Dissabte, 18 de febrer del 2023Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona estudien a l'Antà rtida el paper dels aerosols marins en la regulació del clima globalL´Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), amb finançament de l´Agència Estatal de Recerca, serà l´encarregat de liderar el projecte internacional Polar-Change. En concret, l'equip se centrarà en l'estudi de les fonts, la composició i la dinà mica dels aerosols marins als entorns antà rtics amb l'objectiu de relacionar els processos d'emissió d'aquests aerosols amb els microorganismes marins polars que habiten a l'oceà i al gel. L'expedició recorrera fins al 21 de març l'Antà rtida amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi del paper dels aerosols marins en la regulació del clima de la Terra. En total, participaran a l'expedició, que es realitzarà a bord del vaixell oceanogrà fic Hespérides, una trentena d'investigadores i investigadors de 14 nacionalitats diferents provinents de 4 continents.
Els resultats d'aquesta expedició, integrada per un equip multidisciplinari de quÃmics, fÃsics, biòlegs i una gran varietat de tecnòlegs, serviran per obtenir una imatge global de les interaccions entre l'oceà , el gel i l'atmosfera al voltant de l'Antà rtida. s'espera que contribueixin a millorar els models climà tics en què es basen les prediccions del clima polar.
Dissabte, 18 de febrer del 2023La nova comunitat energètica de Vic es presenta a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECSVICOOP, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat. Ho és formalment des de dimarts que es va firmar la constitució com a cooperativa, però també des d'aquest divendres 17 de febrer que se'n va fer la presentació pública en el marc de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS). En el mateix acte, ja diverses persones van mostrar el seu interès i es van inscriure per afegir-se al grup motor que l'ha impulsat. La de Vic és la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa i ja té obert el procés per admetre noves persones sòcies que s'hi vulguin incorporar.
La Comunalitat de Vic ha acompanyat el nou projecte en el seu naixement, fruit de la demanda de diferents associacions veïnals de la ciutat. VICOOP és un projecte comunitari que pretén esdevenir un espai obert a totes aquelles persones i entitats que tinguin interès a treballar per la transició energètica a la ciutat de Vic.
Divendres, 17 de febrer del 2023Catalunya te més de 33000 hectà rees d'espais ja degradats o antropitzats que podrien acollir plaques fotovoltaiques sense impacte ambientalLa Xarxa per a una Transició Energètica Justa a Catalunya i les entitats que l'integren fa mesos que lluiten per evitar
que es construeixin grans plantes fotovoltaiques i eòliques en zones
boscoses i terrenys agrÃcoles pel seu impacte ambiental. Proposen que
l'energia renovable que necessita Catalunya, en concret la fotovoltaica,
es produeixi en zones ja degradades com ara antics abocadors,
pedreres, mitgeres de les autopistes, zones mineres o infraestructures
lineals com canals i en espais antropitzats -alterats per l'acció humana-
, com les teulades de zones densament poblades.
La petició, adreçada directament al Govern de la Generalitat, es basa
en l'informe "Renovables sostenibles: fotovoltaica. Aproximación al
potencial fotovoltaico en España con mÃnimos impactos en la
biodiversidad territorial y que beneficia a la ciutadania", elaborat per
l'Observatori de la Sostenibilitat per encà rrec d'Aliente.
Divendres, 17 de febrer del 2023Els ecosistemes marins a l'Antà rtida, ameçatas per l'mpacte humà i els perills naturals, són decisius per l'equilibri ecològic del planetaContribuir a millorar el coneixement sobre la biologia i l'ecologia marines dels ecosistemes extrems de l'Antà rtida, que estan sent amenaçats cada cop més per l'impacte del canvi global, però que a la vegada són tan decisius en l'equilibri ecològic de tot el planeta, és l'objectiu principal del Projecte Challenge de la Universitat de Barcelona que està realitzant la seva segona campanya a l'Antà rtida.
La penÃnsula Antà rtica -des de l'illa Adelaida fins a la badia Esperança- les illes Shetland del Sud i l'illa Elefant és la regió marina d'estudi d'aquesta segona campanya cientÃfica Challenge, iniciada el mes de gener i dirigida per la catedrà tica Conxita Àvila, de la Facultat de Biologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona. La de la UB no és la única expedició que es fa a l'Antà rtida en aquests mesos. Precisament aquest febrer en surt una altra, la Campanya Polar Change, liderada des de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC amb l'investigador Manuel Dall'Osto a.l capdavant
Divendres, 17 de febrer del 2023El Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac incorpora el projecte Tech4Nature pel seguiment de l'à liga cuabarrada o perdigueraLes solucions tècniques desenvolupades en el marc de la iniciativa es van instal·lar de manera satisfactòria al Parc Natural Sant Llorenç del Munt i l'Obac els darrers mesos del 2022. AixÃ, s'ha aconseguit instal·lar una cà mera a l'à rea crÃtica de nidificació i dues cà meres als principals senders adjacents, les quals permeten monitoritzar el flux de visitants. Posteriorment, es van instal·lar receptors de GPS en una parella d'à ligues perdigueres per abordar el territori que les cà meres no permetien cobrir. L'à liga cuabarrada (Aquila fasciata) o à guila perdiguera, està molt associada a ambients mediterranis, especialment a les serres litorals.
