Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 17 de febrer del 2023

El Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac incorpora el projecte Tech4Nature pel seguiment de l'àliga cuabarrada o perdiguera

Les solucions tècniques desenvolupades en el marc de la iniciativa es van instal·lar de manera satisfactòria al Parc Natural Sant Llorenç del Munt i l'Obac els darrers mesos del 2022. Així, s'ha aconseguit instal·lar una càmera a l'àrea crítica de nidificació i dues càmeres als principals senders adjacents, les quals permeten monitoritzar el flux de visitants. Posteriorment, es van instal·lar receptors de GPS en una parella d'àligues perdigueres per abordar el territori que les càmeres no permetien cobrir. L'àliga cuabarrada (Aquila fasciata) o àguila perdiguera, està molt associada a ambients mediterranis, especialment a les serres litorals.
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va ser  escollit a finals del 2022 per formar part del projecte pioner Tech4Nature, una aliança entre la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el programa TECH4ALL de Huawei per aplicar solucions tecnològiques innovadores a la conservació de les àrees protegides. Així, el projecte beneficiarà la conservació de l’àliga perdiguera, espècie catalogada com a vulnerable, ja que es monitoritzaran les parelles presents a l'espai natural protegit i amb la informació obtinguda el Parc podrà gestionar l’ús públic perquè no els afecti en la nidificació.

La presentació d'aquesta iniciativa ha tingut lloc aquest dijous al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrassa, que ha comptat amb la participació del diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent; ??la vicepresidenta de Huawei Espanya, Therese Jamaa i el director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Àngel Miño, així com dels tècnics del Programa d'Ecosistemes del Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN, Arnau Teixidor i Lucía Prieto, i el tècnic de conservació de la biodiversitat del Parc Natural, Daniel Pons.

Els resultats de l'estudi

La informació generada per la tecnologia instal·lada s'està recopilant diàriament i ja s'han fet anàlisis preliminars. Fins ara, la parella d'àligues perdigueres s'està comportant dins dels paràmetres esperats. Tot i això, els gestors del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ja estan treballant per establir un protocol de coordinació per detectar eventuals incidències en el comportament de l'espècie.

El primer semestre del 2023 s'espera portar la iniciativa un pas més enllà amb la incorporació de la Universitat de Girona als diversos socis. L'objectiu és desenvolupar un programa de monitorització que automatitzi el procés d'anàlisi i alertes, de manera que el personal del Parc Natural pugui actuar de manera més ràpida i eficient en situacions de vulnerabilitat per a l'espècie. Així, s'espera que la incorporació d'aquestes noves tecnologies tingui un impacte positiu en el monitoratge de la sostenibilitat mediambiental de la interacció entre les àligues perdigueres i els visitants.

El diputat Valentí Junyent, en la presentació de l’acte, ha destacat la importància d’aquest projecte mediambiental més enllà del parc de Sant Llorenç, perquè ??«als espais naturals hem de compatibilitzar l'ús públic amb la conservació de la natura i els valors pels quals van ser creats. És necessària una aliança entre l'administració pública, les entitats i les empreses privades per aconseguir junts aquests objectius. Per això celebrem poder participar al projecte Tech4Nature».

També per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el projecte incideix en el paper que tenen les àrees protegides per frenar i revertir la pèrdua de la biodiversitat. Gran part de les espècies silvestres, com l'Aquila fasciata, es troben principalment en aquests indrets d'especial rellevància per a la biodiversitat. Iniciatives com Tech4Nature esdevenen fonamentals per contribuir a l'objectiu de protegir almenys el 30 % dels ecosistemes el 2030 i així reduir la vulnerabilitat de les espècies.

Les noves tecnologies al servei del medi ambient

Therese Jamaa, vicepresidenta de Huawei Espanya, ha destacat que «a Huawei, estem convençuts que la tecnologia és un actor clau a l'hora d'ajudar la natura a prosperar i reduir l'impacte de les activitats humanes al planeta. D'aquesta manera, dins de la nostra iniciativa global Tech4All, comptem amb desenes d'experiències d'èxit per tot el món basades en el desenvolupament de solucions de protecció i conservació de la natura utilitzant tecnologies avançades com el núvol, la intel·ligència artificial o la connectivitat. Així neix el projecte Tech4Nature, en què posem moltes esperances, gràcies a l'esforç i la col·laboració de totes les parts implicades. Treballant junts, el nostre planeta es fa més fort».

L'àliga cuabarrada als espais mediterranis

L'àliga cuabarrada (Aquila fasciata) està molt associada a ambients mediterranis, especialment a les serres litorals. La població d'aquest rapinyaire a Europa s'estima en unes 860-1.100 parelles, més del 75 % de les quals es troben a Espanya. L'evolució és generalment negativa, si bé el comportament varia segons la zona geogràfica. Gràcies a les diverses iniciatives de seguiment i conservació implementades en els darrers anys, aquesta au rapinyaire ha passat amb èxit d'estar “En perill” a entrar en la categoria de “Vulnerable”; de fet, la tendència poblacional s'ha revertit a llocs com Catalunya.

Les pertorbacions humanes són una de les principals amenaces per a les espècies vulnerables, tant pel que fa a la pèrdua de nidificacions com a l’abandonament del territori. Així mateix, hi ha una certa dificultat per implementar les regulacions existents en matèria d'activitats a l'aire lliure de manera eficient i eficaç, tant dins com fora dels espais naturals protegits. La baixa freqüentació de visitants a prop de les zones de reproducció esdevé, per tant, crucial per a l'èxit d'aquesta espècie. Això reforça la necessitat d'iniciatives com ara Tech4Nature, que contribueixin a reduir la vulnerabilitat de les espècies i els espais protegits.

En aquesta línia, Àngel Miño, director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el projecte Tech4Nature, incorporant tecnologia innovadora, ajudarà a ampliar i complementar el seguiment que ja es feia d'aquesta espècie protegida i relacionar-lo amb les activitats humanes en l’entorn. La informació obtinguda serà fonamental per gestionar la visitació al nostre Parc, que rep una gran pressió per la proximitat a grans ciutats i a l'Àrea metropolitana de Barcelona.

Finalment, el projecte vol millorar la comunicació amb els visitants. A través de la divulgació d'informació, s'espera sensibilitzar els usuaris sobre les tasques de conservació que desenvolupa el Parc i fer que se'n sentin partícips. D'aquesta manera, es volen promoure activitats més sostenibles i compatibles amb els objectius de preservació de la biodiversitat.

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook