Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 6 de setembre del 2022

El 13è Simposi internacional sobre el porc senglar que es celebra aquesta setmana a Seva abordarà la problemàtica que genera aquest mamífer

Les poblacions de senglars s'estan expandint en nombre i distribució a tot Europa, colonitzant tot tipus d'hàbitats i regions, des de zones d'alta muntanya a planes i zones urbanes. El repte de controlar el creixement de les poblacions de senglar i mitigar els impactes socials, econòmics i sobre la biodiversitat que causa aquesta espècie serà un dels principals temes d'aquest simposi internacional que es celebra entre el 6 i el 9 de setembre al municipi de Seva, a la comarca d'Osona i dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El certamen aplegarà 200 participants de 25 països. Altres suids de tot el món, com babirusses, facoquers o pecarís també formen part de la temàtica de la conferència.
Després que no es pogués fer el 2020 a causa de la pandèmia, la població de Seva, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, acollirà del 6 al 9 de setembre el 13th International Symposium on Wild Boar and other suids. Al comitè organitzador hi ha la gerència de Serveis d’Espais Naturals i es faran tres sortides de camp en parcs de la Xarxa de Parcs Naturals. El simposi també inclourà sessions temàtiques sobre biologia del senglar, ecoetologia, gestió, estratègies de control de població i mètodes de mitigació de danys.

Tant els conflictes habituals que generen els senglars com nous riscos, com per exemple els derivats de l’expansió de la pesta porcina africana, requereixen nous enfocaments en la gestió de les poblacions de senglar i els seus impactes. Una gestió basada en coneixement científic i aplicat és necessària, ara més que mai, per mitigar els conflictes entre humans i senglar.

L’inici amb les ponències de caire científic

La primera jornada es dedicarà a ponències més científiques, que abordaran tant els conflictes habituals, com els riscos potencials: per exemple, els derivats de l’expansió de la pesta porcina africana. Aquest mateix dia, es presentaran els resultats del projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes. L’han dut a terme investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona a la Xarxa de Parcs Naturals. El projecte compta amb el suport econòmic de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Facultat de Veterinària del mateix centre universitari.

Les sortides de camp, a la segona jornada

El segon dia hi haurà tres sortides de camp a parcs de la Xarxa de Parcs Naturals: al Montseny, sobre els passos de fauna i cens amb càmeres de fototrampeig; al Parc Natural de Collserola, per parlar de la mitigació de la presència de senglars en zones urbanes a Barcelona; i una altra al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, sobre les mesures per reduir els danys i les tècniques de captura.

Els nous reptes de la gestió, protagonistes de l’últim dia

El context actual reclama un nou enfocament en la gestió de les poblacions de senglars, basada en el coneixement científic per reduir els conflictes amb els humans. Serà la temàtica principal de les ponències de l’últim dia, que també parlaran dels costos de les batudes o l’ús de noves tecnologies per controlar-ne la població.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 13 “Acció climàtica” i 15 “ Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

Article: MónSOStenible
Font: Diba

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook