Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 10 de maig del 2023

Mig miler de paranys per evitar l'expansió del coipú, una espècie invasora que causa destrosses i danys a conreus i horts

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja ha desplegat més de mig miler de paranys a les comarques de Girona amb l'objectiu de prevenir l'expansió del coipú, en el marc de les mesures d'actuació del Pla de xoc i control d'aquesta espècie invasora que malmet conreus i horts. Aquesta és una de les mesures que es contempla dins el Pla de xoc i control amb l?objectiu de prevenir la seva expansió i, alhora, protegir dels danys que causa a cultius i horts, i a l?entorn natural. Una brigada específica formada per 5 persones en 3 equips, i amb vehicles tot terreny, ja estan operatius els 365 dies a l'any per reduir la presència d'aquesta espècie exòtica invasora
La delegació de la Generalitat de Catalunya a Girona ha acollit aquest matí una jornada informativa realitzada pels serveis territorials del Departament amb l'objectiu d'explicar a les agrupacions agràries, parcs i associacions de defensa vegetal com funcionen aquests dispositius per atrapar coipús i, d'aquesta manera, prevenir danys a cultius i entorn natural

Els paranys els facilita, i els posa a disposició, el Departament d'Acció Climàtica a tots els agents del territori a través de l'empresa pública Forestal Catalana amb l'objectiu de fer partícips al territori. En aquest sentit, el responsable d'Espècies Invasores del Departament, Jordi Ruiz i Olmo, ha explicat que aquesta és una de les primeres mesures que ja s'estan portant a terme sobre el terreny amb l'objectiu de "prevenir la seva presència i, alhora, i davant l'actual context de sequera, minimitzar els danys que provoca sobre els cultius i l'entorn natural de les comarques de Girona".

En el marc de les mesures del pla de xoc també s'ha habilitat ja la brigada específica formada per 5 persones integrades en tres equips, i amb tres vehicles, per actuar contra la propagació d'aquesta espècie invasora durant els 365 dies de l'any.

El Departament ha implementat també un sistema específic de detecció en el límit de l'àrea d'expansió d'aquest rosegador, i de captura dels exemplars colonitzadors a les comarques de la Selva, Osona i el Vallès Oriental.

A més, des del Cos d'Agents Rurals participen de forma activa en aquest projecte realitzant directament captures en llocs especialment sensibles o amb dificultats tècniques especials. I, a més, fent formacions exprés i tutelant la utilització dels paranys.

Zones prioritàries

El Departament d'Acció Climàtica ha definit, a partir del Pla de control, que les zones prioritàries d'actuació són actualment el Baix i l'Alt Empordà i l'àmbit del riu Ter. Els criteris per definir aquestes zones han estat en base 3 criteris: major densitat de població, major potencialitat de danys a l'agricultura i, en tercer lloc, els danys a la biodiversitat i al medi ambient.

"La prevenció és un dels grans àmbit d'actuació que estem desenvolupant a través d'aquest Pla que contempla accions amb mesures concretes com aquests paranys o cedir tanques electrificades per protegir cultius i horts", ha afegit Jordi Ruiz.

El Pla de xoc i de control preveu un total de 10 mesures concretes per frenar l'expansió del coipú i reduir la seva presència a la demarcació de Girona.

Un rosegador de Sud-amèrica

El coipú és un rosegador originari d'Amèrica del Sud i pesa entre 4 i 7 quilos. Viu en llacunes, rius, canals, estanys, embassaments i zones humides amb abundant vegetació aquàtica i pastures al voltant. És madur sexualment al cap de sis mesos de néixer i les femelles poden tenir 2 o 3 ventrades a l'any. Per tant, és una espècie exòtica invasora que es reprodueix i s'expandeix amb rapidesa. No obstant això, el 80% dels coipús moren durant el primer any de vida, i menys del 15% arriben als tres anys.

Un espècie inclosa dins l'EXOCAT

L'EXOCAT és un projecte que impulsa i finança del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el CREAF per conèixer amb detall quines són les espècies exòtiques i invasores presents al territori de Catalunya, on són i com evolucionen, i disposar-les de manera endreçada en una gran base de dades, a l'abast de tots els ciutadans del país. També és una de les fonts d'informació de l'Observatori. El coipú, com a espècie exòtica invasora, ja està inclosa dins de l'EXOCAT.

El Departament ha dedicat durant el 2022 un milió d'euros aproximadament (923.230 €) al control d'espècies invasores i per aquest 2023 la dotació pressupostària prevista s'ha doblat.

Article: MónSOStenible
Font: ACAAR

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook