Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 29 de juny del 2022

Lisboa acull la Conferència sobre Oceans de les Nacions Unides, organitzada per Kenia i Portugal

La Conferència sobre els Oceans, que es celebra a Lisboa des del 27 de juny fins l'1 de juliol, arriba en un moment crític en què el món està reforçant els seus esforços per mobilitzar, crear i promoure solucions que permetin assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible abans del 2030. Com a part de les primeres etapes de la recentment llançada Dècada d'Acció per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, la Conferència promourà una sèrie de solucions innovadores amb base científica molt necessàries per iniciar un nou capítol en l'acció mundial per als oceans. La cimera pretén sentar les bases per protegir almenys un 30% de la superfície marina abans del 2030, una xifra que es considera clarament insuficient. Les solucions per a una gestió sostenible dels oceans necessiten l'aplicació de tecnologia ecològica i l'ús innovador de recursos marins. També s'hi inclou abordar les amenaces per a la salut, l'ecologia, l'economia i la governança de l'oceà: l'acidificació; les escombraries marines i la contaminació; la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada; i la pèrdua dhàbitats i biodiversitat.
 -  -  <br />  <br />


La ciència afirma que els oceans s'enfronten a amenaces sense precedents com a resultat de les activitats humanes. La seva salut i capacitat per preservar la vida només empitjorarà a mesura qa població mundial creixi i les activitats humanes augmentin. Si volem abordar alguns dels problemes més significatius de la nostra època, com el canvi climàtic, la inseguretat alimentària, les malalties i pandèmies, la pèrdua de biodiversitat, la desigualtat econòmica i fins i tot els conflictes i conteses, hem d'actuar ja per protegir l'estat de els nostres oceans

Els oceans cobreixen el 70% de la superfície de la Terra i són la llar del voltant del 80% de tota la vida al món, convertint-lo en la biosfera més gran del planeta. Generen el 50% de l'oxigen que necessitem, absorbeixen el 25% de totes les emissions de diòxid de carboni i capturen el 90% de la calor addicional que generen aquestes emissions. No només són «el pulmó del planeta», sinó que a més són l'embornal de carboni més gran, un amortidor vital davant els impactes del canvi climàtic.

Alimenten una biodiversitat inimaginable i produeixen aliments, ocupació, minerals i recursos energètics necessaris perquè la vida al planeta perduri i prosperi. Hi ha moltes coses que encara no sabem sobre els oceans, però hi ha molts motius pels quals els hem de gestionar de manera sostenible, tal com es va establir a les metes de l'ODS 14.

 -  -  <br />  <br />


Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14: Vida submarina.

L'Objectiu 14, adoptat el 2015 com a aspecte fonamental de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i el conjunt de 17 objectius transformadors, subratlla la necessitat de conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, mars i recursos marins del planeta. El progrés de l'Objectiu 14 està determinat per metes específiques que se centren en una sèrie de problemes als oceans, entre els quals s'inclouen la reducció de la contaminació marina, la protecció dels ecosistemes marins i costaners, la minimització de l'acidificació, el fi de la pesca il·legal i la sobrepesca, l'augment de la inversió en coneixement científic i tecnologia marina, i el respecte de les lleis internacionals que criden l'ús segur i sostenible dels oceans i els recursos.


Article: MónSOStenible
Font: ONU

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha defensat aquest dimarts davant el plenari de la Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans, el model català de cogovernança marítima La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha defensat aquest dimarts davant el plenari de la Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans, el model català de cogovernança marítima "basat en la cogestió, on la presa de decisions és compartida entre totes les parts interessades". Jordà ha qualificat d'ambiciós el procés per consensuar una Política Marítima Integrada "amb l'objectiu de desenvolupar plenament els nostres sectors d'Economia Blava i garantir la protecció dels ecosistemes marins, la seva biodiversitat i serveis ecosistèmics". La titular del Departament d'Acció Climàtica, que ha intervingut en el diàleg interactiu "Promovent i enfortint les economies sostenibles basades en els oceans", en representació de Regions4, la xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible, ha fet una crida perquè la declaració política que sorgeixi de la Conferència "sigui més explícita sobre la necessitat que les parts es basin en el coneixement i l'experiència subnacional i es comprometin a enfortir la capacitat dels governs locals i regionals en la construcció de models de gestió sostenible".

Enllaços

Més informació sobre la Conferència sobre els Oceans

Informació relacionada

Dilluns, 17 de juliol del 2023
Conservar és el lema de la 5e Congrés dels Oceans que es celebra aquests dies a Tenerife
Dimecres, 29 de juny del 2022
Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià porten a la Conferència dels Oceans de Nacions Unides la reclamació de reduir el soroll submarí