Dimarts, 10 de gener del 2023El nou impost als envasos de plà stic d'un sol úsL'1 de gener ha entrat en vigor el nou impost als envasos de plà stic d'un sol ús. Per cada quilo de plà stic no reutilitzable s'haurà de pagar 45 cèntims. Les empreses que fan servir aquest tipus de material ja han anunciat que l'aplicació d'aquest impost repercutirà directament en les persones consumidores mentre que els sectors de consum demanen que s'ajorni l'entrada en vigor d'aquest nou impost mediambiental. A Catalunya, cada persona genera a l'any 550 quilos d'envasos lleugers, és a dir uns 2 quilos al dia.
Dimarts, 10 de gener del 2023La població mundial cada cop és més escèptica sobre l'origen del canvi climà tic, segons el Baròmetre de percepció del canvi climà ticLa guerra d'Ucraïna que ha disparat a l'alça els preus dels productes bà sics és actualment la principal preocupació de la ciutadania del planeta en detriment del canvi climà tic que ocupa la quarta posició. A més, creix l'escepticisme sobre l'origen del canvi climà tic, baixa la idea que l'impacte humà té alguna cosa a veure i augmenta la percepció que són els governs i les empreses les que tenen la responsabilitat de combatre'l. Aquestes són les principals conclusions de la quarta edició del "Baròmetre de percepció del canvi climà tic" fet a 30 països dels cinc continents per la consultora Ipsos per encà rrec de l'empresa EDF (Electricitat de França).
Dilluns, 9 de gener del 2023La conservació de la natura necessita incorporar l'enfocament humà , segons un estudi liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de BarcelonaUn estudi internacional liderat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) incideix en la necessitat d'aplicar un enfocament biocultural als programes de conservació de la natura. A l'hora de decidir els aspectes de la naturalesa que cal protegir, els cientÃfics conservacionistes s'han basat en criteris ecològics que defineixen la vulnerabilitat i la resistència de les espècies. Tanmateix, cada cop és més necessari ampliar els criteris de conservació per incloure-hi també aspectes de carà cter humà . Un nou article, liderat per la investigadora ICREA de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-GarcÃa i publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), sosté que es requereixen nous enfocaments bioculturals que introdueixin maneres de connectar els éssers humans amb altres elements de la naturalesa per tal daaconseguir-ne la protecció.
Diumenge, 8 de gener del 2023Atles del Món Rural 2022, una eina de consulta de les à rees rurals,S'ha publicat l'Atles Món Rural 2022, una eina de consulta de les à rees rurals, promogut per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Micropobles de Catalunya (MdC),
L'edició d'enguany ve a donar continuïtat a les que es van publicar l'any 2009 i 2015 i vol aportar informació i reflexió sobre les diferents ruralitats que conviuen al nostre paÃs. L'Atles Món Rural 2022 es va presentar el passat mes de maig en un acte presidit per la consellera d'Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà .
L'Atles apunta que els canvis tecnològics i culturals, el fre a la globalització i les exigències mediambientals a causa del canvi climà tic poden revitalitzar les à rees rurals
Dijous, 5 de gener del 2023Desactivat l'avÃs preventiu per nivells moderats de contaminació atmosfèrica per partÃcules de PM10El Departament d'Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural ha desactivat aquest dijous l'avÃs preventiu per contaminació atmosfèrica pels nivells de partÃcules PM10, declarat el dia 3 de gener, i que ha estat actiu durant 2 dies consecutius a la zona de protecció especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona i a la zona de qualitat de l'aire de la Plana de Vic.
La decisió l?ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climà tic, ja que no se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació.
Dijous, 5 de gener del 2023L'impost dels creuers preveu recaptar gairebé 10 milions d'euros aquest 2023, en el primer any de la seva aplicacióEl Govern planteja que l'impost als creuers es desplegui de manera progressiva fins al 2026. Aixà ho detalla l'avantprojecte de llei del nou tribut, que aquest dimarts ha sortit a informació pública. L'impost preveu gravar les emissions d'òxids de nitrogen i de partÃcules dels grans vaixells ?en concret, els que tenen un arqueig brut superior a les 5.000 tones? que estiguin a ports catalans, ja sigui durant el temps de maniobra, atracament o fondeig. El Departament d'Economia preveu que recapti 9,7 milions d'euros el 2023, el primer any d'aplicació, xifra que augmentaria fins als 34 milions d'euros el 2026. Està previst que el text arribi al Parlament en aquests primers mesos de l'any.
Dimecres, 4 de gener del 2023Nou episodi de contaminació atmosfèrica per particules PM10Aquest dimarts 3 de gener de 2023,el Departament d'Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avÃs preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partÃcules de dià metre inferior a 10 micres (PM10) en l'ambient atmosfèric a la Plana de Vic i a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona. Les estacions de la Xarxa de Vigilà ncia i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) han detectat aquest dilluns un augment important de partÃcules, degut a una intrusió de pols de l'Àfrica. També l'AMB ha posat en marxa el seu Protocol d'actuació per episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica, en la fase d'avÃs preventiu de PM10, degut a la intrusió de pols africana i que les condicions de dispersió no milloraran significativament .
Dimecres, 4 de gener del 2023Per pal·liar la sequera, s'aportarà aigua regenerada al tram final del riu Llobregat per augmentar-ne el cabal i haver de desembassar menys els pantansEl Govern comença les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat per a disposar de més recurs. L'ACA, en coordinació amb el Departament de Salut i l'AMB, ha iniciat les proves per a incrementar el cabal del riu amb aigua regenerada i disposar aixà de més recurs que, posteriorment, haurà de ser potabilitzat a la planta de Sant Joan DespÃ, la qual cosa contribueix a desembassar menys aigua dels pantans.
L'aportació està sent de 400 l/s, el que suposa una part d'aigua regenerada per quatre parts de l'aigua que porta el riu de manera natural.
Aquestes proves permeten preparar un funcionament futur en mà xima producció si s'entrés en l'escenari d'excepcionalitat.
Dimecres, 28 de desembre del 2022Per intensificar la transformació cap a una mobilitat més neta i sostenible, l'AMB de Barcelona demana més fons Next Generation de la Unió EuropeaAmb l'objectiu de donar un major impuls a la transformació cap a una mobilitat més neta i sostenible, l'Àrea Metropolitana de Barcelona opta a 82 milions d'euros de la segona convocatòria dels fons Next Generation. 19 municipis metropolitans han demanat finançament per fer 64 actuacions, 28 de les quals corresponen a serveis de mobilitat de l'AMB, per un import de 36 milions d'euros. Aquests nous ajuts, pendents de resoldre pel Govern central, es volen dedicar a la compra de 84 nous busos elèctrics o d'hidrogen i la creació de 3 ZBE locals, entre d'altres També s'han previst 12 milions d'euros per completar la xarxa metropolitana Bicivia, 6 nous aparcaments de gran capacitat per al servei Bicibox i 19 milions d'euros per millorar les parades de Bus MetropolitÃ
Dimarts, 27 de desembre del 2022Un calendari per defensar i reivindicar el riu RipollLa Plataforma per la Defensa del Riu Ripoll ha editat un calendari pel 2023 amb obres de 12 artistes. L'acte de presentació s'ha fet aquest dimecres i forma part de la campanya #StopSurfCity en contra de la construcció d'una macropiscina d'ones artificials a la llera del riu Ripoll al seu pas per la ciutat de #Sabadell. El calendari conté imatges del riu Ripoll, de fauna i de vegetació i de motius simbòlics sobre l'aigua i està fet amb una reproducció horitzontal de 40x50 en alta qualitat.