Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 25 de febrer del 2023

El Fòrum per la Transició Ecosocial celebrat a Barcelona reclama mesures davant l'emergència climàtica i la crisi energètica

Centenars de persones de diferents moviments i organitzacions de la societat civil s'han reunit aquest divendres i dissabte per treballar i articular una proposta conjunta de transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica en el marc del Fòrum per la Transició Ecosocial, en què s'ha definit un full de ruta compartit i s'ha presentat el «Manifest per una transició ecosocial justa i democràtica». . Dissabte al migdia, les participants s'han concentrat i han tallat la Gran Via per reclamar mesures urgents, que impliquin una millora en els pressupostos, per fer front a l?emergència climàtica i la crisi energètica, i han criticat l'aposta continuada pel creixement i els macroprojectes.
 -  -  <br />  <br />

Aquest dissabte 25 de febrer al migdia, centenars de persones han reclamat, dins del Fòrum per la Transició Ecosocial, un canvi de rumb en les polítiques públiques, demanant mesures per abordar de manera ambiciosa l'emergència climàtica i la crisi energètica, deixant de banda els macroprojectes, i impulsant així una transició ecològica amb justícia social i democràcia
econòmica


Membres de les entitats impulsores, entre les que destaquen la Xarxa d'Economia Solidària, Coopolis, l'Observatori del Deute en la Globalització o la Xarxa per la Justícia Climàtica, declaren que el seu objectiu és "promoure una transició ecosocial que sigui democràtica i que estigui al servei de la gent, i no de les grans empreses", i reclamen que aquesta no és compatible amb projectes com el Hard Rock, els Jocs Olímpics, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport.

Durant la jornada, s'ha presentat el «Manifest per una Transició Ecosocial Justa i Democràtica», un manifest que reclama un nou model cultural basat en la cooperació, la justícia social, la corresponsabilitat i la inclusió de diferents perspectives. Buscant així un model social que respongui a les necessitats bàsiques del conjunt de la població, en equilibri amb els ecosistemes on vivim, tenint en compte els sectors més vulnerables.

Aquest manifest és només el punt de partida en la construcció d'un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure i que respecti els límits biofísics del planeta.

Aquesta acció s'emmarca dins del Fòrum per la Transició Ecosocial, que durant dues jornades ha reunit a Barcelona diferents representants de moviments i actors socials, per treballar un full de ruta de propostes i accions compartit entre tots els moviments i actors socials participants, al voltant de 5 grans estratègies: mobilització, denúncia i resistència; comunicació i relat; construcció d'alternatives econòmiques; reforç del teixit i la governança comunitària; i incidència institucional i sobre els marcs normatius.

El fòrum ha servit com a espai de trobada i articulació de tots aquests moviments, per prendre la iniciativa davant la inacció de les institucions. Aquesta proposta s'enfronta al model econòmic de la patronal i les grans corporacions, que, tot i els seus intents de greenwashing, es basa en el desenvolupament de macroprojectes i l'ampliació d'infraestructures. És per això que, la trobada ha estat un escalfament per la gran manifestació unitària convocada pel 4 de març, a Barcelona, en contra de l'ampliació de l'aeroport, del projecte Hard Rock i el Quart Cinturó.

Les entitats impulsores del Fòrum per la Transició Ecosocial són Coópolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Ecologistes en Acció, Entrepobles, End Fossil, Extinction Rebellion Barcelona, Extinction Rebellion Girona, LaCoordi (Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES), Xarxa per la Justícia Climàtica, Xarxa per la Justícia Energètica.


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Informació relacionada