Busos elèctrics finançats pel Fons Climàtic per descarbonitzar el transport públic per carretera

Els primers quatre busos elèctrics d'aquest projecte de la Generalitat finançat amb el Fons Climàtic, s'incorporaran a les línies que uneixen Salt i Girona, per tal d'ampliar el nombre de places de transport públic amb menys emissions de CO2 i de contaminants atmosfèrics. El projecte, que te una inversió total de 23 MEUR, es finança amb diners procedents de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni de cotxes, motocicletes i furgonetes comercials, a través de l'anomenat Fons Climàtic..

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, i la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, han visitat aquest dijous a Salt (Gironès) els primers busos elèctrics que formen part d’un projecte de descarbonització de la flota de serveis interurbans en bus finançat pel Fons Climàtic de la Generalitat. Es tracta de quatre vehicles que començaran a operar el propvinent 15 d’abril en servei regular i donaran servei a les línies interurbanes que uneixen Girona i Salt Dos dels autobusos s’incorporaran a la línia L9, que connecta Salt amb el campus de Montilivi de la Universitat de Girona. Un altre es destinarà a la línia L3, que uneix el barri vell de Salt amb Girona, i el darrer serà per a la línia L4, que enllaça Girona amb la zona nova de Salt. Són línies que requereixen molta capacitat de passatgers, sobretot a les hores punta. Els autobusos, de fet, suposaran 28 noves expedicions a l’L9, 36 de noves a l’L3 i 28 més a l’L4.

Es calcula que la incorporació d’aquests 4 busos elèctrics en comptes d’uns de convencionals suposarà un estalvi anual d’emissions de 319 tones de CO2 i de 84.000 litres de gasoil, cosa que contribuirà a la descarbonització de la flota de vehicles que realitzen els serveis de bus competència de la Generalitat. A més, incidirà en la millora de la qualitat de l’aire d’un dels corredors més congestionats, que l’any vinent formarà part de la primera fase de la xarxa de corredors BRCat que està desplegant la Generalitat, amb un carril de bus ràpid, i que penetrarà en les Zones de Baixes Emissions (ZBE) que han d’implantar tant Girona com Salt en els pròxims mesos.

Fiscalitat verda

Els autobusos han suposat una inversió de 2.123.200 euros procedents del Fons Climàtic, nodrit amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’Impost sobre les emissions de CO2 de turismes, motocicletes i furgonetes comercials i el 20% de la recaptació de l’Impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. El Fons Climàtic, creat a través de la Llei catalana del canvi climàtic com a instrument per executar polítiques i accions de mitigació i adaptació, el gestiona la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic. Aquesta Comissió estableix les prioritats d’actuació i el repartiment corresponent atenent les disponibilitats econòmiques del Fons, la planificació sectorial i l’anàlisi cost-eficiència. Aquesta Comissió ha acordat que els àmbits en els quals cal focalitzar les prioritats d’inversió són els de recerca, empresa, ens locals, participació i projectes singulars. A partir d’aquests àmbits establerts com a prioritaris, i tenint en compte que l’estimació de recaptació és d’uns 50 milions d’euros anuals, han estat seleccionats un total de 36 projectes per al període 2021-2027.

23 milions per al transport públic

L’agost de 2023, la Comissió va aprovar tirar endavant, entre d’altres, aquest projecte de descarbonització de la flota de serveis interurbans en bus, amb un pressupost total de 23 MEUR. Els nous busos elèctrics que han visitat avui els consellers constitueixen la primera actuació del projecte, finançats amb part d’una primera partida de 8 MEUR. La resta de l’import s’anirà invertint entre el que resta d’aquest any 2024 i al llarg de 2025.El Departament de Territori està analitzant els corredors més congestionats del país per determinar les inversions que cal anar fent, bé per descarbonitzar les flotes, bé per destinar més vehicles a les respectives línies a fi de guanyar capacitat i fomentar així la reducció de l’ús del vehicle privat.

Els busos elèctrics que circularan entre Salt i Girona són vehicles de 12,2 metres de llargada amb capacitat per a 84 passatgers, 38 asseguts i 47 drets. Tenen una autonomia de 400 quilòmetres. Tots els seients tenen connectors USB per carregar dispositius electrònics. Disposen de pantalles per informar els usuaris de les pròximes parades i de la combinació amb altres línies, i també informació acústica per a invidents. Tots els vehicles són accessibles i disposen de 2 places per a cadires de rodes.

Comparteix-me:
Articles relacionats
Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, ens ha petat el servidor… I estem treballant en el redisseny tant del portal com...
Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera, el volum d'aigua a les conques internes s'ha elevat fins al 18,3% de la capacitat, segons dades actualitzades fins dilluns...
El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat i reunirà aquest any uns 400 expositors dedicats als sectors d'alimentació bio, cosmètica ecològica, moda sostenible, casa sana, turisme responsable,...