situat al Parc de Montjuïc. El jardí, que conté prop de 230 espècies de plantes diferents, algunes úniques o molt escasses a la ciutat, va ser creat per l'arquitecte urbanista i dissenyador de jardins Nicolau M. Rubió i Tudurí l'any 1930, just després de l'Exposició Internacional del 1929.
 -  -  <br />  <br />

L'acte d'homenatge i canvi de nom, en què ha participat la família del científic, diferents personalitats de l'àmbit de l'ecologia i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va tenir lloc el 18 de març

Situat a l'avinguda de l'Estadi, 42-48 de Montjuic, el jardí d'Aclimatació que ara duu el nom de Ramon Margalef i López va ser dissenyat l'any 1930 per l'arquitecte urbanista Nicolau M. Rubió. Les primeres plantacions s'hi van fer amb exemplars d'espècies dels cinc continents que havien enjardinat el recinte de l'Exposició Universal del 1929. L'objectiu d'aquests jardins era precisament conèixer les possibilitats de desenvolupament d'espècies vegetals d'arreu del món en el clima de Barcelona.

 -  -  <br />  <br />


El pare de l’ecologia

Ramon Margalef i López (1919-2004) va obtenir l’any 1967 a la Universitat de Barcelona la primera càtedra d’Ecologia de tot EspanyaA la UB va desenvolupar la seva tasca com a docent i investigador, formant tota una generació d’ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Entre els anys 1971 i 2001 va dirigir una quarantena de tesis doctorals.

El doctor Ramon Margalef va ser guardonat en diverses ocasions. Va rebre el Premi Huntsman (considerat el Nobel en oceanografia) en la seva primera edició i també el van distingir amb la medalla Naumann-Thienemann de limnologia i amb el Premi Ramón y Cajal. El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la tasca com a investigador. L’any 2004 la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia. A més va rebre diversos doctorats honoris causa per les universitats de Laval (Canadà), Aix-Marsella (França), Nacional de Luján (Argentina), Alacant i l’Institut Químic de Sarrià.

Article: MónSOStenible
Font: Ajuntament de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook