Dijous, 16 de novembre del 2023La contaminació per microplàstics afecta espècies aquàtiques de les desembocadures dels rius Totes les espècies aquàtiques de les desembocadures dels rius de la mar Mediterrània i de l'oceà Atlàntic estan contaminades per microplàstics, i els mol·luscs són els més afectats a causa de la seva capacitat de filtrar l'aigua. Els rius són una de les principals fonts de contaminació per microplàstics (de 5 a 0,0001 mm de mida) i nanoplàstics (menors de 0.0001 mm) als oceans. Els estuaris, en tractar-se de zones de transició entre els rius i el mar, són importants focus d'acumulació d'aquestes partícules, que es queden retingudes als sediments. Suposen una amenaça per als ecosistemes aquàtics per la seva capacitat de captar químics nocius de l'entorn, entrar a la cadena alimentària a través de la ingestió i bioacumular-se cap a nivells tròfics superiors, incloent-hi espècies de gran valor comercial.
Aquestes són les principals conclusions del projecte internacional i-plastic, en què participa l?Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que ha analitzat la presència de micro i nanoplàstics als estuaris i a les costes adjacents.
Dimecres, 15 de novembre del 2023L'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya que ha de debatre i elaborar propostes climàtiques per lliurar-les al Govern arrenca aquest dissabte El Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acull aquest dissabte la primera trobada de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya, una iniciativa que el Govern va posar en marxa el mes d'octubre per escollir les persones que constituiran aquesta assemblea, un nou instrument democràtic que ha de servir perquè la ciutadania debati els reptes a què s'enfronta Catalunya davant el canvi climàtic i formuli propostes per fer-hi front.
La inauguració oficial de l'Assemblea Ciutadana pel Clima, integrada per un centenar de persones, anirà a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i tindrà lloc a les 10:30h del matí al Campus Ciutadella de la UPF.
Dimecres, 15 de novembre del 2023Tractament biològic des de l'aire a 20.000 hectàrees de bosc per controlar la processionària del piUn 15% de les pinedes tenen algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya, que es manté estable malgrat la sequera. La major part dels tractaments se centren a les comarques del Solsonès (5.284 Ha), el Berguedà (4.540 Ha), el Bages (3.693 Ha), i el Pallars Jussà (3.645 Ha), tot i que també es fan tractaments de menys superfície a la Noguera (1.730 Ha), l'Alt Urgell (1.033 Ha), el Ripollès (65 Ha) i a Osona (10 Ha).
Dimecres, 15 de novembre del 2023El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador ha estat pel forner Enric Badia EliasEl premiat com a Millor Jove Artesà Alimentari Innovador en aquesta edició ha estat Enric Badia Elias que ha recollit el guardó aquest dimarts a la tarda. Durant l'acte,que ha tin gut lloc a l'Ateneu Barcelonès i ha estat presidit pel conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, acompanyat del secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, també han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un diploma que suposa el reconeixement a tota una trajectòria professional.
Diumenge, 12 de novembre del 2023De recursos a residus. L'economia circular, lema del 7è congrés de Recuwaste que es celebra aquest dimarts i dimecres a la ciutat de MataróEls residus com a recurs, tecnologies de futur per a la descarbonització o els instruments econòmics en la gestió de residus municipals són algunes de les qüestions que s'abordaran al 7è Congrés Recuwaste que es celebra aquest 14 i 15 de novembre a Mataró, En aquesta 7a edició, Recuwaste aborda l'economia dels recursos amb una visió prospectiva per tal d'ajudar a entendre els canvis i com aquests canvis impacten i exigiran, tant a les administracions com a les persones consumidores, a pensar, treballar i actuar d'una altra manera. El congrés compta amb un programa de taules i ponències sobre els residus com a recursos, la crisi de materials, l'energia i descarbonització, els instruments econòmics en la gestió de residus municipals, el tèxtil, la Indústria 4.0 i la gestió de residus, tecnologies de futur per a la descarbonització i experiències internacionals de prevenció i reutilització de residus.
Divendres, 10 de novembre del 2023Sant Miquel del Fai obre els caps de setmana i festius amb un màxim de 600 visitants per dia dividits en tres tornsSant Miquel del Fai és d'aquells indrets del país que cal anar-hi, com a mínim un cop a la vida. La seva singularitat, l'entorn natural en què es troba, poder passejar, literalment, per sota d'un salt d'aigua, o entrar en una església troglodítica l'han fet únic. Aquest espai, de titularitat privada fins al 2017, ha estat més de sis anys tancat al públic perquè havia quedat degradat i hi havia zones "que no complien diferents normatives i estàndards per a fer una visita pública", segons es diu en un comunicat de premsa de la Diputació de Barcelona, organisme públic que el 2017 va decidir fer les inversions necessàries per poder recuperar aquest espai pel gaudí de la ciutadania.
