Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 7 de juliol del 2023

La primavera d'enguany ha estat més càlida que la mitjana de 1991-2020

La primavera del 2023 ha estat 0,35 ºC més càlida que la mitjana de 1991-2020. Aquest valor, no gaire alt com a mitjana, emmascara forts contrastos a tot el continent europeu. Mentre que zones com la península ibèrica i el nord-est d'Europa han patit temperatures molt superiors a la mitjana i una sequera extrema que encara continua, altres parts d'Europa com els nord-oest i el sud-est han tingut temperatures més fredes i més amb més pluges que la mitjana. Així, tot i que la primavera del 2023 hagi estat només 0,35 ºC més càlida que la mitjana de primaveres del periode 1991-2020 i tot i no trobar-se entre les 10 més càlides de la història, ha estat una primavera clarament càlida i més càlida que els dos anys anteriors, el 2022 i el 2021, anys en els que sortiem radualment de la situació i de les restriccions marcades per la pandèmia.
La primavera boreal del 2023 ha tingut condicions meteorològiques contrastades a Europa, segons dades del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S*). Mentre que la península ibèrica i el nord-est d'Europa van experimentar temperatures molt superiors a la mitjana i condicions de sequera extrema inusuals per l'època, temperatures i condicions més fresques que la mitjana van prevaldre en la part central del continent, des del nord-oest fins al sud-est d'Europa aproximadament. Així, per a moltes persones europees, la primavera del 2023 ha semblat una sortida llarga i humida de l'hivern. Per la resta, serà recordat per les seves condicions extremes, amb calor, sequera, pluges torrencials i inundacions.

Tot i que algunes parts de la península Ibèrica van registrar precipitacions superiors a la mitjana durant el maig, això no va ser suficient per alleujar les condicions de sequera persistents que afecten la regió. Per al conjunt de la primavera, la Península Ibèrica i el nord d'Àfrica van experimentar dèficits importants d'humitat del sòl, amb la majoria d'Espanya i Portugal registrant  valors extrems de sequera mai registrats fins ara. Article: MónSOStenible
Font: Climate Change Service Copernicus

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada