Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 6 d'octubre del 2022

El Dia Internacional de la Geodiversitat es celebra per primera vegada aquest any

Davant la necessitat de fomentar la comprensió entre la societat sobre la importància de la geodiversitat per a la humanitat a tot el món, l'any 2021, a la 41a Conferència General de la UNESCO, s'hi va proclamar el 6 d'octubre com a Dia Internacional de la Geodiversitat. En aquesta primera edició el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central organitza un taller sota el nom de "Les roques ornamentals i la seva petjada ecològica". La proclamació d'aquest Dia Internacional el 6 d'octubre és un recordatori anual del paper fonamental que exerceix la geodiversitat per fer front als reptes que es plantegen en àmbits essencials com són la gestió dels recursos naturals, el canvi climàtic, l'energia i el desenvolupament sostenible, així com per millorar el benestar humà tant al món desenvolupat com al món en desenvolupament.
La geodiversitat és les parts de la natura que no són vives. Inclou tot allò des dels minerals fins als fòssils, els sòls i paisatges espectaculars. És arreu al nostre voltant.

El terme geodiversitat és una abreviació de diversitat geològica, i es refereix a la diversitat d’elements que son el resultat dels processos i esdeveniments geològics que han ocorregut al llarg de la història de la Terra.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Geodiversitat, que es celebra per primer cop enguany.

El Departament ha organitzat una jornada telemàtica per celebrar aquesta efemèride i per presentar els treballs de diagnosi de l’estat de conservació dels espais d’interès geològic de Catalunya que es podrà seguir via zoom. Hi participaran el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, el subdirector de Geologia i Geofísic de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Antoni Roca, el president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, Ramon Pérez i el president de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Sociedad Geológica de España, Manu Monge.

L’any passat, a la 41a Conferència General de la UNESCO es va proclamar el 6 d’octubre com a Dia Internacional de la Geodiversitat. La proclamació d’aquest Dia Internacional és un recordatori anual del paper fonamental que exerceix la geodiversitat per fer front als reptes que es plantegen en àmbits essencials com ara la gestió dels recursos naturals, el canvi climàtic, l'energia i el desenvolupament sostenible.

La celebració anual del Dia Internacional de la Geodiversitat brinda una oportunitat excel·lent per tal de sensibilitzar sobre la importància de la conservació del patrimoni geològic. Seguint aquesta premissa, la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural durà a terme un acte commemoratiu virtual que donarà peu a la presentació dels darrers treballs que ha impulsat per analitzar l’estat de conservació de les localitats de l’Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya (IEIGC).

 

Aquesta diagnosi ha permès classificar les localitats segons la gravetat de les afeccions a les quals es troben sotmeses, especificant el tipus d’impactes i amenaces que els afecten. Aquests treballs també han anat acompanyats de la proposta d’accions de conservació, així com de relacionades amb la millora de la seguretat de les visites i ús públic de les localitats.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Informació relacionada