Dijous, 9 de novembre del 2023Jornades Formatives per a la defensa jurídica del medi ambientEl Fons de Defensa Ambiental (FDA) ha organitzat per sisè any consecutiu les Jornades Formatives per a la defensa jurídica del medi ambient. El conjunt de ponències, que han començat el 6 de novembre, s'allargaran fins el 4 de desembre. Les jornades es fan en col·laboració amb la Clínica de Dret Ambiental de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i el suport de DEPANA i l'Ajuntament de Barcelona, estan adreçades a totes aquelles persones interessades en aprendre com defensar el medi ambient amb les eines del dret. La idea fonamental que motiva les xerrades és informar sobre els canals de participació de la ciutadania per a la defensa del medi ambient i promoure'n l'ús. Consulteu el programa complert i la relació del professorat a l'interior d'aquesta informació.
Dijous, 9 de novembre del 2023Que li passa al cel?, La batalla del viento, Amalur i Zoofobia són els documentals premiats a la 30a edició del festival SuncineEl documental "Zoofobia" de Pablo Chehebar, Nicolás lacouzzi, que narra la història de la primera persona no humana, la orangutana Sandra, ha guanya el màxim guardó del festival, el Sol d'Or. El premi Monarca ha estat pel curt d'animació "Què li passa al cel?" d'Irene Iborra, el premi Ñ pel documental "La batalla del viento" de Richard Zubelzu sobre les diferents opìnions que genera la transcició energètica a les renovables i en concret a l'energia eòlica. I el premi Mirades ha estat pel documental d'Igor Suso "Amalur" rodat al llarg de 15 anys i que explica l'evolució de l'ésser humà i la seva relació amb la natura des del més ancestral fins als temps més moderns.
L'entrega de premis, que ha anat precedida d'un còctel ofert pels vins ecològics del Penedes Albet i Noya, s'ha fet coincidint amb la cloenda oficial del festival que ha guardonat amb el Sol d'Or especial Rebeca Atencia en representació de l'Institut Jean Goodall per la tasca tant de l'Institut com de la pròpia Jean Godall inspiradora -i aquest any també imatge- del festival. El passe del documental "For Tomorrow" d''An Tran va tancar l'acte de cloenda i l'entrega de premis d'aquesta 30a edició del Suncine
Dijous, 9 de novembre del 2023Decàleg de recomanacions científiques per mantenir vius els boscos Els boscos de Catalunya es troben a una situació de vulnerabilitat alarmant: sequeres persistents, onades de calor, erosió per pluges torrencials, pèrdua de nutrients, plagues, grans incendis. A la vegada, la població demana cada cop més dinamitzar el món rural i fer servir la fusta local com a material sostenible i de proximitat. Com es gestiona tot plegat? El CREAF ha resumit 10 propostes basades en la ciència per millorar la gestió dels boscos de Catalunya i les ha presentat al Parlament Europeu.
Dimecres, 8 de novembre del 2023Nova edició dels premis Torres & Earth per distingir accions contra l'emergència climàticaEls guardons d'aquesta VII edició de Torres & Earth que reconeixen el compromís de proveïdors, territoris i comunicadors davant l'emergència climàtica.han recaigut sobre el viticultor Eusebio Caballero dela Terra Alta, el fabricant d'ampolles de vidre Vidrala de Castellar del Vallès, l'empresa de serveis Logística A. Plazas de l'Alt Penedès i el proveïdor de brandi Alvinesa Natural Ingredients, de Ciudad Real. El premi Torres & Earth al territori sostenible ha recaigut en la capital sueca Estocolm, considerada una de les ciutats més sostenibles del món, distingida per ser la primera ciutat europea a prohibir els cotxes de gasolina i dièsel al centre de la ciutat, una mesura que entrarà en vigor el 2025. Finalment, la reconeguda crítica de vins britànica i Master of Wine, Jancis Robinson, ha estat reconeguda amb el premi a la divulgació i conscienciació sobre l'emergència climàtica pels seus articles que contribueixen a la sostenibilitat en el sector del vi.