Dijous, 16 de febrer del 2023 La Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible arrenca avui al recinte firal El Sucre de Vic La ciutat de Vic acull aquests dies la segons edició Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECS, concretament entre el 16, 17 i 18 de febrer. La mostra, que es celebra al recinte firal El Sucre de la capital d'Osona, reuneix els sectors de la bioconstrucció, l'autoconsum elèctric i la bioenergia. A més de l'à rea expositiva i comercial, la fira compta amb jornades tècniques i activitats divulgatives. En el marc de la fira FECS també tindrà lloc la 1a Trobada d'artesans i artesanes de la bioconstrucció i l'autoconstrucció. Com activitats paral·leles i a més de les jornades tècniques i les ponències que inclou la FESC, el recinte firal acollirà tres exposicions relacionades amb la bioarquitectura com ExpoTerra, de Miquel Escobar de Bioarkiteco.com; Terra Award, que va rebre el 1r Premi Mundial d'Arquitectura Contemporà nia amb terra crua; i TerraFibra, finalista del premi internacional TerraFibra'21.
Dimecres, 15 de febrer del 2023El Port de Barcelona presentarà al·legacions contra l'impost sobre els creuers que projecta el GovernEl president del Port de Barcelona, LluÃs Salvadó ha confirmat que el Port presentarà al·legacions a l'avatprojecte de llei que prepara el Govern abans que finalitzi el termini, el 17 de febrer.. Salvadó ha advertit aquest dimarts que l?avantprojecte de llei que prepara el Govern sobre l?impost als grans vaixells com els creuers o els bucs de cà rrega pot comportar deslocalitzacions d?escales. L'impost es basa en el principi "qui més contamina, més paga" i en aquest sentit, l'avantprojecte de llei detalla que la base imposable del tribut està constituïda per la quantitat d'òxids de nitrogen o de partÃcules emeses pels vaixells. El text fixa un tipus inicial d'1 euro/kg d'òxids de nitrogen i de partÃcules pel 2023, una quantitat que s'incrementa pel 2024 fins a 1,5 euros; fins a 2,5 euros el 2025; i fins 3,5 euros el 2026.
Dilluns, 13 de febrer del 2023En el Dia Mundial de la Rà dio us parlem dels programes de rà dio sobre medi ambient que es fan a Catalunya. Vida Verda i MeteoMauriAmb motiu del Dia Mundial de la Rà dio que es celebra el 13 de febrer us mostrem les cares que posen veu al #mediambient des de la radio a Catalunya: Pilar Sampietro des del Vida Verda de Rà dio 4 i Francesc Mauri des del Meteomauri de Catalunya Rà dio. Enguany es compleixen 10 anys d'aquesta celebració que es va proclamar per l'assemblea general de les Nacions Unides el 2011 i es va adoptar el 2012. La data correspon al dia en què es va crear la rà dio de les Nacions Unides l'any 1946. El lema d'enguany és la rà dio i la pau.
Divendres, 10 de febrer del 2023La nevada d'aquest dimarts atreu visitants a la muntanya i fa témer una forta afluència de gent al Montseny, pel que es fa una crida a la prudènciaEl temporal de pluja, neu i vent d'aquest dimarts ha portat aigua a les capçaleres dels rius i ha provocat estralls a zones marÃtimes i al Delta de l'Ebre on no ha arribat a afectar la Barra del Trabucador. La neu caiguda i acumulada tant a cotes altes com baixes es preveu que atregui visitants aquerst cap de setmana tant al Pirineu (La Cerdanya, la Vall d'Aran, els Pallars, el Ripollès i la Garrotxa) com a les comarques més pròximes a Barcelona com Osona i tota la zona del Montseny on encara hi ha carreteres tallades. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, que gestiona el Parc Natural del Montseny recomana extremar la prudència als visitants per acumulació de neu i gel
Divendres, 10 de febrer del 2023La fira BIOFACH de Nuremberg, a Alemanya, acull la participació agrupada de 12 empreses catalanes del sector ecològic Sota la marca "Catalunya, on l'ecològic és cultura", una dotzena d'empreses catalanes presentaran els seus productes i novetats a la fira més important del sector ecològic, Biofach, que se celebra a Nuremberg (Alemanya), del 14 al 17 de febrer. La participació de les empreses a la fira, que es fa de forma agrupada, està organitzada pel Departament d?Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca que, amb motiu de la celebració del certamen, ha elaborat un programa promocional de les empreses catalanes participats, amb col·laboració amb la Delegació del Govern a Alemanya,