Diumenge, 11 de juny del 2023El futur és ara, una plataforma que neix per impulsar la transició ecològica a CatalunyaLa nova plataforma "El futur és ara", impulsada per una desena d'entitats procedents de diferents àmbits que tenen com objectiu principal empènyer la transició ecològica a Catalunya que consideren que va en retard, ha definit com eixos principals d'actuació la reducció d'emissions, l'acceleració de la descarbonització, la conservació i recuperació de la biodiversitat, la transició justa cap a la sostenibilitat, la fiscalització de les accions tant privades com públiques que es porten a terme en aquest àmbit, l'adaptació i la resposta a l'emergència climàtica i els estils de vida.
Dissabte, 10 de juny del 20232,5M? en ajuts agroambientals per a Sistemes Alternatius a la Lluita Química El Departament d'Acció Climàtica abona 2,5M? de l'ajut agroambiental de Sistemes Alternatius a la Lluita Química de l'any 2022. L'objectiu d'aquest ajut del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya PDR.cat2022, i que forma part dels compromisos assumits amb els agricultors, és reduir l'aplicació de productes químics mitjançant el foment de sistemes alternatius a la lluita química contra plagues i malalties
Dimecres, 7 de juny del 2023El Màster en Agricultura Ecològica de la UB arriba a la seva 25a edicióLa Universitat de Barcelona ja ha obert el període de preinscripció per a la 25a edició del Màster en Agricultura Ecològica. La modalitat torna a ser totalment presencial en aquest nou curs. Abans de l'1 de juliol de 2023, aquelles persones interessades hauran d'enviar el seu curriculum vitae a la secretaria del curs en el Departament de Biologia Vegetal de la Facultat de Biologia de la UB. El Màster comença el 19 d'octubre de 2023 i finalitza el juny de 2024.
Dimarts, 30 de maig del 2023Firhabitat porta un any més la bioconstrucció i l'eficiència energètica a la fira d'Avià, al BerguedàFirhàbitat, que enguany celebra la seva tercera edició entre el 2 i el 4 de juny a Avià, és un certamen ja consolidat que en el seu tercer any presentarà un format similar a les dues primeres edicions però amb la incorporació de més col·laboracions professionals, noves formacions i la seva internacionalització amb la presència de professors i estudiants d'arreu d'Europa. Materials naturals, eficiència energètica, salut de l'hàbitat, sistemes constructius i habitatge sostenible són els eixos temàtics de les xerrades, conferències i ponències d'aquesta tercera edició.
Dilluns, 29 de maig del 2023La química i el plàstic sumen sinergies per la sostenibilitat a Expoquimia i Equiplast"Connectant indústria, societat i sostenibilitat" és el lema d'Expoquimia i Equiplast, la trobada internacional del Plàstic i el Cautxú,dos esdeveniments referents per a les indústries espanyoles de la química i el plàstic, que es celebren conjuntament al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona del 30 de maig al 2 de juny. Ambdós salons posaran el focus en el foment de l'economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica com les grans palanques d'aquests sectors per garantir un futur sostenible. Gairebé sis-cents expositors directes d'una quinzena de països, representen 1.500 marques i ofereixen més d'un centenar d'activitats de coneixement i networking. Expoquimia i Equiplast compartiran visitants, permetent al públic acreditat de cada saló accedir a l'altre indistintament. L'aliança entre aquestes fires emblemàtiques preveu atraure uns 19.000 professionals.
Dilluns, 29 de maig del 2023Aire de cine, lema del festival de Cinema Natura de Cervelló d'enguany Amb l’objectiu d’aprendre a cuidar i respectar la natura i el patrimoni que ens envolta, el Festival
de Cinema Natura s’obrirà el 31 de maig amb la sessió infantil i la projecció de la pel·lícula
japonesa El meu veí Totoro. Durant els següents 4 dies hi haurà projecció de curts de la secció local,
dels curts d’animació, dels documentals i dels curts de ficció
Dilluns, 29 de maig del 2023Reconnecta amb la natura, lema de la nova temporada del Palau de la MúsicaLa relació entre la humanitat i la natura inspira la nova temporada 2023-2024 del Palau de la Música que compta amb 137 concerts. En l'any que es commemora el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, creador i arquitecte del Palau de la Música, el Palau convida a sorprendre i a bategar contemplant la natura des dels ulls del gran arquitecte modernista, i a la vegada escoltant la millor música interpretada en aquest espai màgic. A més de la programació musical, la nova temporada comptarà també amb artistes visuals i digitals relacionats amb la temàtica de la natura.
Divendres, 26 de maig del 2023 La Taula Agrària rep el primer gran paquet de mesures per fer front a la sequera Després de la reunió de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura i el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol i Bresolí amb les agrupacions agràries per abordar com està afectant la sequera al sector primari, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural acorda el primer gran paquet de mesures a la Taula Agrària per fer front a la sequera.
Divendres, 26 de maig del 2023El repte per la sostenibilitat marquen el retorn de Construmat a BarcelonaMés de 15.000 visitants, 210 expositors i prop de 400 representacions de marques han presentat més de 150 novetats en aquesta nova edició de Construmat que ha tornat a Barcelona després de quatre anys per mostrar els avenços del sector en matèria de sostenibilitat. A banda de l'espai expositiu, el programa d'activitats ha comptat amb una gran participació.La propera edició del saló serà del 21 al 23 de maig de 2024 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Divendres, 26 de maig del 2023La Xarxa per a la Conservació de la Natura demana integrar criteris de conservació de la biodiversitat en la implementació d'energies renovables Per posar fre als grans projectes de renovables que amenacen la preservació de la
biodiversitat i la sobirania alimentària a Catalunya, urgeix elaborar una planificació de la
transició energètica on es prioritzi la seva implementació en llocs antropitzats i propers
als punts de consum. La Xarxa per a la Conservació de la Natura ha fet públic un document amb una vintena de mesures per
compatibilitzar la conservació de la natura amb l'ús d'energies renovables. En els darrers 2 segles s'ha fet un ús massiu i creixent dels combustibles fòssils, alhora que s'accelera el seu exhauriment. El consum de petroli, gas o carbó provoca l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, el que es tradueix en l'increment de la temperatura mitjana de la Terra, és a dir, el canvi climàtic. Això provoca l'alteració de les precipitacions, la fragmentació i degradació d'hàbitats, l'acidificació de les masses d'aigua, el desglaç de les masses de gel... en definitiva, importants pèrdues en la biodiversitat marina i terrestre, que van en augment arreu del món.