El Dia sense cotxes tanca la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat

La celebració del Dia sense Cotxes es commemora cada 22 de setembre i arriba després de tota una setmana de conscienciació per una mobilitat més sostenible sota el paraigües de la Setmana europea de la Mobilitat i que enguany ha tingut com a lema "Combina i mou-te!". L'objectiu tant del Dia sense cotxes com de la Setmana de la Mobilitat és conscienciar la ciutadania de l'impacte ambiental dels desplaçaments en cotxe i convidar-la a canviar aquest mitjà de transport no sostenible pel transport públic o d'altres mitjans més sostenibles com la bicicleta que, a més, permet la intermodalitat.amb el transport públic. Enguany, però, el Dia sense cotxes arriba en un moment difícil a Catalunya ja que moltes persones han optat per utilitzar el cotxe pels seus desplaçaments diaris a causa de les obres que està realitzant Renfe al servei de Rodalies i que està comportant moltes molèsties i retards a les persones usuàries del tren. A més, la ciutat de Barcelona es troba en plena vaga d'autobusos que complica encara més la mobilitat a la capital catalana, on el metro és en aquest Dia sense Cotxes lúnic ttransport públic que funciona amb eficàcia.

Constituit l’any 2000 com a iniciativa europea, l’origen del Dia sense Cotxes es remunta a la crisi del petroli de l’any 1973, en que la preocupació pel subministrament de petroli va impulsar a diversos governs europeus a promoure deixar el cotxe aparcat i utilitzar mitjans de transport més eficients.

Amb tot, no va ser fins l’any 1994 que es van celebrar les primeres jornades sense automòbils a ciutat scom Reykjavík (Islàndia), La Rochelle (França) i Bath (Gran Bretanya) que van ser de les primeres en celebrar el Dia Sense Cotxes. Gran Bretanya, a més, va ser el primer país a aplicar la campanya a nivell nacional l’any 1997.

Fer possible la mobilitat sostenible als municipis En els pròxims mesos, la Diputació de Barcelona lliurarà una vuitantena de bicicletes elèctriques als municipis. De moment, ja n’ha fet arribar més de 800 per promoure la mobilitat sostenible. Aquest programa de cessió de bicicletes a ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de la província va iniciar-se ara fa 14 anys amb el lliurament de 26 unitats a les policies locals. La iniciativa naixia per impulsar l’ús d’aquests vehicles en el desplaçaments dels agents municipals per reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

L’any 2019, el programa es va estendre a altres serveis i, des del 2012, totes les bicicletes que es lliuren són elèctriques.

Aquestes accions de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), número 3 “Salut i Benestar”, número 7 “Energia assequible i no contaminant”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 13 “Acció pel clima”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...