Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 3 de novembre del 2022

Els secrets de la natura des de la mirada artística de Paul Klee a la Fundació Miró de Barcelona

La natura, com a recurs pedagògic, com a motiu d'inspiració artística o com a refugi vital és el fil conductor d'aquesta exposició que posa el focus en la fascinació que Paul Klee sentia per l?observació de la natura i les seves derivades artístiques. El seu interès i curiositat per la flora, la fauna, els paisatges, les formacions geològiques i els fenòmens atmosfèrics van propiciar el desenvolupament d'una poètica singular. La mostra va obrir portes el 21 d'octubre i es pot visitar fins el 12 de febrer del 2023.
L'exposició emfatitza la continuada fascinació que l'artista germanosuís Paul Klee (1879-1940) va sentir per l'observació de la natura i pels fenòmens naturals, d'ençà de la seva època de formació fins a la seva darrera etapa. La seva curiositat per l'origen de la forma i de l'expressió artística el va dur a estudiar atentament el seu entorn més immediat. Aquest bagatge i les lectures de llibres com La metamorfosi de les plantes de J.W. Goethe estigueren a la base dels seus cursos a la Bauhaus, durant els anys de consolidació teòrica de les primeres avantguardes. La seva etapa com a docent donà pas a l'elaboració de les seves reflexions, derivades de l'estudi atent de la natura, en forma de compendi pedagògic. Klee va continuar treballant aquests temes en una síntesi madura, alhora que es convertien en un refugi artístic davant del repte que suposà durant els darrers anys de la seva vida conviure amb una malaltia degenerativa.

Seguint aquestes etapes vitals de l'artista, Paul Klee i els secrets de la natura presenta la seva obra a Barcelona en quatre àmbits, en cadascun dels quals s'inclou una obra d'altres artistes que també van investigar aspectes fenomenològics naturals però que, pel fet de ser dones, no han rebut l'atenció ni el tractament que mereixien: Gabriele Münter (Alemanya, 1877-1962), Emma Kunz (Suïssa, 1892-1963) i Maruja Mallo (Espanya, 1902-1995). També dialogarà amb Klee Sandra Knecht (Suïssa, 1968), originària de Berna com el mateix Klee. Des d'una mirada queer i contemporània, Knecht basa la seva pràctica en la vida rural i la cultura local, molt vinculada al paisatge i a la ramaderia. En la seva instal·lació, Knecht aborda la malaltia que va patir Klee al final de la seva vida.

Paul Klee i els secrets de la natura s'inscriu en el marc d'una col·laboració d'intercanvi entre la Fundació Joan Miró i el Zentrum Paul Klee de Berna, i compta amb l'assessorament de Fabienne Eggelhöfer, curadora en cap de la institució suïssa.

Article: MónSOStenible
Font: Fundació Miró

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Enllaços

Programa de mà de l'exposició

Informació relacionada